На стрес при криза са подложени кредитополучателите, а не банките

Можем ли да вярваме на стрес-тестовете в България
15 авг 2016 13:55, Екип на Bloomberg
5
На стрес при криза са подложени кредитополучателите, а не банките
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На стрес при криза са подложени кредитополучателите, а не банките. За това българската банкова система никога не е била по-стабилна, отколкото сега. Това каза Любомир Христов, финансист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. "Тя изсмуква жизнените сокове и на домакинствата, и на малкия бизнес. За това икономиката ни се влачи с толкова ниски темпове на растеж. Имаме едно загубено десетилетие от 2008 до 2018".

Относно отчетените резултати от проверката на банковата система Христов каза: "Изключително професионално изявление на управителя на БНБ Димитър Радев, справедливи тези на председателя на асоциацията на банките Петър Андронов. Това, което чух, са две новини, като и двете са добри. Първата новина е, че няма новина. Аз не научих нищо от тези стрес тестове и втората новина е, че няма изненади".

"Можем ли да вярваме на тези тестове? Те са безпрецедентни, те са сложни. Моето заключение е следното: няма никакви причини да не вярваме на резултатите, публикувани от БНБ, защото управителя на БНБ е избран от народните представители, а те са облечени с доверието на избирателите. От друга страна, нямаме основание да вярваме. Можем да вярваме само, ако можем да проверим. И тук форматът на обявяване на резултатите от стрес-тестовете в България се различава от това, което направи ЕЦБ в края на юли тази година. Европейският банков орган публикува по 16 хиляди числа – показатели за всяка една от тези 51 банки, подложени на стрес тестове, поотделно. Така инвеститорите могат сами да повторят упражнението за банката, която ги интересува. БНБ това не го прави".

Христов постави и въпроса "как така в Ирландия, която трябваше да получи помощ от европейския данъкоплатец, за да стабилизира банковата си система, лошите кредити са горе-долу същите, като в България, а в България капиталовата адекватност надвишава в пъти минималните изисквания". "Аз не казвам, че това не е вярно", коментира Христов и обясни, че по време на финансова криза "нашите банки едностранно, произволно повишават лихвените проценти".

"На стрес в България са поставяни не банките, а техните кредитополучатели. Ако дупките в балансите на Западна Европа бяха запълнени с публични средства, в България дупките бяха запълнени със средства на кредитополучателите". "Това, което липсва в България е надзор на търговското поведение. Това е една друга разлика в проверките в Европа и тук - в България липсва контролът, дали клиентите са мамени". 

Повече можете да чуете на Bloomberg TV Bulgaria.


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия кризи . Нямате ли друга по - сериозна рабова .
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам кой ще е втория Цецо Василев.Тогава ще има нови стресове.
3
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
БНБ поне 2 пъти във времето доказа че неможе да и се вярва. Първият път 96-97 год., когато разграбиха търговските банки в които точна тя наливаше средства и нямаше просто начин да не знае какво се случва! Вторият съвсем пресен - разграбването на КТБ пред "широко затворените очи" на управителното тяло на БНБ, която дори беше обявена за Банка на годината !
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В резултат на изключителната "компетентност" на управляващите ни след 1989г юристи,икономисти,финансисти и останалата политическа св-олоч непрекъснато преминаваме от кризи в реформи и банкрути!Докога ще ни управляват абсолютно амбициозни нереализирали се в професиите си поради ограничени умствени възможности нек-адъ-рници, ол-иго-фр-ени и обикновени пе-дер-аси?Обобщено ,по стария виц "трудолюбиви ид-иоти"?
1
0
 
2
 
! Отговори
Gost преди 5 години
Затова е по интересно некои като плюят кадърното в себе си какво виждат оглеждали ли са се в огледало