Световната банка по-песимистична за BG икономиката

За следващите две години се очаква обаче ускорение
5 юни 2017 11:00, Бойчо Попов
10
Световната банка по-песимистична за BG икономиката
снимка: pixabay

Световната банка занижава очакванията си за икономическия растеж на България през 2017 г., но е по-оптимистично настроена за динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 и 2019 г., показва актуалната прогноза на институцията.

За тази година Световната банка очаква икономиката на България да се разшири с 3% - колкото е и прогнозата на Министерството на финансите, като очакванията са занижени с 0,2 процентни пункта спрямо предишната прогноза.

Очакванията на Европейската комисия са за 2,9% икономически растеж през 2017 г., докато прогнозата на Уникредит е далеч по-оптимистична – 3,9%, което е сред най-бързите темпове на ръст в цяла Централна и Източна Европа.

За 2018 г. Световната банка прогнозира, че БВП на България ще се разшири с 3,2%, което е с 0,1 процентен пункт повече спрямо предишната прогноза. През 2019 г. се очаква растежът да се ускори до 3,3%, което е с 0,2 процентни пункта над предишната прогноза на банката.

От държавите в региона Европа и Централна Азия, в който е включена и България, най-бърз ръст през тази година се очаква да постигне Узбекистан – 7,6%, следван от Туркменистан – 6,3%, и Таджикистан – 5,5%. От съседните ни държави за Македония се очаква растеж от 2,8% през тази година, за Румъния – 4,4%, за Сърбия – 3%, а за Турция – 3,5%.

Като цяло за региона икономическият растеж се очаква да достигне 2,5% през тази година, което е с 0,1 процентни пункта над предишната прогноза. За 2018 г. се очаква ускоряване на растежа до 2,7%, а през 2019 г. - до 2,8%, което обаче е с по 0,1 процентен пункт под предишните очаквания на Световната банка.

Институцията подчертава в доклада си, че целият регион се възстановява уверено благодарение на ръста на цените на петрола, добрите глобални условия за финансиране и възстановяването на еврозоната.

Руската икономика също расте, като дори скромните парични улеснения се очаква да оказват подкрепа на страната в краткосрочен план. Основен двигател на растежа са възстановяващите се цени на петрола и вътрешното потребление.

Възстановяването на региона обаче е крехко, предупреждава Световната банка. Основните рискове пред икономиките са свързани с геополитическите фактори, както и евентуален нов спад на цените на петрола, което би засегнало негативно държавите износителки на суровини.

Като риск Световната банка посочва и слабостите на банковите системи на някои от държавите в региона.

Какво предвижда банката за глобалната икономика вижте в продължението на материала в Investor.bg


10
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Повечето писачи тук, сте изявени макроикономисти, само дето правописа не сте научили. Как да ви се доверя на написаното, като не вярвам да сте завършили успешно 4-5 клас.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По пътя надолу ускорението е гарантирано.
6
0
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 10 месеца
И кой ги прави тези анализи,с тази политика управляващите у нас не искат нито икономика, нито разтеж ,а само обсебване на всичко ,което влиза под една или друга форма в страната при това супер организирано.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И това при положение, че целият ЕС е задлъжнял като ром към фирма за бързи кредити.
4
0
 
3
 
! Отговори
1 град икономика преди 10 месеца
Добре, някой ми даде минус, ок, ти не вярваш, че след еврофондовете икономиката ни ще загине, особено предвид и демографската катастрофа причинена заради кражбите и злоупотребите на политическата мафия и масоните през годините, където хората така и не видяха нормална и стабилна среда и условия за развитие и създаване на семейство, парите се концентрираха в един град и в хотелите на морето, където пада масово пране от злоупотребите с парите на данъкоплатците. Как виждаш БГ след 2022-ра тогава?
3
2
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 10 месеца
Разьбирач, "Левончо" е само на думи шеф на Булбанк и това е така от поне 10 години.
И на нас ни трябва поне 4% растеж, дано да са прави, ти за обратното ли се молиш?
2
1
 
6
 
! Отговори
Оптимист преди 10 месеца
С нетърпение очаквам резултатите и прогнозите след 2022-ра, когато европейското финансиране на България ще бъде прекратено и тя ще трябва да се издържа от собствената си икономика, където основата е изградена от едвам оцеляващи фирми, особено в провинцията. Ще остане един град със сигурност до 10 години. Да живее капитализма, егоизма и алчността, напред към високите пенсии и заплати, да живее България и политическата и мафия и масонски елит, който предстои да я обезличи тотално :D
1
0
 
8
 
! Отговори
nkavrakov преди 10 месеца
Уникредит Булбанк дава по оптимистична прогноза отколкото Европейската комисия и Световната банка !?
Ами правете си изводите - Уникредит иска да набута маскимално кредити на населението за да може Левончо Хмпарцумяна да туне в още по голям лукс
Алчността на банките няма край