Спад с 30% на добивите от пшеница, цената на тон около 300 лева

85% от зърното е прибрано, засега не се очаква поскъпване на хляба
6
Спад с 30% на добивите от пшеница, цената на тон около 300 лева
Снимка: Pixabay

С около 30% по-слаби добиви на пшеница очакват зърнопроизводителите в страната тази година. Средната изкупна цена за тон от новата реколта е около 300 лв., съобщиха от Софийската стокова борса.

Още по темата

85% от зърното вече е прибрано, но климатичните условия през зимата и пролетта са провалили голяма част от площите, съобщи Костадин Костадинов от браншовата асоциация, цитира от БНР

"В тези райони са измерени паднали валежи от първи септември до първи март около 20-30 литра на квадратен метър. Това говорим за цяла есен, за цяла зима и пролетта. Това е 10 пъти по малко от нормалното. Говорим за района на Добрич, района на Силистра, Бургас, Карнобат, Ямбол", обясни той.

Така очакваното количество произведена пшеница тази година е малко над 4 милиона тона при повече от 6 милиона през миналата година. Качественото българско зърно вече се експортира през пристанищата за износ заради по - високите цени. На Софийската стокова борса сделките се сключват на сравнително постоянни цени, които няма да доведат до поскъпването на брашното и хляба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Симо И ОСВЕН ТОВА ИМА МНОГО ХОРА КОИТО СА СИ ДАЛИ ПОД АРЕНДА ЗЕМИТЕ И СЪОТВЕТНО ЩЕ БЪДАТ ОЩЕТЕНИ С РЕНТАТА НЕЗАВИСИМО, ЧЕ СА УСВОИЛИ СУБСИДИИТЕ КАТО 100% ПЕЧАЛБА. НА ПЪРВО МЯСТО ВИНАГИ СТОИ АЛЧНОСТТА.
3
1
 
2
 
! Отговори
Симо преди 3 години
Това зърно ли е? Всичко е бъкано с ПРЗ и хляба и всички зърнени продукти. Крупните земеделци изсипват и пълнят земята с тонове ПРЗ за повече продукция и не ги еня за това, че тровят някого. Етническата на българското село Танева още по- малко. Важното е, че милионите субсидии ще си ги вземат.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хляб отдавна не се прави с български брашно, то се изнася а се внася евтино фуражно с подобрители.
1
1
 
14
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Винаги всяка година едно и също се приказва спрямо Еди коя си година по малко че как пък една година не казаха евала тази година беше супер .маймуни