Заемите за бизнеса тръгват до края на април

ББР: Над 130 000 души могат да се възползват от безлихвения заем
0
Заемите за бизнеса тръгват до края на април
Снимка: БГНЕС
До края на деня ще сме готови с търговския тест за отпускане на заемите за физически лица по програмата на Българската банка за развитие, като средства от 200 млн. лева ще бъдат насочени към търговските банки за отпускане на безлихвени, гарантирани потребителски кредити в размер до 1500 лв. Този модел е в по-напреднал етап от другия, по който 500 млн. лева ще са насочени към търговските банки за подпомагане на бизнеса в пандемията с коронавируса. До края на следващата седмица ББР ще е готова и с този работещ модел, за който се иска одобрението на Европейската комисия. За това съобщи ръководството на държавната банка на специален брифинг, на който коментира и трите нови програми на ББР.
 
От банката увериха, че до края на април финансовият ресурс ще бъде “уплътнен“.
 
"По механизма за бизнеса с държавно финансиране ББР ще издава единствено портфейлни гаранции на търговските банки, а те по действащите стриктни банкови правила ще финансират клиентите си според техните нужди. Максималният размер на кредитите ще е до 2 млн. лв. Програмата ще има ясни и прозрачни правила, които ще ограничат до минимум възможностите за злоупотреби“, каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на кредитната институция.
 
Безлихвени кредити за физически лица
 
Очакванията на банката са, че над 130 хиляди души ще могат да се възползват от безлихвения заем в размер до 1 500 лева. Средствата ще са за всички физически лица, които са пуснати в неплатен отпуск заради пандемичната обстановка. Кредитите отново ще бъдат отпускани от търговските банки, като срокът им ще е до 24 месеца с 6-12 месеца гратисен период.
 
„Българската банка за развитие е първата сред банките за развитие в Европа, която реагира със собствена програма, обяви Мавродиев. "Ресурсът, с който ще се подпомогне бизнесът, е извън 700-те милиона, гласувани от бюджета. През последните две години договорихме кредитни линии от 1,7 млрд. евро с международни банки, сред които Европейската инвестиционна банка, която е наш основен партньор.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ббрСтоян Мавродиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари