Рисковете пред бюджета са управляеми, убеден е Орешарски

"Паниката в банковия сектор е овладяна"
Обновена: 5 юли 2014 09:17 | 4 юли 2014 21:46, Миглена Иванова
72
Рисковете пред бюджета са управляеми, убеден е Орешарски
Пламен Орешарски. Снимка Bulgaria on Air

Премиерът Пламен Орешарски призна за “известни рискове” пред изпълнението на бюджета заради политическата обстановка в страната, но ги определи като управляеми.

В интервю за Bloomberg, излъчено от телевизия Bulgaria on Air, министър-председателят коментира, че рисковете са свързани с работата на приходните агенции в условията на смяна на правителства - първо служебен, а след това и редовен кабинет. От друга страна има и натиск върху разходите в бюджета, посочи той.

Още по темата
Въпреки това Орешарски изрази оптимизма си за икономическото развитие на страната. Той прогнозира, че тази година икономиката ще постигне по-отчетлив растеж след пет години на икономическа депресия.

Пламен Орешарски коментира, че би оценил сравнително високо работата на кабинета. Той обаче подчерта, че политическата конюнктура и нестабилност и трудната работа на Парламента е извън компетенциите на правителството.

Той посочи, че правителството е свършило преобладаващата част от ангажиментите,  които беше поело в одобрената от Народното събрание програма. “Не успяхме да стартираме някои важни реформи в сферата на здравеопазването, администрацията, които трябва да се свършат, и бих призовал следващия кабинет да не изостава тези задачи”, каза премиерът.

Пламен Орешарски коментира, че няма предпоставки ситуацията с банковия сектор да се отрази на растежа. Той посочи, че наблюдава макроикономическите данни и до май те са били възходящи. “Очакваме с интерес данните за юни и юли. Очаквам да има колебания, но не мисля, че ще са драматични, за да обърнат тенденциите”, посочи той.

За първото тримесечие растежът е обнадеждаващ и всички предпоставки сочат, че ще се реализира прогнозата за ръст на икономиката от 2%, допълни той.

Ситуацията в банковия сектор е овладяна

Премиерът подчерта, че българската банкова система е измежду най-добре капитализираните и с най-висока ликвидност в Европейския съюз (ЕС). Той посочи, че ситуацията е напълно овладяна в резултат най-вече от координацията с Българската централна банка (БНБ) и няма предпоставки за нова паника.

“Благодарни сме и за много своевременната реакция на Европейската комисия , която одобри нашия инструментариум за подкрепа на банките. Това също допринесе за успокояването на хората”, каза премиерът.

Ликвидният буфер, който мобилизира Министерството на финансите, не е изразходван, подчерта Орешарски и допълни, че финансовите институции могат да се справят дори със собствените си ликвидни ресурси.

“Бяхме свидетели на един своеобразен стрес тест, какъвто методологично правеха европейските банки. След този реален случай видяхме, че банковата система може да се справи дори със собствените си ликвидни ресурси”, коментира министър-председателят.

Той допълни, че няма основание да се прави актуализация на бюджета само заради извънредната емисия на 5-месечни сконтови държавни ценни книжа (ДЦК). Припомняме, че финансовото министерство организира спешно извънреден аукцион, за да осигури буфер за подкрепа на банките.

Орешарски подчерта, че “имаше корпоративен сблъсък, който доведе до до затруднение в една от банките”. Според него след това е последвала реакция на уплашени вложители в резултат на “шумното говорене”. “Политическата нестабилност е добра среда за разпространяване на такива слухове”, коментира премиерът.

Орешарски оцени като успешно членството на България в Евросъюза до момента. Той подчерта, че приема градивните критики на европейските власти, които определи като  “добър коректив, който трябва да служи както на кабинета, така и на всички нас”.

Премиерът изрази и надеждата си за бързо отстраняване на забележките на Еврокомисията към проекта Южен поток.

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Ако стана един министър ще окрада дет що видя :) Барем хората с акъл да лапат яко клюпачката :) то се е видяло че народа не си иска нито нормалния живот нито ценности и прочие .......еее да съди картофи и да пасе овце :) вече започва да ми става ясно защо всеки който е на власт краде :) ами как няма той народа го подтиква към тва грабене ...нали все някой трябва да притежава богатствата :)
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да, управляеми са.За щастие, скоро няма да ги управлява Оре.арски, иначе щяха да станат неуправляеми.
1
1
 
12
 
! Отговори
1993=2014 преди 7 години
Навремето имаше един, наричаха го "сламения човек". Управляваше 92-94-та година. Отгоре му дърпаха конците Доган и Луканов. Остана в историята с бум на инфлацията, групировки и старт на фалитите. 20 години по-късно негово копие отново е на власт. Правителство на Пламен Орешарски = Правителство на Любен Беров. Резултата ще е същия. Катастрофа