Ал. Томов: Нямам 100% отговор защо се оттегля Митал от Кремиковци

Купувачът е 34-годишен украинец, близък до руския олигарх Олег Дерипаска
25 яну 2008 15:53,
Ал. Томов: Нямам 100% отговор защо се оттегля Митал от Кремиковци
Снимка: Булфото

До ден-два продаваме „Кремиковци“ на украинския милиардер Констянтин Жеваго, съобщи тази сутрин пред БНТ Александър Томов, председател на Управителния съвет (УС) на комбината.

Купувачът е 34-годишен украинец, близък до руския олигарх Олег Дерипаска. Жеваго управлява икономическата групировка "Финанси и кредити". Той е депутат от партията на премиера Юлия Тимошенко и държи четвъртото по големина в света находище на железни руди.

Предварителен договор за сделката може да бъде подписан днес или утре, каза Томов. По думите му от купувача ще зависи дали в управлението на металургичния комбинат ще останат хора от сегашното ръководство на компанията.

След тиражирането на новината за предстоящата продажба от пресцентъра на металургичния комбинат предоставиха части от разговора с Томов, в които се дават допълнителни подробности около намеренията на собственика на „Кремиковци“:

- Продаден ли е Кремиковци?

Разговорите не са приключили и сделката не е финализирана. Очакваме това да се случи в близките дни. Комбинатът се нуждае от 120-140 млн евро. инвестиции. Необходим е и оборотен капитал.

- Оттегля ли се сегашният инвеститор?

Компромис с технологичното обновление и екологичната защита не могат да направят нито България като страна, нито комбинатът, нито нашите работници, нито София и софиянци.

Нямам стопроцентен отговор на въпроса защо се стигна дотук. Мога да споделя само една версия за мотивите на досегашния инвеститор, че през 2007 г. Кремиковци всеки месец беше „закриван” от лица, които нямат право на това, всеки месец беше спиран и на негово място бяха строени приказни „сити”-та. При такава обстановка всички инвеститори стават предпазливи.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации