Цените на тока на борсата ни - средноевропейски, а после?

Почти двойно са се увеличи търгуваните количества за година
9
Цените на тока на борсата ни - средноевропейски, а после?
Снимка: БГНЕС

Почти двойно са се увеличили количествата електроенергия, търгувани на борсата през миналата година спрямо предишната на платформата "Ден напред". Това каза изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Данните показват, че на годишна база цената на тока на нашата борса е била на нива, които са средни за европейските пазари, преди към цените да се начислят допълнителните такси и налози, които са различни за отделните страни.

"Най-високи са били в Полша, а най-ниската цена през 2020 г., е регистрирана в Германия. Цените винаги отразяват моментното състояние на пазарите. Регистрирахме едни от най-ниските цени през месеците април и май – средномесечните нива паднаха под 50 лева за мегаватчас за пазар "Ден напред", но към края на годината достигнаха нивата на 2019 година", поясни Константинов пред БНР.

"Наблюдаваме значително увеличаване на търгуваните обеми, част от което увеличение предполагам, че се дължи на тези актуализации в Закона за енергетиката и поредните стъпки, които се правят от държавата в посока либерализация на целия енергиен пазар", коментира Константинов.

По повод 5 години от създаването на пазара "Ден напред" енергийната борса ще отличи компании с принос за развитието на този сегмент.

В онлайн събитието ще участват заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и Юлиан Попов от Европейската климатична фондация.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хохо бедни ми българино, почакай да затворят ТЕЦ - овете и ще видиш какво значи цена на вносно електричеството без ,което не можеш! Зелената сделка ще направи така ,че само богатите ще имат ток, а за бедните ще има свещи от Китай на промоция!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1
Отиваш на пазара с кофата и си купуваш.
4
0
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
После - високоевропейски!
3
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
После - и заплатите средноевропейски...
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен1

Ами любимото БСП и ДПС, така направи, че има едни главанаци с едни ВЕЦ и прочие, деот им купува това на по 24 стинки и някой трява да ппомага ;)
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗНАЧИ НА ПАЗАРА 1 КВЧ Е 5 СТОТИНКИ

А НА НАС ГРАЖДАНИТЕ ДНЕВНАТА Е 17 СТОТИНКИ

Спонсорирани публикации