Бизнесът поиска да бъде спрян износът на евтин ток

Миналото лято правителството махна таксите за зелена и кафява енергия
23 юни 2014 16:25,
2
Бизнесът поиска да бъде спрян износът на евтин ток
Снимка: Архив Reuters

Незабавно преустановяване на износа на електричество с дадено ценово предимство чрез неплащане на таксите „Задължения към обществото“, поискаха в отворено писмо от Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), на Българската стопанска камара и на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

Трите организации искат още анулиране на проведените търгове за електроенергия (на свободния пазар), тъй като имат съмнения за манипулации и изкуствено завишаване на цените с повече от 10%.

Представителите на бизнеса настояват още и да бъде разрешен вносът на електричество при пазарни условия и без изкуствено ограничаване чрез капацитета на преносните съоръжения.

Припомняме, че с решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през миналото лято бяха премахнати т. нар. такси „Задължения към обществото“, т.е таксите за зелена и кафява енергия, както и за достъп до мрежата за електричеството, предназначено за износ. Това беше направено с цел стимулиране на износа на енергия и натоварване на производствените мощности в страната.

Статистиката показва, че благодарение на тези мерки износът действително се е повишил - месечно от страната се изнасят около хиляда гигаватчаса. Още преди месеци обаче от големите компании в страната се оплакаха, че с тази мярка България стимулира бизнеса в другите държави.

Четете повече икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аааааа, не и не!!! Нали Олигархски ви отърва от страха и фалита бе, изедници??? Нали при БСП-ДПС-дс бизнеса цъфна и върза що сега така???? А онова пелтечещо шиле, къде е?? при Путин ли? Нали щеше да достроява Козлодуй и Белене за да изнася ток дет никой не го ще, та даже и собствения ни народ мина на тънка лайсна. Не и НЕ при Ореха добре се живее, еми живейте *** ***!!!!