Който бърза – плаща или всички ще цакаме за тол системата?

Експерти и превозвачи спориха с МРРБ за обхвата на таксите
16 дек 2015 15:37, Надежда Бочева
71
Който бърза – плаща или всички ще цакаме за тол системата?
Снимка: АПИ

Дали шофьорите да плащат тол такси и винетки само за магистралите или за останалата пътна мрежа - по тази тема спориха експерти на конференцията "Тол такси, винетки и акцизи – системи за финансиране на пътната мрежа".

Лазаринка Стоичкова от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) посочи, че след 2020 г. евросредствата за България по линия на кохезионната политика се очаква да бъдат силно редуцирани, затова трябва да бъдат намерени други пътища за финансиране на пътната мрежа.

Тя припомни, че е приета Стратегия за развитието на пътната инфраструктура до 2020 г., а след анализ на Световната банка министерството предвижда въвеждане на смесена система за таксуване. По смесената система камионите ще плащат тол такси, а леките коли – електронни винетки. Оператор ще е Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Според експерта новото таксуване ще доведе до 5 пъти по-високи приходи от такси и винетки.

По време на форума възникна спор какъв да е обхватът на облагането – дали таксите и винетките да се изискват само за магистрали, или и за пътищата втори и трети клас.

Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи посочи, че в Европа тол такси се дължат само за аутобани и "който бърза, си плаща", а за останалите пътища шофьорите не дължат такси.

Най-справедливо е парите за пътища да дойдат от тези, които ги ползват, но тол таксите няма да са достатъчни, пресметна Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той припомни, че средства могат да се осигурят и чрез публично-частни партньорства.

"700 млн. лв. може да събира бюджетът при таксуването само на магистралите", заяви Борис Марков, представител за България на специализираната в изграждането на тол системи австрийска компания "Капш". Той допълни, че никъде по света не е изградена система, за която шофьорите да дължат такси в толкова голям обхват, както се планира у нас – да се дължат тол такси и винетки за почти цялата пътна мрежа. Освен това всяко покачване на цената на винетките увеличава измамите, допълни той.

Според бившия транспортен министър Петър Мутафчиев след въвеждането на винетките поддържането на пътищата не се е подобрило.

В Стратегията за пътната инфраструктура, която е публикувана от МРРБ, се казва, че в момента 35% от републиканската и около 65% от общинската мрежа е в лошо състояние. В същото време средствата, необходими за поддържане, далеч превишават текущото финансиране.

За да се приведе цялата мрежа в добро състояние през следващите пет години, трябва да се инвестират годишно около 1,1 млрд. лв. в републиканската и около 400 млн. лв. - в общинска пътна мрежа.

За сравнение, сега се инвестират по-малко от 300 млн. лв. за републиканската мрежа и по-малко от 100 млн. лв. за общинските пътища. Разходите за рехабилитация на пътищата трябва да бъдат поне удвоени, за да се постигне 75% устойчива пътна мрежа до 2022 г., пише в документа. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Rojdestvo преди 8 години
Vinetkite za 2016 godina sa padnali.:-) ima mnogo pari ot akcizi, danak 20% dds, paten danak, mita, globi, podkupi, ikonomii, namereni vesti, koncesii, spestiavania na ms, ns, rezidentstvoto, mno, ban, bdj, mnp, mvr, kat, su, pu...mu...bu...farma, ferma, derma...slama, zarno....
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VECE ZNAM NEMA TAKAVA DARJAVA, POVTARAM NAPISANOTO TAZ SUTRIN IZTRITOMAITA KOLA OT 10GODINI NE SE E KACHVALA NA MAGISTRALA DVAPATI MESECHNO XODA VIDIN KOZLODUI VIDIN PATA NA MESTA E ZA TANK DOBRIDOL-ORSOYA ,LOMSKIA BAIR OTDVETESTRANI ,KOVACHICA-KOZLODUI DUPKI I GRUBI KRAPKI BEZ NOV ASVALT NEPOVECHEOT 40KM/H ,A ZABELEJETE BE OTKRIT TAKA VIDIN-BEKET PREDISHNIA MANDAT NA *OIKO ZATOVA LI DA PLASHTAM KATO MOJE DA OSTANA BEZ TACHILA NEKADE POTOZ PAT
52
0
 
4
 
! Отговори
Whatever преди 8 години
Каква "Държава" ви гони бе хора? България отдавна е само територия, в която процъфтяват племената около Парламента.
51
0
 
