Предприемач: Няма риск от срив в цените на имотите!

Покупателната способност все още на добро ниво
119

Категорично няма риск от срив в цените на имотите. Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов.

"В една пазарна икономика цената на нещо се променя, когато има промяна в търсенето и предлагането. За добро или лошо, все още търсенето е по-голямо от предлагането, поради което цената е голяма", обясни той.

По думите му друг важен фактор, който влияе на цената, е покупателната способност.

"В България тя все още е на сравнително добро ниво. Има много важен показател, който измерва покупателната способност - това е отношението на цената на кв.м. към средната заплата. За София с една заплата можете да купите 0,8 кв. м. площ. В Мюнхен този показател е под 0,1 кв.м.", допълни председателят на Асоциацията на строителните предприемачи пред Bulgaria ON AIR.

"Цените на имотите за последните 2 месеца са се увеличили, но цените на наемите падат. Това се предопределя от това, че доста хора, заети в най-засегнатите сектори, ползват квартири", заяви Шопов.

По думите му това са хора, които изпадат в невъзможност да плащат за квартира и затова ги освобождават, което води до намаляването на наеми.

Той каза още, че не се наблюдава ръст на хора, които имат желание да си купят къща и че кризата не би могла да повлияе на такова важно решение.

Шопов бе категоричен, че и преди и сега една от най-сигурните инвестиции е тази в недвижимите имоти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
3
 
! Отговори
Мично Празников преди 3 години
Наемите падат, но цените на имотите скачат.....е това е епична глупост :-) А тези дето накупиха апартаменти за инвестиции с идеята наемателите да им изплащат ипотеката какво точно мисли, че ще правят с ненужните и непосилно скъпи имоти?? Сега търсенете е нула и само някой, който още не е свалил розовите брокерски очила не вижда какво цунами ще удари имотите до края на годината.
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво ще продължавате да си държите същите надути цени при условие, че никой не купува ли хахахах
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** мечтателите :D
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСЕ ОЩЕ НЯМА СРИВ, но ще има такъв със сигурност. Самоокуражават се с такива приказки, но скоро предстои сблъсък с действителността.
106
2
 
3
 
! Отговори
VessyVes преди 3 години
Именно. Инфлационните пари се увеличават за сметка на реалните имоти. Всеки иска да купува нещо читаво, ама не иска да дава реалните пари.
105
5
 
4
 
! Отговори
Ръсти преди 3 години
Предната криза имаше тарикати,които чакаха имотите да паднат на 200 евро, за да купят на далавера.На някой хора все далаверата им е в акъла(по-добре да го използват за друго)Ама не дочакаха и така не купиха.При положение,че в Света Федералният Резерв,ЕЦБ,Лондон и Япония,първоначално, ще пуснат към 8 трл долара в обръщение,чакайте да има дефлация.Всеки сам си решава,ама 8трл са много пари и това е първоначално.
104
2
 
3
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
до108. - Съжалявам за вашите проблеми, но явно градът ви е скапан. А за къща в хубаво село чисто от *** с добри комшии става дума.
103
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къщата с двор струва пари и ще струва не заради самата къща, а заради земята, защото там ще е бъдещия блок. А панелките когато са строени, са били върху поляни, с много простанство между тях (за паркиране и зелени площи), с училища и градини наоколо. Без хидроизолация (наводнени мазета), без топлоизолация. Плащаш на месец 100лв парно при свалени радиатори. Входовете са шумни, мръсни, смърдящи и с поне няколко ***. Колко години ще имам работа наблизо, че да е моя? Мерси за панелката :)
102
6
 
5
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
Защо ако имаш къща с двор на добро място да и пада цената при положение, че валутите се обезценяват и нямаш злато с килограми ? За София може и да паднат цените на новото строителство защото са раздути , но качественото старо строителство , така наречените панелки в добър град няма как да им паднат цените. Също така цените на копторите ще паднат естествено.
101
7
 
14
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
И как стигна до този извод при положение че почти никой няма да купува имоти,хората нямат какво да ядът.
100
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязахте ли, че липсват рекламите на кредити и от банки и от бързи кредити? Иначе човека от статията се опитва да ни забавлява, с хумор и шегички по лесно се минава през всяка криза. Няма кой да наема, но има кой да купува, при растяща безработица прави сравнение със средна заплата. Любимо ми е като сравнят София с Берлин, Париж или Лондон, но и мюнхен е забавно сравнение.
99
4
 
24
 
! Отговори
Жалки сте преди 3 години
Жалки сте г-да строителни предприемачи и брокери !!!!
98
4
 
15
 
! Отговори
Смях в залата преди 3 години
Хахаха смях в залата !!!
97
2
 
24
 
! Отговори
Александър преди 3 години
Световна рецесия, в България стоттици фирми фалираха и още ще ги последват, това ще уерличи безработицата. Увеличават се лихвите по кредити за имоти, а срив на цените няма да има.. Лично аз имам съвсем друго очакване, защото наемите вече тръгнаха на долу. Доста хора освободиха и освобождават квартирит си. Но, щоме експерта казва... кой съм аз, че да споря.. прпстп ще гледам и ще си трайкам с покупката на жилище за сега :)
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Цецо и компания, копуват имоти кеш.
95
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя експерт пропусна да каже, засега, и че пазара на имоти се подържа и надува от банките, имотите купени без банков кредит са доста малко, а много скоро банките ще спрът да дават и лихвите по кредититв ще станат двуцифрени. Тогава какво ще се случи с пазара на имоти?
94
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе като огладнеете ще почнете по два за лев да ги продавате. Сега все още гушите са ви пълни ама след две години ще питате къде селат гладните. Нали не си мислят че при тази безработица и безпаричие и с подаянията на Тиквата някой ще се затърчи да купува. Банките не дават кредити щото и те отиват на кино. Стагнацията е голяма но това ще проличи след някой месец. Хората все още имат някой спестен лев. Като ги привършат тогава ще видите как цените ще се сринат и на храните.
93
3
 
25
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Заболя ме стомаха от смях,куцо и сакато излезе да обяснява ,че цените на имотите няма да падат.Това говори ли ви нещо?
92
3
 
26
 
! Отговори
Абе преди 3 години
какви жилища са тва бе аллоу? жилище е къща с двор, останалото е общежитие-кутийка-килер и измислени общи части, с максимално надути цени за тесногръди мозъци
91
2
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Познавам Шопов от 25 години. Хитър въжеиграч. Беше нашишкавял, сега изглежда по-добре, макар и с торбички под очите. Лъжа е, че в Мюнхен с една месечна заплата се купувало 0,1 кв. метра жилищна площ. Добър компютърен специалист, доктор, зъболекар ще купят 10-15 пъти повече с месечната си заплата. Мед.сестра трябва да работи три месеца за тази цел. Говорим за ново строителство, старото е около 6 хил. на м.кв. Жоро ги дрънка на едро и е отличен манипулатор. Успя да преметне всички по пътя си.