БТК и Орбител размениха обвинения и заплахи

От БТК заявиха, че зачестяват случаи на съмнителен трафик към мрежата им от Орбител
31 окт 2005 16:51,

Зачестяват случаите на съмнителен трафик към мрежата на Българската телекомуникационна компания (БТК) от мрежата на Орбител, смятат от БТК.

В тази връзка компанията започва взаимна проверка на случаите, при които съществува съмнение, че номерата при входящ трафик са манипулирани.

Целта на проверката е да се изясни дали е извършено съществено нарушение на договора за взаимно свързване, което може да доведе и до неговото прекратяване. От БТК призовават Орбител да окаже пълно съдействие за изясняване на тези случаи.

Манипулирането на номера представлява подмяна на данните на номера на търсещия абонат, като по този начин международен трафик може да бъде представен за селищен разговор. Това би довело до погрешно остойностяване на проведените разговори.

По Закона за далекосъобщенията БТК съхранява всички данни от входящия и изходящ трафик, осъществен през мрежата на компанията. В тях се съдържа информация за номера на търсещия абонат, продължителността на разговора, датата и часа на провеждане и номера на търсения абонат.

Орбител обаче опроверга обвиненията на БТК и подчерта, че стриктно спазва всички законови разпоредби в процеса на предоставяне на своите услуги. От компанията подчертаха, че ще направят необходимото, за да разсеят съмненията на БТК.

Според Орбител изказванията от БТК са акт на недобросъвестно поведение и целят единствено уронване на престижа на алтернативния телеком. В защита на тази позиция дружеството ще потърси съдействие от ресорния и конкурентния регулатор - КРС и КЗК.

Днес БТК и Орбител спечелиха две от лицензиите от клас Б за мрежи от вида „точка към много точки“ срещу рекордната цена от 6,172 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации