Световната банка по-песимистична за BG икономиката

За следващите две години се очаква обаче ускорение
5 юни 2017 11:00, Бойчо Попов
10
Световната банка по-песимистична за BG икономиката
снимка: pixabay

Световната банка занижава очакванията си за икономическия растеж на България през 2017 г., но е по-оптимистично настроена за динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 и 2019 г., показва актуалната прогноза на институцията.

За тази година Световната банка очаква икономиката на България да се разшири с 3% - колкото е и прогнозата на Министерството на финансите, като очакванията са занижени с 0,2 процентни пункта спрямо предишната прогноза.

Очакванията на Европейската комисия са за 2,9% икономически растеж през 2017 г., докато прогнозата на Уникредит е далеч по-оптимистична – 3,9%, което е сред най-бързите темпове на ръст в цяла Централна и Източна Европа.

За 2018 г. Световната банка прогнозира, че БВП на България ще се разшири с 3,2%, което е с 0,1 процентен пункт повече спрямо предишната прогноза. През 2019 г. се очаква растежът да се ускори до 3,3%, което е с 0,2 процентни пункта над предишната прогноза на банката.

От държавите в региона Европа и Централна Азия, в който е включена и България, най-бърз ръст през тази година се очаква да постигне Узбекистан – 7,6%, следван от Туркменистан – 6,3%, и Таджикистан – 5,5%. От съседните ни държави за Македония се очаква растеж от 2,8% през тази година, за Румъния – 4,4%, за Сърбия – 3%, а за Турция – 3,5%.

Като цяло за региона икономическият растеж се очаква да достигне 2,5% през тази година, което е с 0,1 процентни пункта над предишната прогноза. За 2018 г. се очаква ускоряване на растежа до 2,7%, а през 2019 г. - до 2,8%, което обаче е с по 0,1 процентен пункт под предишните очаквания на Световната банка.

Институцията подчертава в доклада си, че целият регион се възстановява уверено благодарение на ръста на цените на петрола, добрите глобални условия за финансиране и възстановяването на еврозоната.

Руската икономика също расте, като дори скромните парични улеснения се очаква да оказват подкрепа на страната в краткосрочен план. Основен двигател на растежа са възстановяващите се цени на петрола и вътрешното потребление.

Възстановяването на региона обаче е крехко, предупреждава Световната банка. Основните рискове пред икономиките са свързани с геополитическите фактори, както и евентуален нов спад на цените на петрола, което би засегнало негативно държавите износителки на суровини.

Като риск Световната банка посочва и слабостите на банковите системи на някои от държавите в региона.

Какво предвижда банката за глобалната икономика вижте в продължението на материала в Investor.bg


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето писачи тук, сте изявени макроикономисти, само дето правописа не сте научили. Как да ви се доверя на написаното, като не вярвам да сте завършили успешно 4-5 клас.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По пътя надолу ускорението е гарантирано.
6
0
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
И кой ги прави тези анализи,с тази политика управляващите у нас не искат нито икономика, нито разтеж ,а само обсебване на всичко ,което влиза под една или друга форма в страната при това супер организирано.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това при положение, че целият ЕС е задлъжнял като ром към фирма за бързи кредити.
4
0
 
3
 
! Отговори
1 град икономика преди 3 години
Добре, някой ми даде минус, ок, ти не вярваш, че след еврофондовете икономиката ни ще загине, особено предвид и демографската катастрофа причинена заради кражбите и злоупотребите на политическата мафия и масоните през годините, където хората така и не видяха нормална и стабилна среда и условия за развитие и създаване на семейство, парите се концентрираха в един град и в хотелите на морето, където пада масово пране от злоупотребите с парите на данъкоплатците. Как виждаш БГ след 2022-ра тогава?
3
2
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Разьбирач, "Левончо" е само на думи шеф на Булбанк и това е така от поне 10 години.
И на нас ни трябва поне 4% растеж, дано да са прави, ти за обратното ли се молиш?
2
1
 
6
 
! Отговори
Оптимист преди 3 години
С нетърпение очаквам резултатите и прогнозите след 2022-ра, когато европейското финансиране на България ще бъде прекратено и тя ще трябва да се издържа от собствената си икономика, където основата е изградена от едвам оцеляващи фирми, особено в провинцията. Ще остане един град със сигурност до 10 години. Да живее капитализма, егоизма и алчността, напред към високите пенсии и заплати, да живее България и политическата и мафия и масонски елит, който предстои да я обезличи тотално :D
1
0
 
8
 
! Отговори
nkavrakov преди 3 години
Уникредит Булбанк дава по оптимистична прогноза отколкото Европейската комисия и Световната банка !?
Ами правете си изводите - Уникредит иска да набута маскимално кредити на населението за да може Левончо Хмпарцумяна да туне в още по голям лукс
Алчността на банките няма край