7
 
! Отговори
БОКО преди 8 години
Е,нали се радвахте,че цецо 6-те апартамента го оправдаха,той оправи ''изборите''и сега шайката ГЕРБ всеки ден измисля нови данъци. ДА ВИ Е ЧЕСТИТО НЕЩАСТЛИВЦИ
50
0
 
4
 
! Отговори
Имигрант преди 8 години
От няколко месеца, със семейството живеем извън България. За тези месеци сме "навъртели" над 15 000 км, защото пътищата на тази държава предразполагат да пътуваш. Да - има платени пътища, който са със същото качество. Но са по - кратки (директни). Бързаме - плащаме! Качество - идентично. За нас (все) още изглеждат прекрасно!
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ЗАКРИЕМ ТОВА НЕЩО КОЕТО НЯКОИ НАРИЧАТ ДЪРЖАВА !!! ЗАЩОТО АКО ИМА ТАКАВА, ТО ТЯ Е САМО ЗА 1% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И !!!
48
0
 
20
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Направо наложете такса "заплата" който работи 80% от заплатата му да влиза направо в сметката на Бойко Борисов .....да остава на народа там за хляб , вода и сол .......
47
0
 
13
 
! Отговори
men преди 8 години
лекарите си заминаха, сега и малкото останали хора които могат да се реализират навън ще го направят. честито бойковци. да видим кой кого ц скоро време. ще останат само милиционери, шведи и пенсионери.
46
0
 
0
 
! Отговори
veraw преди 8 години
Йонко спи явно се наяде некъде спи и се не вясва
45
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
само едно мие интересно някои докога ще са лоялни към пиянките питам щото от едни такива ми доиде до гуша карали курс *** половин година и се опитвали да правят друго да карат един де кара нормално курс и като се напили простели другия им крив интересно мие кога ли ще си признаят грешките и в кои живот никои нее идеален но да се пречи на кадърен специалист и да се плюе наи малкото от такива а тия в системата питам що си затварят очите и какъв интерес имат освен пиене браво добър пример са
44
0
 
3
 
! Отговори
Fax преди 8 години
Vinetkine sa samo za ministrine i deputatine v koridorine na ms i ns :-):-):-):-) i na prezdenta do kabineta na direktora mu:-):-):-):-):-)
43
0
 
8
 
! Отговори
селчо преди 8 години
До Ади бе Ако беше ходил на протест,щеше да знаеш,че полицията те снима и после те викат да ти връчат акта
42
0
 
18
 
! Отговори
някой си преди 8 години
И друго - на кола без Гр.отг. след месец автоматично й се прекратява регистрацията в КАТ до заплащането.Хубавото е, че ще се прекрати автоматично и дължимият данък в общинатаОбщините ще измислят нов данък за да компенсират тия загуби.Честито
41
0
 
27
 
! Отговори
някой си преди 8 години
Дупе -татите гласуваха вчера : От 2016 в България отпада изискването платените пътища да бъдат дублирани с безплатни, каквото е изискването в Европа.Честито
40
0
 
8
 
! Отговори
69 преди 8 години
Pravete snimki i video i prastaite jalbi v eu na evropeiski sadilista. L.Pavlova i M. Kuneva na sad!
39
1
 
6
 
! Отговори
Ади бе преди 8 години
До селчоА другите от колоната какво, помагаха на катаджиите да напишат акта ли?Бе .......................
38
0
 
31
 
! Отговори
mdam преди 8 години
В цяла Европа се плащат само магистралите само в България ще се плаща всичко ! Ако сложат тол такса на магистрала Тракия, познайте колко ще намалее трафика по нея. А на подбалканската ще става всекидневно меле.
37
1
 
38
 
! Отговори
селчо преди 8 години
В Дупница на протеста срещу увеличението на винетките,човека ,който водеше колоната,катаджиите му написаха акт на стойност от 2000 до 7000 лева.Кой ще продължи да протестира,мачкат ни и това е
36
0
 
30
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Аууууу какви " МАСОВИ " протести против новите винетки!Т-п, ши-ан, български народ. *** като ***, като прекалиш и то измучава, а българите .......Малко ви е шиб-няци. И жените ви да е-ат пак няма да протестирате.Пууууууу...................
35
2
 
35
 
! Отговори
За чиста и свята... преди 8 години
АлооКакво стана със "свободно движение на хора стоки и капитали"Как точно е свободно движението на горе изброените, като без винетка до село не мога да отида???И ни карат да си мислим, че сме свободни! КЪДЕ Е ТАЗИ СВОБОДА, СЛЕД КАТО БЕЗ ПАРИ НЕМОЖЕШ И ОТ ВКЪЩИ ДА ИЗЛЕЗЕШ ВЕЧЕ!!!

Спонсорирани публикации