Експерт: До 5 години катарски газ няма да стигне до България

Необходима е експортна стратегия на страната
16 мар 2014 10:54,
26
Експерт: До 5 години катарски газ няма да стигне до България
Снимка: Bulgaria On Air

До 5 години катарски газ няма да стигне до България, смята председателят на Българо-катарския бизнес съвет към БТПП Аспарух Карастоянов. В ефира на Bulgaria On Air той обясни, че преди години е било направено проучване за изграждане на LNG терминал в района на Александруполис или на Кавала. Стойността на изграждането на проекта е била оценена на 500 млн. долара. Подкрепа на държавно ниво и от икономическия министър тогава - Трайчо Трайков, за международния проект не била намерена, каза още Карастоянов.

„От 2007 не мога да изброя колко посещения е имало в Катар, но проект не е бил представян. А когато имате конкурентен проект, веднага се намира и политическо и финансово обезпечение”, подчерта бившият търговско –икономически съветник на България за страните от Персийския залив. Той заяви още, че от Катар е имало сериозно намерение за участие в проекта.

Карастоянов подчерта, че на страната ни е необходима експортна стратегия за региона. И докато страни като Чехия и Гърция имали по 8 до 12 икономически съветника, България в момента нямала нито един там.

По думите му смешно е да се мисли, че страната ни може да изнася пилешко месо за Катар.

„Там най-голям конкурент е Австралия, за пилешкото месо - са САЩ и Китай. Първо си задайте въпроса по какъв транспортен начин такъв тип продукт ще стигне дотам. С коопериране на наша територия и самолети е много голям проект. Иначе с контейнери за 45 дни ще стигнете до Катар”, заяви Карастоянов.

Според него България има потенциал в областта на IT сферата и допълни, че това може да стане чрез коопериране с компании от Катар, които да предоставят услуги за целия Персийски залив.

Още от коментара на Карастоянов вижте от видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да изпуснеш питомното- Русия и да гониш дивото- Катар...
21
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Когато управляващи извадят "Катарските локуми", веднага става ясно че нямат ни най-малко намерение да правят каквото и да било по тоз "?". Това е типичен пример за обещаване на "Светло бъдеще" срещу избори от упрявляващите,които обаче съвсем реално са си направили 1 -а екзотична екскурзия за сметка на българския данъкоплатец.
20
2
 
4
 
! Отговори
експерт ли ?!? :) преди 10 години
председателят на Българо-катарския бизнес съвет....бившият търговско икономически съветник...някой може ли да ми обясни какъв е 'експерт' е тоя? по какво? много добре знаем кои бяха правени 'икономически съветници' по комунизма, както и кои стават 'председатели' на някакви си измислени асоциацийки..докога всякакви 'специалисти' и 'експерти' ще се упражняват по красноречие? стига вече с тези пурковщини..
19
1
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Колкото повече,толкова повече,ама нямаме държавници.Имаме си слуги ,зависими от миналото си ,продаващи се без да има кой да ги купи.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 19Не се притеснявай, има мнооого шарани които не само вярват, те искат да бъдат заблуждавани. Така им е по-лесно.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Милото ни президентче,пак се оля.И неговите телевизии като го възхваляват,два дена гледаме по БТВ,НТ и Нова телевизия хвалби,какъв износ ще правим и представете си,понеже нашите агнета били много скъпи то половината цена щял да плаща емира на Катар .Той така правел,като някой му харесал бил съгласен тоя господин да внася скъпо,като емира поемал половината цена.И нашите *** вярват,че и ирландската овчарка и той,представете си как глупаво се е усмихвал насреща им.
16
3
 
9
 
! Отговори
поп Грую преди 10 години
За чий ни са тези огромни инвестиции в катарски газ?Газ ще има достатъчно и от Южен поток, и от турския газопровод от Азербайджан, и от новите полета край Кипър, Гърция, Израел и от нашите дълбоководни черноморски сондажи. Че какво ще го правим всичкия този газ, да няма да го ручаме я - нолчава икономика сме...
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До demosten2Не е проблема в Русия, а в това че няма кой да инвестира в подобен проект. А и Гърция не би си дала пристанището да ни обслужва.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не до 5 , а до 55 няма да има катарски газ. Стига с тия пушилки! Вземете се в ръце и търсете реални и възможни решения!
13
16
 
7
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Много ясно, че няма да стигне. Защото червените НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ иска да сме ЗАВИСИМИ от тяхната матушка Россия!
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще пуснем тръба за пилета за Катар!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подкрепа за международния проект не била намерена
10
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да изпуснеш руския газ, че да гониш катарски...Но щом американците така изкат, българите са готови да изпуснат питомното, че да гонят дивото. Нали сме партньори с американците! Трябва да се грижим за техните интереси!
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички ходят в КатарТам има някой световно важен да ходят да му се кланят а?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще изнасят нано и онано технологииАми никой няма да разбере че са изнесени щото няма да знаят дали са произведени
7
4
 
16
 
! Отговори
да, ама не преди 10 години
Катарски газ никога няма да има в България. Поне поради две причини - първо руският газ е по-евтин, второ - проучванията показват, че скоро голяма част от газа ще е родно призводство, до евтино дори от руския газ.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Според него България има потенциал в областта на IT сферата" :)))))А един ИТ специалист получава по-малко пари от депутатите! Смешно е!Политиците и такива като тоя все чакат някой да им бърше задниците!
5
2
 
22
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Фантазия е че България може да изнася пилешко и агнешко месо за Катар.Това говори колко ниско ново е експертната оценка на хора които управляват държавата.
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи плевнята излъга че е изнася пилешкоМай отиде да договри собственото си работи. ??????????
3
4
 
12
 
! Отговори
el.pen.9 преди 10 години
Е как няма да стигне, скъпи ми експерте. Всевишния ни президент е договорил с Египет два милиона камили, които безплатно да го пренасят до нас за следващите хиляда години. Доставките почват следващите часове, основните играчи от наша страна ще са от Алфа холдинга на Червенобузко. Чакат ни столетия просперитет :))))

Спонсорирани публикации