Michelin гледа оптимистично на бъдещето въпреки скъпите суровини

Продажбите за годината възлизат на 15.69 млрд. евро.
15 мар 2005 10:15,

Най-големият европейски производител на автомобилни гуми – френската компания Michelin, отчете по-ниска от очакванията печалба за 2004 г., но обяви, че предвижда ръст през настоящата година, независимо от повишението в цените на суровините.

Чистата печалба на компанията за миналата година нарасна до 527 млн. евро спрямо 318 млн. евро за 2003 г., когато разходите по поглъщането на компанията Viborg доведоха до значителен спад в печалбата.

Продажбите за годината възлизат на 15.69 млрд. евро.

Оперативната печалба регистрира ръст от 13.7% до 1.299 млрд. евро, което се оказа леко под средните очаквания на анализаторите за печалба от 1.319 млрд. евро.


За по-слабите резултати от очакванията са допринесли силно повишилите се цени на суровините и по специално на гумата и стоманата.

За настоящата година Michelin очаква цените на суровините да се повишат с нови 13%, след като през предходната 2004 г. регистрираха ръст от 11 на сто.

Независимо от предвижданото поскъпване на суровините обаче от компанията заявиха, че очакват печалба минимум колкото реализираната за изминалата 2004 г., дори значително по-добра.

Позитивният тон, дошъл от компанията, контрастира с направеното през миналия месец предупреждение от японския конкурент Bridgestone. От компанията обявиха, че е възможен двуцифрен процентен спад на оперативната печалба за годината поради силният ръст в цените на суровините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации