БКДМП и бизнесът ще обсъдят кандидатстването по Конкурентоспособност

Ще се проведе "Инфо ден" за възможностите пред BG компаниите
17 апр 2015 17:04, Екип на Dnes.bg
0
БКДМП и бизнесът ще обсъдят кандидатстването по Конкурентоспособност

На 21 април, в първия ден на изложенията Техномебел и Светът на мебелите Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП )ще проведе "Инфо ден" за възможностите пред българските компании по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и сертификация на фирмите.

Целта на събитието е БКДМП да информира в детайли фирмите за кандидатстване по програмата кой, кога и за какво финансиране може да кандидатства, както и техническите подробности около подаването и оценяването на проектите.
 
Освен това Браншовата камара ще проведе дискусия и за сертификация на компаниите – кои организации имат право да издават сертификати за въведен стандарт, как да се провери дали са акредитирани и от кой национален орган.

Във форума ще има общо три панела, касаещи - финансовите инструменти за МСП, стандартите  за качество в мебелната промишленост и  FSC  -сертификат за управление на горите – горски продукти.

За малки и средни предприятия

Първите средства по програмата са в размер на 150 млн.евро и представляват бюджетът за тази година по първата обявена процедура "Подобряване на производствения капацитет в МСП". Те са предназначени за малките и средни предприятия (МПС) и са за технологична модернизация.

Минималният и максималният размер на проектите по процедурата в зависимост от категорията на фирмите са - за микро компании между  100 хил.лв. и 500 хил. лв., за малки между 200 хил.лв. и 750 хил. лв., а за средни между 300 хил. лв.  и 1 млн. лв.

Насоките за кандидатстване и пакетът от документи към тях вече са в период на обществено обсъждане, след което ще се обяви и прием за проекти. През това време обаче могат да се нанесат промени, преди официално да започне самата процедура, но това не пречи на фирмите да се подготвят.

Техномебел и Светът на мебелите

В дните от 21 до 25 април изложенията в сектора на дървообработващата и мебелната промишленост ще бъдат домакини на редица събития и на участници от Източна и Централна Европа. Към момента компаниите са 150, като те ще представят над 300 фирми от 29 страни.

На Техномебел посетителите ще могат да видят широка гама от продукти, нови технологии и тенденции в сферата на дървообработването и мебелното производство, а Светът на мебелите предлага всички видове мебели и мебелни аксесоари в различни стилове и дизайни.

Двете изложения се провеждат  заедно от 2012 г., предоставяйки на бизнеса и крайния потребител възможността да видят всичко за мебелната индустрия, събрано на едно място – от машините и оборудването за производство на мебели, през материалите и аксесоарите, до готовия продукт.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари