Трудовият пазар у нас няма е толкова силен, колкото през 2015

Безработните продължават да нямат доверие на бюрата по труда
20 апр 2016 10:44, Екип на Bloomberg
11
Трудовият пазар у нас няма е толкова силен, колкото през 2015
Снимка: Reuters

Позитивната тенденция, която наблюдаваме на трудовия пазар в България започна в края на 2013, докато 2015 беше най-силната година за пазара на труда. Макар, че 2016 започва обещаващо, тя няма да успее да повтори нивата на създаване на заетост през 2015. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев в eфира на Bloomberg TV Bulgaria.

Все още голямата част от безработните нямат доверие на бюрата по труда и Агенция по заетостта като канал за намиране на работа. Делът на хората, които прибягват до услугите на държавните институции, е под 42% за 2015, посочи икономистът. 

2/3 от обявените свободни работни места в Агенция по заетостта не съдържат информация за размера на предлаганото заплащане и продължителността на работното време. Това затруднява трудовото посредничество на институцията, тъй като хората не знаят за какво кандидатстват, обясни още той. 

Над 70% от лицата се опитват да намерят работа чрез съдействието на роднини и познати. В повечето случаи обаче българите търсят работа по различни канали. Проблемът е, че по линия на конкурсните изпити все още няма култура за търсене на работа сред трудоспособното население.

Младежите са единствената възрастова група, при която не можем да говорим за възстановяване на пазара на труда, посочи още икономистът. През 2015 беше регистрирана рекордно ниска заетост сред младежите. Една от причините е повишаването на минималната работна заплата със сериозни темпове през последните 2-3 години.

Повече може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Rahat sie преди 5 години
Chudesno!Germanskite investitori obratno v Germany s novite si germanski grajdani!:-):-) na dobar pat!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младежите работели заради огромния,невиждан ръст на минималната заплата,която след като стане 460 лв.,няма да мръдне до 2020 год.ХА ХАХАХА.Тези хора са луди,каква демография ще борят,какви 5 лв.Никой няма да остане тук,още повече да работи за смешни двудневни надници цял мецец по 10 часа,като в страните от третия свят.В Европа работят по малко от 8 часа на ден.
9
1
 
3
 
! Отговори
Трудовак преди 5 години
Всичко е ала- бала.То на който му трябва наистина човек ще намери начин да го обучи.
8
0
 
12
 
! Отговори
trud_false преди 5 години
В България много трудно може да се говори за пазар на труда, от много време такъв липсва, само официални статистики, младите хора и не търсят работа тук, никой не им плаща, договорите са фалшиви, състоянието на труда е като по време на феодализъм/работа се предлага само в партийно- контролираните администрации/ и в сравнение с развитите страни сме стотици години назад
7
0
 
18
 
! Отговори
internetlumpen преди 5 години
В чужбина:- Давай ! Ти можеш ! Вярвай в себе си !У нас: - Ти май много си си повярвал нещо, а ?
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не ви е известно, 40% от работните места в страната са държавни или общински. За там ни образование трябва, ни умения. Трябва само да има кой да те уреди да си живуркаш като мижитурка до сигурната пенсия.
5
1
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
До АнонименхахахахахахаСтатистиката позва, че реално така наречените от теб образовани хора, в 80% от случаите не работят по своята или близка специалност. Освен това изискванията за образование за редица специалности са да кажем странни. Да искаш више техническо образование за монтажник на климатици, заварчик, шлосер или други подобни е смешно. Више образование за секретарка със сертефикат за владеене на повече от една марка кафеварки. Не говори глупости
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да се обяснява , че работа няма и няма да има за неграмотни и необразовани хора . В България имаме 30 % образовани и грамотни хора и 70 % неграмотни или ниско образовани хора . Тези хора трябва да знаят , че с всяка измината година работа с метла и лопата ще намалява . Трябва да се квалифицират в някаква професия иначе глад .
3
5
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
До АнонименИ ИТ сектора се заформя като балон както уеп дизаина преди кризта и строителния бум
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, точно заради повишаването на минималната заплата младежите не започват да работят в България, да знаете. Пазар на труда в България няма и никога не е имало. Изключение е само ИТ сектора, но там са стотина хиляди максимум работните места.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво доверие, като там те викат само да се подписваш. Уж щеше да отпадно, но това значи сумати чиновници които важно ти обясняват глупости да трябва да работят. Направо са смешни по тези бюра. Програми за преквалификация са за камериерки, продавач консултанти и други глупости. Не се оргарнизират никакви реално полезни курсове. Не се работи с университети и специализирани образователни институции а само с фирмички на наши хора