Грета Тунберг застана плътно на страната на Палестина

Обвини Израел в геноцид
5 дек 2023 20:45, Нели Христова
52
Грета Тунберг застана плътно на страната на Палестина
Снимка: БГНЕС

Грета Тунберг обвини Израел, че извършва военни престъпления и геноцид в Ивицата Газа, като поиска да се сложи край на "непростимото насилие" дни след като израелските сили възобновиха атаките срещу палестинската терористична групировка Хамас, съобщи "Политико".

"Ужасяващите убийства на израелски цивилни граждани от страна на Хамас по никакъв начин не могат да легитимират продължаващите военни престъпления на Израел", заяви шведската активистка. "Геноцидът не е самозащита, нито пък по някакъв начин е пропорционален отговор".

Тунберг, която Израел осъди за това, че публично показва подкрепата си за палестинската кауза, отвърна на обвиненията, че нейното активистко движение "Петъци за бъдеще" се е "радикализирало" или "превърнало в политическо".

"Ние винаги сме били политически, защото винаги сме били движение за справедливост", написа тя. "Солидарността с палестинците и всички засегнати цивилни граждани никога не е била под въпрос за нас".

В пламенната статия, написана заедно с други членове на групата "Петъци за бъдещето на Швеция", Тунберг осъди шведското военно сътрудничество с израелски оръжейни компании, което според нея "прави Швеция съучастник в израелската окупация и масовите убийства".

"Искането да се сложи край на това непростимо насилие е въпрос на основна човечност и ние призоваваме всеки, който може, да го направи", каза Тунберг. "Мълчанието е съучастие. Не можеш да бъдеш неутрален по отношение на разгръщащия се геноцид."

Тунберг спомена и рязкото увеличаване на антисемитските и ислямофобските прояви по света, включително в Швеция, където лидерът на крайно десните Шведски демократи Джими Окесон наскоро предложи да се разрушат джамии и където група протестиращи изгори израелското знаме близо до синагога в Малмьо.

"Това е неприемливо", каза тя. "Ние безрезервно осъждаме всички форми на дискриминация, включително антисемитизма и ислямофобията".

Миналата седмица Израел поднови офанзивата си в Газа, след като примирието между Израел и Хамас се провали. Офанзивата, започнала в отговор на изненадващото нападение на самата "Хамас" срещу Израел, при което загинаха над 1200 души, досега е отнела живота на повече от 15 000 палестинци по данни на Палестинската автономия и на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
фффф преди 4 месеца
Тази е пълен изкукалник,психиатрично болна.Защо ни занимавате с нея.
41
0
 
5
 
! Отговори
Ивелина преди 4 месеца
Спрете да популяризирате това момиче, което си е със сериозни психически отклонения. Тя не е образец за следване нито за подражание на младите хора. Те я е същество, което е толкова противоречиво в своите твърдения. Сега е решила да се превърне и в политическа фигура. Ако друг млад човек направи това, което тя прави , непременно ще бъде осъден най - малко за хулигански подбуди . Тя не е герой ! Изтъкана е от злоба и омраза. И да вземе да върви пеша за да не вреди на климата .
40
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Обсесивното критенчe ще застане и зад дявола, за още 5 минути ефир.За мен е още едно доказателство, че всеки нормален застава гордо зад Израел!
39
4
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 4 месеца
Мдаа... Спомням си че когато Хамас атакува Израел и когато Израел започна да хвърля бомби по Газа първото нещо което си помислих беше "Какво мисли по въпроса Грета Тунберг?" (чудно и незнайно как и кавичките се появиха в тази моя мисъл). Климата я реши, ковид пандемията я реши сега наред е и войната между Израел и Хамас да я реши. Чух че даже Зеленски е решил след като говори пред американския конгрес да се види на четири очи и с Грета та да му даде акъл как да му успее контраофанзивата.
38
1
 
9
 
! Отговори
MIKE преди 4 месеца
Тази малката много добре се е изучила как по-устоичиво се усвояват паричните потоци от маститите спонсори.Отдавна на никого не му пука за идеите, които проповядва, важно е кой плаща повече за тези идеи.Явно темата с климата не е достатъчно доходоностна.
37
1
 
16
 
! Отговори
Ddd преди 4 месеца
Швеция е на първо място по изнасилвания в света, а тая защитава изнасилвачите, яд я е че са я пропуснали.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ужасяващите убийства на израелски цивилни граждани от страна на Хамас по никакъв начин не могат да легитимират продължаващите военни престъпления на Израел", заяви шведската активистка. "Геноцидът не е самозащита, нито пък по някакъв начин е пропорционален отговор". Не ги е защитила, просто е на мнение, че трябва да се сложи край на безразборното избиване на цивилни и на военните действие срещу невинни хора. Порицава и едните и др.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези които използват тоа дете са гнусни престъпници.Трябва спешно дасе намесят международните организации за защита на детето зада я спасят от лапите на педо3илите
34
2
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 4 месеца
А ти кой си?
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво ни интересува нас това. Тази е никой.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Посоката на подкрепа от това клето момиче е компас, който да насочва всички ни в напълно противоположната посока. Ислямофобия ли?Де да беше въображаем страх! Ислямофобия е въображаем страх, непочиващ на истина. А ние сме пред прага на истинско ислямско нашествие, което е в ход всячески: лъжливи идеали, маскирано миролюбсто, ислямски бежанци, ислямски терористични атаки, ислямски политици насред Европа, пропалестински течения, ислямски терор над Израел и ислям, готвещ в съюз с Путин нашия крах.
31
1
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Горката Грета.Употребена и изоставена.Сега,без образование,се чуди какво да направи,за да изкара някой долар.
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Колко бебета ,деца ,жени ,старци ,избиха днес самовъзгласилите се за ,,богоизбрани ,, ?
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен13 По причина ,че палестинските земи са окупирани от евреите и живеят в в най -големият концлагер на света ,Газа с 2,5 милиона концлагеристи ,че евреите избиват палестинците , както искат и когото им кефне . Око за око ,зъб за зъб !
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И тя е някакъв авторитет защото?!? Нека се изправи да обясни на изнасилените момичета и на семействата на убитите на музикалният фестивал на чия страна е. И предвид че населението на Газа нараства от година на година - това е най неуспешният геноцид който съм виждал
27
0
 
6
 
! Отговори
Кукла е преди 4 месеца
Путин: Грета Тунберг е една кукла на конци. Президентът на Русия Владимир Путин също не е почитател на активистката Грета Тунберг, съобщи ТАСС. "Когато някой използва деца за свои интереси, това е достойно само за осъждане.", каза Путин и допълни, че фактът, че подрастващите обръщат внимание на проблемите на деня е правилно....
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да сте я чули да каже нещо против Китай - най-големия замърсител на планетата??? Нещо против Русия???
25
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на ненормалната!
24
5
 
5
 
! Отговори
ИСТИНА преди 4 месеца
Нищо чудно, сороските пудели си лаят така защото Сорос и Нетаняху са врагове, отдавна Сорос се мъчи да свали Нетаняху, който го обвини че финансира протести срещу него, факт! Сорос си има други пъклени планове, всъщност икономическия геноцид на Сорос е несравним ...
23
3
 
3
 
! Отговори
ИСТИНА преди 4 месеца
Нищо чудно, сороските пудели си лаят така защото Сорос и Нетаняху са врагове, отдавна Сорос се мъчи да свали Нетаняху, който го обвини че протестира протести срещу него, факт! Сорос си има други пъклени планове, всъщност икономическия геноцид на Сорос е несравним ...