Задава се нова "Голяма депресия"

Прогнозите на МВФ не вещаят нищо добро на света през 2008-2009 година
3
Задава се нова "Голяма депресия"
Снимка: isisc.org

Очевидното забавяне на американската икономика може да повлече световната икономика в рецесия през тази година и да сложи край на дългия период на засилен растеж, предупредиха експерти на ООН.

Трудностите са предизвикани главно от американската икономика, се подчертава в доклада, озаглавен "Състояние и перспективи на световната икономика през 2008 г.".

Противно на тези твърдения, президентът Джордж Буш вече заяви, че най-голямата световна икономика т.е. САЩ не би трябвало да бъде засегната от рецесия през 2008 г.

За съжаление, оптимизмът на американския държавен глава засега не се оправдава.

Международният валутен фонд (МВФ) днес понижи прогнозата си за ръста на световната икономика през тази година, предаде агенция Блумбърг.

През 2008 г. тя ще нарасне само с 3.7%, след като се очакваше през януари т. г. ръстът да е 4.1%, а през юли 2007 г. - 5.2%.  Причината за снижението на прогнозата е “най-тежката финансова криза от времето на Голямата депресия от 1929-1933 г.”.

Вероятността ръстът на световната икономика през 2008 и 2009 г. да е под 3% МВФ оценява на 25%. Икономистите от Фонда констатират, че такива темпове се равняват на световна рецесия.

Ръстът на БВП в САЩ през 2008 г. се оценява от фонда на около половин процент (през 2007 г. той бе 2.2%). През 2009 г. не се очаква оживление.

Икономиката в еврозоната ще се забави до 1.3% в сравнение с 2.7% миналата година.

Ръстът на най-голямата европейска икономика – германската – ще се забавят до 1.2% спрямо 2.5% през 2007 г.

Дори в Китай икономическият ръст ще бъде само ок. 9.3%, което е спад с над два процента в сравнение с 2007 г.

БВП на Япония ще нарасне прогнозно с 1.4%, а на целия Азиатско-тихоокеански регион без Япония – със 7.6% (по-рано се очакваше 8.2%).

МВФ очаква увеличаване на инфлацията в целия свят. Както се отбелязва в съобщението на фонда, доларът ще продължи да отслабва спрямо еврото.


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 12 години
И разглежда света еднополюсно ,обаче фактите са други. Най-голямата икономика е ЕС нещо което стана факт и благодарение на валутния курс. Китай Индия Бразилия имат силен икономически ръст , който ще покрие изцяло липсата на такъв в САЩ. Еврото бавно но стабилно заменя долара като световна валута, това се вижда и в преразпределението на валутите в даржавните резерви по света. Света не е еднополюсен и САЩ и МВФ ще имат все по-малко влияне върху световната икономика, освен ако МВФ не се реформира и приеме по голямо участие на Китай Индия и Бразилия.
1
0
 
0
 
! Отговори
badgad преди 12 години
Неможе само да расте, идва момент на спад.Радвам се за тлъстите милярдери, който няма да могат да си увеличат доходите много и да станат по-богати.От друга страна, бедните, винаги са си били бедни и ще са с най-големите илюзии, ако смята, че някога ще забогатеят.Кризата ще засегне най-вече средната класа, която е свикнала на някакъв стандарт и ще трабва да изразходва резерви, за да го подържа.