Цената на тока – обект на национална дискусия

КЕВР ще работи за намаляване на цената, на която НЕК изкупува тока
23 апр 2015 13:11,
4
Цената на тока – обект на национална дискусия
Снимка: www.freeimages.com

Една от стъпките за намаляване на дефицита на Националната електрическа компания (НЕК) ще бъде намаляване на цената на енергийния микс, изкупуван от държавната компания. В момента НЕК изкупува електричеството за регулирания пазар на цена от 160 лева за мегаватчас, а продава при цена от 125 лева за мегаватчас.

Това обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов по време на дискусия за състоянието на енергетиката.

Той уточни, че продължават проверките във ВЕИ сектора. На този етап има данни, че някои от централите не са въвели законовото изискване за годишни часови лимити. Иванов припомни, че въведената през 2014 година стъпка за ограничаване на количествата изкупувана зелена енергия трябва да спести 100 млн. лева на обществения доставчик - НЕК.

Друга стъпка за намаляване на дефицита в държавната енергийна компания е получаване на средства от квотите парникови газове. За България те са 2,68% от общите квоти за ЕС и по изчисленията на Иванов за 2015 година ще бъдат около 120 млн. евро.

Как тези промени ще се отразят на цената на електричеството за крайния потребител, ще стане ясно след два месеца, уточни още председателят на КЕВР.

Въпросът за цената на електроенергията се преекспонира и единствено тук в целия Европейски съюз е тема за национален дебат, посочи Иванов. Според него причините за това са няколко и на първо място това са ниските доходи на българите. Той припомни, че по данни на Световната банка 61% от домакинствата в България са енергийно бедни, тоест дават повече от 10% от доходите си за енергоносители.

Другите фактори цената на тока да е толкова чувствителна тема за обществото са силната динамика на регулирания пазар, чийто дял непрекъснато се свива, и тежестта на преференциалните цени.

Енергийният министър Теменужка Петкова припомни стъпките на правителството за намаляване на дефицитите в енергетиката - промените в законодателството, които ограничават изкупуването на електроенергията, произведена по неефективен метод, както и предоговарянето на условията по договорите с т.нар "американски" централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал Марица Изток 3.

Тя припомни и че загубите от изкупуването на неефективно произведена енергия са в размер на 231 млн. лева за 2014 година.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
ухахах преди 8 години
Сега ли ще правим национална дискусия?!? След като вече сключихте договорите и ще им плащаме 15 години на другарите. Чудесно направо. Зелени, пембени и всякакви енергии трябваше да са на цена за изкупуване каквато е на АЕЦ, но от тока лесно се краде. Едни сигурни пари за нашите хора, а данакоплатеца ще ги издържа да си купуват бентлита, яхти и острови, нали е зелен. :-( Лесно е за решаване. Приема се закон, махат се договите и точка. Но желание няма, само приказки за лека нощ.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фалит на НЕК и БЕХ и американските ТЕЦ и ВЕИ може да продават свободно на пазара.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може половината бълграи да плащат по 60-80 лв за смартфони и вяскакви договори и екстри към тях, а да се стискат за доста по-малко пари, с които да си платят месечната сметка за електричество (изключвам зимата и тези, които се отопляват на ток)
1
1
 
7
 
! Отговори
макето преди 8 години
получих просветление цената на тока не е висока просто немаме паре да си го позволим хи хи хи верно е я ако си изтеглим паретата от кръчмата цело село ке захранвам поне 30 годин ама пусто чудо.......

Спонсорирани публикации