15 млн. лв могат да достигнат спестяванията на домакинствата от проекта за газификация

Около 4% от българските домакинства използват природен газ
2 авг 2016 10:44, Екип на Bloomberg
5
15 млн. лв могат да достигнат спестяванията на домакинствата от проекта за газификация
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът за газификация на жилища, финансиран по Международния фонд „Козлодуй“, стартира преди по-малко от месец. Той предвижда получаването на безвъзмездна финансова помощ в размер до 1200 евро за всяко българско домакинство, което избере природния газ като енергоносител, като помощта не може да представлява повече от 20% от общия размер на инвестицията, която то трябва да направи. Това каза заместник изпълнителният директор на „Овергаз Мрежи“ АД Светослав Иванов ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му от Министерство на енергетиката квалифицират проекта като бяла лястовица. Средствата за подпомагане могат да бъдат увеличени и за следващ период при проявен интерес от потребителите, който към момента е налице, посочи Иванов. Около 350 хил. домакинства, живеещи около изградена газова инфраструктура в българските градове, могат да се възползват от тази помощ. Изчисленията показват, че средствата биха стигнали за 15 хил. домакинства, подчерта още той.  

Средно спестената сума на едно домакинство, което е заменило електрическата енергия за отопление, възлиза на около 1000 лв. за един отоплителен сезон. Общият размер на спестяванията на домакинствата от реализирането на проекта могат да надхвърлят 15 млн. лв, коментира още той. "При днешното съотношение между цената на ел.енергия за битовите потребители и цената на природния газ, разликата е три пъти в полза на газа", допълни Иванов. Към момента около 4% от българските домакинства използват природен газ. Повече от ¼ от домакинствата, които живеят около изградената газова инфраструктура, използват природен газ, коментира още той. 

Вижте повече във видеото наBloomberg TV Bulgaria 


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Боли ме фара за банкя
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То добре, ама монополиста не иска София да бъде газифицирана. А Банкя може ...Защо ли?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момчето ми изглежда от наше село - борче. Няма как да се спестят 1000 сушени лева след като отоплението ми излиза 700 за сезон, а товарищ ленин беше казал електрификация и съвецка власт.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** какво стана със сградната инсталация, нали беше дадена на съда от омбудсмана? Има си евродиректива по въпроса и е публикувана в държавен вестник. Какво театро се разиграва и не се спазват законите? Бойко, ти уж държиш на правдата, айде заеми се най- после с нещо по същество. Покажи законност и справедливост.
1
0
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 5 години
ние ще заграбим едни пари после вие ще плащате

Спонсорирани публикации