От следващата седмица плащат субсидиите за земи в Натура 2000

Подпомагането по НАТУРА започна през миналата година
5 мар 2012 19:29, Миглена Иванова
1
От следващата седмица плащат субсидиите за земи в Натура 2000
Снимка: БТА

Плащанията за обработваеми земеделски земи, които попадат в екологичната мрежа Натура 2000 и се финансират от програмата за развитие на селските райони, започват през следващата седмица.

Това съобщиха зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и зам. изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев по време на форума "Агросекторът и еврофинансирането - нови посоки за действие", организиран от Клуб Investor.bg.

Подпомагането по НАТУРА започна през миналата година, като досега са подадени около 2 400 заявления с общ размер на декларираната земя в размер на 790 хил. дка. Предвижда се стопаните да получат около 3 млн. евро субсидия.

Средствата се отпускат на фермери, които не провеждат земеделски дейности (като косене, например) в определени периоди от годината, за да не пречат на гнезденето на птиците или да запазват ценни растителни видове.

Стопаните, чиито земеделски земи попадат в защитена зона от Натура 2000, без тя да е обявена със заповед от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), не могат да кандидатстват за компенсаторни плащания по мярка 213 от програмата за селските райони.

Земеделците обаче са длъжни да спазват всички забрани, валидни за защитените територии от европейската екомрежа, за да не търпят санкции.

От всички защитени зони за птиците все още не са обявени със заповед само 3. За други 9 заповедите са подписани от екоминистъра Нона Караджова и са изпратени за публикуване в Държавен вестник, съобщи за Investor.bg Николай Недялков, началник отдел „Натура 2000“ в министерството на околната среда.

По-бавно върви работата по обявяването със заповеди на защитените зони на местообитанията (хабитатите), но законовият срок за това е 2013 г., припомни Недялков.

Той допълни, че продължава работата и описите на имотите в защитените зони - както за птиците, така и за хабитатите. По някои от тези зони върви обществено обсъждане.

В момента около една трета от територията на страната, или близо 38 млн. дка, влизат в териториалния обхват на Натура 2000.

Данни на Държавен фонд „Земеделие“ показват, че  най-голяма наситеност на земеделските имоти, които попадат в екомрежата и за които са искани компенсаторни плащания, са в областите на Смолян, Хасково и Сливен.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Натура 2000
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари