Срокът за доставка на колетите - двоен заради орязаните полети

Пратки се държат в сортировъчните центрове за дезинфекция
Обновена: 3 юли 2020 07:43 | 3 юли 2020 07:40, Камелия Цветанова
2
Срокът за доставка на колетите  - двоен заради орязаните полети
Снимка: БГНЕС

Орязани полети на пътническите самолети в Европа и в целия свят в последно време удължават най-малко двойно дните за доставка на обикновените колети, съобщи „Монитор“.

От куриерските агенции обясниха, че на самолетите в момента не могат да се натоварят всички пратки. Така се налага част от тях да чакат следващи полети или да се изпращат със сухоземен транспорт. „Бавят се заради силно намалелите самолети. Ако успеят да ги качат, пратките се доставят бързо и в срок. Не успеят ли - чакат следващите пътнически полети. С товарни самолети е скъпо. Освен това в момента ситуацията е много различна. От една и съща страна едни пратки идват в срок, други - със закъснение. Всичко е заради силно намалелите полети. Понякога пратките се държат нарочно в сортировъчните центрове за дезинфекция“, обясниха за „Монитор“ от пресцентъра на „Български пощи“.

Оттам поясниха още, че проследяването на пратките е първо до нашата граница и след това, като пресече границата на страната получател.

Заради силно намалелите полети на „Луфтханза“ и другите големи авиокомпании много от пратките за Западна Европа кацат в Германия и оттам с камиони се разпределят до съседните държави, като през това време не могат да се проследяват до границата на страната получател“, казаха още от „Български пощи“.

От една от куриерските фирми обясниха, че в последните дни са имали случай с пратка от Русия, която 3 месеца е стояла там и едва в края на миналата седмица е излязла от тази страна на път за България.

Главно куриерите, ползващи собствена мрежа за авиопревози като DHL, Intime чрез UPS или други опиращи се на сухопътните превози на близки разстояния като Speedy, не отчитат големи закъснения. Доставките обаче със специалните каргосамолети са скъпи и разликата в цената с използването на пътническата авиация е много по-висока. За това те се ползват основно от корпоративни клиенти, искащи на всяка цена бързина на получаването на пратките. С такава услуга може да се изпрати колет за Ню Йорк например и след 24 часа той да е вече в ръцете на получателя.

Затруднения и ограничения има и при изходящия трафик на пратките от България. По информация от сайта на „Български пощи“ към четвъртък сутринта има страни, за където не може да се пускат пратки, и те са: Беларус, Хърватия, Малта и Черна гора. В близките райони пък засега такива държави са: Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан и Русия. За съседна Гърция колети се транспортират само по земя. Със затварянето на всички ГКПП-та с южната ни съседка обаче от вчера се очаква да има нови забавяния на спедиторските пратки, коментират още от куриерските фирми.

За последните няколко месеца е имало и куриозни случаи на пратки. Българи са изпращали на свои близки в чужбина тоалетна хартия. Колетът е пуснат през мрежата на DHL за получател в американския щат Калифорния.

От март досега всички спедиторски агенции отчитат силно нарастване на директните доставки за крайните потребители.

Причината е драстичното увеличение на онлайн търговията и затварянето на редица производства и заводи в Европа и по света. В момента по-малките и леки B2C доставки (директно до консуматора) вземат числен превес, което неминуемо води до намаление на средното тегло на пратка, отчитат спедиторите. Българските онлайн търговци и производители също се радват на сериозни ръстове в търсенето на техните продукти. Сред най-големите пазари традиционно са Съединените щати, Германия, Франция, Великобритания, Канада, Италия и Испания, но в последните месеци се забелязва и увеличение в търсенето от по-далечни дестинации, каквито са Австралия, Нова Зеландия, Япония и Близкия изток.

При обикновените граждани е трудно да се види тенденция – хората изпращат различни неща на близките си в чужбина - от лекарства и документи до тоалетна хартия и козметика.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за три дена от беларус са ми качили пратката на самолет и обработили митнически а нашите стана две седмици не могат ми е доставят пратката лоша отганизация нежелание за работа мързел коронавируса им виновен.На калпавия Хй вълната му пречи
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно и до СиднеЙ изпращат