Бобева: Ако има нарушения при ЕРП-тата, санкциите трябва да са сурови

Въпреки проблемите ЕБВР дава заявка да инвестира в енергийния сектор
16 май 2014 17:03, Свилен Колев
5
Бобева: Ако има нарушения при ЕРП-тата, санкциите трябва да са сурови
Даниела Бобева. Снимка, архив Булфото

Индустрията, енергетиката, ВиК и общините ще бъдат приоритетните сектори, за които Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще осигури финансиране в следващия програмен период на институцията. На заден план остават инфраструктурата, туризмът и фотоволтаиците.

Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева на пресконференция след участието на българската делегация на годишната среща на ЕБВР, провела се през седмицата в столицата на Полша – Варшава.

"Стратегията на ЕБВР за България изтича тази година, като сегашният й вид не е подходящ за следващия период. Приоритетите за следващия ще бъдат свързани с най-бързо растящите сектори, в които има потенциал, в които има капацитет“, каза тя, като подчерта, че стратегията все още не е готова. Бобева добави, че до две седмици в България ще пристигнат представители на европейската банка за обсъждане на програмата. Стратегията трябва да бъде готова до един-два месеца.

Още по темата
„Въпреки че българският енергиен сектор изпитва проблеми, ЕБВР продължава да се интересува от него и дава заявката си да бъде един от сериозните инвеститори. По-конкретно – за интерконекторните връзки, но и за другите компоненти на сектора“, каза още тя. Въпросът обаче ще бъде дискутиран допълнително, след като бъде обсъдена енергийната стратегия на България. По нейни думи това ще се случи съвсем скоро.

ЕБВР разшири броя на страните, в които осъществява своите операции, с още един член – Либия. Също така и Кипър ще получава подкрепа от финансовата институция, но за ограничен период от време.

„За България това означава, че все повече родни компании ще могат да търгуват, да инвестират и да обменят опит, базирайки се на традиционните икономически отношение с Либия“, смята вицепремиерът.

В своята инвестиционна стратегия ЕБВР разшири полето на действие в сектора на здравеопазването.

„Имайки предвид дефицита на финансиране в българската система на здравеопазване, включително на частните болници, това е един добър шанс за сектора“, коментира Бобева.

Българската делегация призова институцията да съкрати сроковете за одобрение на проектите – т.нар. проектен цикъл, особено в страни, в които банката вече има добър опит, каквато, по думите на Бобева, е и България. Препоръки бяха отправени и за по-тясно сътрудничество с българската финансова и банкова система, по-широк отговор на специфичното търсене на финансиране от отделните държави.

ЕБВР понижи прогнозата си за ръста в региона на Централна и Източна Европа заради кризата в Украйна. Очакванията на институцията са, че икономическият ръст в ЦИЕ през 2014 година ще бъде 1,4 на сто – близо два пъти по-малко от прогнозираните през януари 2,7 на сто.

За сметка на това страната бе сред малкото, които получиха леко завишена прогноза за ръста на икономиката в сравнение с януарската прогноза. Очакванията са, че през тази година икономиката ни ще нарасне с 1,9% от първоначалните 1,8%.

По думите на Бобева представители на инвестиционни банки, рейтингови агенции, потенциални и реални инвеститори са похвалили нашата страна за добрата макроикономическа и финансова стабилност, но и за устойчивостта на фискалната политика и данъчна система.

„Препоръките и критиките към България бяха в областта на енергетиката. Предложенията бяха насочени към предоставянето на допълнителни стимули за инвеститорите и към областта на образованието“, съобщи вицепремиерът.

Темата за това кога страната ни ще приеме еврото също е била засегната. По този въпрос Бобева каза, че според договора на България за присъединяването към ЕС сме задължени да приемем единната валута, като нямаме опция да се откажем. Тя припомни, че за да се случи това, трябва да изпълним Маастрихстките критерии и да престоим две години във Валутно-курсовия механизъм.

По отношение на казуса с ЕРП-тата, Бобева, каза, че „ако са открити някакви нарушения, то санкциите трябва да бъдат сурови“.

Стартира и т.нар. мецанин фонд, чиято цел ще бъде подпомагане на малките и средни предприятия. Очакванията са финансиране от 2 млн. до 5 млн. евро да получат 20 фирми, като приоритетните сектори ще бъдат индустрията и преработващата промишленост.
 

Още икономически новини четете в Investor.bg.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
радо шишарката преди 7 години
bbc/news/business-27433428ей тва е новина
3
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
temadaily.bg/publication/18251-Е.ОН-глобен-с-£15-млн.-за-надути-сметки-за-ток/значи англичаните могат да глобяват а тук в не ...
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е че някой трябва да плати милионите, които лапат тарикатите с фотоволтаиците. НЕК натисна ЕРП-тата да направят това. По-спрадедливо ще е самият НЕК да плати, защото и НЕК и фотоволтаиците са едни и същи мафиоти, навързани като свински черва.
1
0
 
8
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Да и разясня на тая, че банките дават пари и си ги чакат с лихвите а те се плащат от потребителите! Банките инвестират само като има обезпечение за вземанията им, ни ги интересува кой ще фалира.