Какви цели да си поставим, за да имаме успешен бизнес?

Специалист съветва да си поставяме конкретни задачи
12 ное 2014 18:05, Екип на Bulgaria On Air
4
Какви цели да си поставим, за да имаме успешен бизнес?
Снимка: bgonair.bg

„Цели се в Луната. Ако пропуснеш, може да уцелиш поне звезда“, гласи придобилият популярност на клише израз на бизнес гуруто У. Клемент Стоун. Фразата е много показателна за това защо целите са важни за всяка компания и отделна личност, както и защо е важно да се стремите към по-високи цели. Това отбелязва в свой пост в LinkedIN Бърнард Мар, консултант по стратегическо планиране, управление на производителността и автор на бестселъри.

В бизнес терминологията – целта е местоназначението, което компанията се опитва да достигне, пише Мар. Той допълва, че целите не ни сочат просто към какво се стремим - те ни дават възможност да измерим с колко не успяваме да ги постигнем при провал и количеството работа, която трябва да свършим, за да се класираме на финалната права.

Също вие се нуждаете от цел, за да може да прецените дали напредвате. В залагането на цели, наред с мисленето в големи мащаби, Мар съветва да се имат предвид и следните няколко съвета:

Бъдете конкретни

Колкото по-конкретно е дефинирана целта ви, толкова по-ясно ще бъде за вас какво се опитвате да постигнете и оттам да си осигурите готовността на всеки да се включи. Например: „Да увеличите печалбите с 5% през следващите 12 месеца“ би било значително по-добра цел от просто „Да повишите печалбите“.

Като сте възможно най-конкретни, задавате ясна картина на това, към което се стремите и насочвате вниманието към постигането на целите.

Защо „да увеличим продажбите възможно най-много“ не би било добра цел? Формулировката включва предпоставката, че максималните продажби трябва да бъдат постигнати на всяка цена, без значение от ограничителния ефект, който би имало това върху друга цел, като например обслужването на потребителите или целите, отнасящи се до качеството.

Придържайте се към реалността

Поставянето на нереалистични цели чертае пътя на катастрофите. Вие и всеки, който работи с вас, знае какъв е потенциалът ви и какво е и какво не е постижимо. Вашите цели би трябвало винаги да се разширяват и да провокират, но не до степен, че да изглеждат безнадеждни, тъй като това би било деморализиращо.

Да бъдете реалистични означава да имате предвид кое е и кое не е възможно. Може да гледате вашите конкуренти, но винаги бъдете уверени в собствения си потенциал. Това не значи, че потенциалът не може да се повиши. Всъщност постигането на жизненоважна цел може да е много добра причина за повишаване на капацитета, като инвестирате в повече служители или оборудване или подобрите начина, по който се случват нещата в компанията ви.

Вижте останалите съвети в материала на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
въздухар преди 9 години
горещ въздух под налягане
2
0
 
4
 
! Отговори
ОСНОВНА ЦЕЛ: преди 9 години
1/.....да се надупиш на правилния политик-СИЛЕН НА ДЕНЯ ---за да вземеш "държавна поръчка"....!2/....да уговориш РУШВЕТА...3/....да има и за Партията за изборите.....
1
0
 
1
 
! Отговори
ixti kurvata преди 9 години
valensi

Спонсорирани публикации