Микро и малките фирми вече са на свободния пазар за ток

На регулирания пазар остават само битовите потребители
1 окт 2020 10:30, Анисия Иванова
10
Микро и малките фирми вече са на свободния пазар за ток
Снимка: БГНЕС

Всички близо 300 000 микро и малки фирми от днес купуват ток от свободния пазар.

Те трябваше да изберат своя нов доставчик и да сключат договор с него, като се споразумеят за условията и цените, по които ще им продават електроенергията.

Потребителите, които не са направили това, ще бъдат прехвърлени към досегашните си електроразпределителни дружества и за тях ще се прилагат типови договори, одобрени от регулатора.

Пламен Младеновски, който оглавява дирекция „Електро- и топлоенергетика“ в Комисията за енергийно и водно регулиране, каза, че фирмите, които не са избрали доставчик, служебно ще бъдат изкарани от настоящия си доставчик на свободния пазар.

"Типовият договор е със срок на действие от първи октомври 2020 до 30 юни 2021 и може да бъде прекрактен във всеки един момент от страна на клиента. Винаги има опцията за избор на друг доставчик. На свободния пазар има огромна конкуренция, имаме над 50 доставчика", обясни той в интервю пред БНР.

Така на регулирания пазар на ток от днес остават само битовите потребители.


10
Още от Спонсорирани публикации
Договорните фондове – една по-малко популярна инвестиция в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 2 седмици
Всичко почна от едно заемче от Световната Банка с условието цените на кВч дастанат Еди колко си. После затвориха блокове, дойдоха ЕРП, фотоволтаици. Изкупиха големи централи. Накрая като затворят комплекса АЕЦ-ПАВЕЦ-ТЕЦ2 всички ще бъдат роби. Кому е нужно това. Всичко си беше Държавно и подредено
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Голямото надлъгване започва. Микротекстове в договорите ще лъжат бедните и дребни фирмички, докато фирмичките не започнат да протестират на площада и държавата ще регулира цените и договорите отново и ще закрие измамническият пазар.

Така стана с мобилните оператори и всички други измамници.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дребните фирмички ще трябва да плащат рекламата на виртуалните търговци на ток.

Полза ще имат медиите, които вече са затрупани с реклами.
7
1
 
2
 
! Отговори
Накратко преди 2 седмици
До ivo
ЕРП-тата си взимат пари само за пренос на тока ако не си техен клинет.Фирмите се договарят например с АЕЦ за ток и го продават на краиния клиент.Фирмите печелят от по-малкото разходи каквито имат ерпетата.
6
0
 
5
 
! Отговори
ivo преди 2 седмици
Добре, аз физически не мога да асимилирам това как ще стане. От една страна имаме 3 ЕРП -та който държат цялата преносна мрежа. От друга 50 фирми които щели да доставят ток (през същата тази мрежа) на по-ниски цени? И как го купуват този ток, и го пускат по мрежата на CEZ например?! Нещоо... май аз съм *** явно сори.
5
1
 
1
 
! Отговори
Накратко преди 2 седмици
Е нищо не ни пречи да се опита.Сега съм сключил договор с 2 стотинки по-евтино от енергопро па ще видим .А и договора може да се пракрати с предизвестие.А договора изтича след 8 месеца.А цените на разпределителните фирми се установяват от регулаторния орган,въпреки ще те вече са съществена цена от тока.Ще видим как е .
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А скоро време и за нормалните потребители ще настане весело.
Събирайте си бележките правете си елементарна статистика в кой месец колко сте харчили за последните години (или колкото знаете) Това ще ви помогне в бъдеще когато ще трябва на така наречения свободен пазар да си прогнозирате сами (или да платите на фирма) колко електроенергия ще потребите. И да познахте ако има разлики в прогноза и реално потребление има и съответните наказания под формата на глоби.
Та успех особено на по-възрастните.
3
0
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 2 седмици
Сигурно това е поредната измама!?Съдейки по българистанската практика...измама ще е!
2
1
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 седмици
ЕРПтата такава "сурвачка' ще им "играят" че не е Истина!! Толкова ли не разбраха всички че който държи физически Енергопреносната Мрежа -ТОЙ ДИКТУВА УСЛОВИЯ И ЦЕНИ -ТОЙ Е МОНОПОЛИСТА!!
1
1
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 2 седмици
И сега ще падне едно надлъгване...

Спонсорирани публикации