ДКЕВР намали преференциалните цени за изкупуване на тока от ВЕИ

Средно с 22% се намалява изкупната цена от вятърните централи
1 юли 2014 20:20, Деляна Петкова
7
ДКЕВР намали преференциалните цени за изкупуване на тока от ВЕИ
Снимка: aрхив, Reuters

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали преференциалните цени за изкупуване на енергията, произведена от възобновяеми източници (ВЕИ).

От 1 юли 2014 г. цените, по които ще бъде изкупувана енергията от фотоволтаични централи, ще бъдат със средно 28% по-ниски, а с 22% средно се намалява изкупната цена от вятърните централи. Тази мярка се отнася до централите с мощност до 10 мегавата, уточняват от пресцентъра на енергийния регулатор.
 
В своето решение от ДКЕВР включват и ревизия в посока надолу и на цените за водни централи, за които до този момент не са правени значителни промени в цените. От 1 юли обаче и тяхната цена ще бъде намалена с около 5 на сто.
 
Без съществени изменения остават само цените, по които се изкупува енергията, произведена от биомаса.
От ДКЕВР уточняват, че това решение е взето след обстоен анализ и доклад на сектора и разглеждане на възраженията на производителите, като са приети аргументите на фотоволтаичните производители по отношение на инвестиционните разходи.
 
И през новия регулаторен период няма да има присъединявани нови мощности, решиха още от регулатора. Причината е преизпълнението на поетите индикативни цели за дял на ВЕИ-енергията от брутното потребление на електричество в страната.
 
Решението на регулатора не се отнася за малките мощности ВЕИ (вятър и слънце до 200 КВт, а вода и биомаса до 1500 Квт).
 
Припомняме, че „зелената енергия“ и ангажиментите на правителството към производителите от възобновяеми източници бяха посочени от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев като един от основните проблеми за енергетиката в страната. По тази причина започнаха да се търсят начини за намаляването на преференциите.
 
Преди дни за обществено обсъждане бяха публикуванипромени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Те предвиждат изкупуването на по-малки количества „зелена“ енергия, както и възможността производителите от ВЕИ да могат да избират сами дали да участват на регулирания пазар или да излязат на свободния.

7
Още по темата: токДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Ами естествено, те са на наши хора, как така ще им бъркаме в джоба, нали те ни пълнят пеликанските гушки.Кадиев-Мъдиев, Цветелинка-Перелинка ...
5
0
 
4
 
! Отговори
забележителен преди 6 години
Тази мярка се отнася до централите с мощност до 10 мегавата, уточняват от пресцентъра на енергийния регулатор.Ами с ВЕИ-тата над 10МВ какво правим?- та продължават по 860лв ли да продават???
4
0
 
5
 
! Отговори
short преди 6 години
oste, oste
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление досега ВЕИ-тата просто вземаха ток от мрежата и го продаваха като произведен от тях. Дори наличието на мощности не беше необходимо.Трябваха само документи и "човек" в НЕК. Затова не само трябва да им отрежат привилегиите, ами и изкупната им цена да падне под продажната на дребно, за да не могат да въртят подобни далавери.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зелената енергия за която не се изисква нищо освен природата да е благосклонна е на космическа цена, а енергията от Козлодуй за която се изисква квалифициран и мнооого разум се изкупува на смешна цена. По каква логика са тези цени и откъде накъде държавата трябва да е длъжна да изкупува от частника /зелената енергия/. Всички частници сами търсят пазар за стоката си, а тези със зелената енергия се явяват някак богопомазани от всички правителства и подсигурени със сериозна и задължителна печалба.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
680лв за 1 МWT/h държавата плащаше на ВЕИ, същата енергия от Козлодуй струва 45 лв. Такова доене на държавата и обикновените хора няма никъде по света!!! Политици от всички цветове са в далаверата,която сами си узакониха. А ние нека им плащаме масрафа.