Икономист: В момента виждаме последиците от кризата

Пандемията е показала, че да задоволяваме потребностите си дори и за храна
15 сеп 2020 22:33, Нели Христова
10

Според данни на Агенцията по заетостта близо четвърт милион са били безработните българи през август. Миналата година по същото време безработните са били с 42% по-малко. Идва ли тежко време за икономиката ни?

"В момента виждаме последиците от кризата, те започнаха да се усещат още в първия месец. С всеки изминал ден ситуацията се задълбочава в отрицателна посока. Това е характерно за целия свят", каза за "Денят ON AIR" зам.-ректорът на ВУЗФ проф. Виржиния Желязкова.

Според нея за всяка държава кризата ще бъде различна в края на годината, но всяка една криза дава възможност да открием слабостите на икономиката ни и да започнем да работим в посока на това да засилваме силните ѝ страни.

"Тази криза ни показа, че не можем да задоволяваме насъщните си потребности дори от храни и стоки от първа необходимост. Трябва да се работи по-активно в тази посока. Надявам се да видим една стратегия с ясно очертани стъпки и мерки, които ще доведат до създаване на добавена стойност за икономиката. Мерките в банковата сфера бяха навременни и изиграха своята роля", отбеляза проф. Желязкова.

По думите ѝ ключово би било да се идентифицират 2-3 области, в които нашата икономика има предимства, като една от тях е земеделието.

"В момента внасяме толкова много стоки, които можем да произвеждаме тук и да не сме зависими. За да се стигне до по-голяма независимост, трябва отсега да се започне да се работи. Министерството на земеделието опита да направи стъпки в тази посока, но не се решават фундаменталните проблеми", посочи в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-ректорът на ВУЗФ.

Според нея друга сфера, в които имаме какво да се развива, е леката промишленост. Тя добави, че икономическата криза е зависима от развитието на заболяването.

"Не бих препоръчала на хората да предприемат съхранение на спестяванията си у дома. В банките имат сигурност. В тази ситуация на голяма несигурност по отношение на възвращаемостта на инвестициите трябва да имаме търпение. Самата ситуация ще покаже в какво да се инвестира", посъветва проф. Виржиния Желязкова.


10
Още от Общество
Жалби за провалени почивки и полети - най-чести в условията на COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Десетки хиляди кредити има разсрочени вече. Скоро кредитната ваканция свършва. А зимен сезон може и да няма, както и летен догодина. Ще се върнат сезонните работници. След гладната зима, като почнат съдиите изпълнители и банките да закриват фирми и продават имоти и активи на безценица, е тогава ще говорим за криза. Като намалеят поръчките на фирмите майки към филиалите им тук и т.н. За съжаление - лошото предстои.
8
1
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
Домати ядем от испания на 3000 км където също има зима... Казва се високотехнологично производство, което тук няма и няма да има зашото ЕС така работи на бедни и богати райони, същото като софия и провинцията..
7
0
 
2
 
! Отговори
Българина преди 1 седмица
11 г Гражданите за Еничарство на Република България не разбраха, че важно да си произвеждаме всичко което можем. Те са на принципа да откраднем всичко което можем и колкото можем. Българите кучета ги яли. Само че и това вече не минава, българина емигрира.... В Австрия НЕЗЕМЕДЕЛСКА СТРАНА, 82 пр от храните са местни!
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Последиците от кризата още дори не са започнали да се проявяват, ама айде.
5
1
 
8
 
! Отговори
Handel преди 1 седмица
Ами то какъвто ни вуза, такива са ни и финансистите...
4
1
 
20
 
! Отговори
. преди 1 седмица
Не искам да ви плаша ама още нищо не сме видяли!
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"В момента внасяме толкова много стоки, които можем да произвеждаме тук и да не сме зависими."

Това са пълни дивотии! Тези неща, които можем да произведем тук, дали можем да ги произведем на тези цени, на които ги внасяме? Защото според мен не. Не е случайно, че ги внасяме. Доматите, които на остров Крит правят през зимата, можем и ние да правим, но с ужасен разход на газ за оранжериите. А там си е топло от климата.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
О, не, още не сме ги видели в цялата им красота тези последици! Имаме още много да гледаме! Който е жив, де!
1
7
 
6
 
! Отговори
Корона Джанго преди 1 седмица
Миналата година по същото време безработните са били с 42% по-малко....
-----
А, не бе, безплатна трапеза за всички нон стоп.
Който не работи няма да яде.