Как оцелява малкият и среден бизнес в кризата заради скъпия ток?

Пекари, шивачи, бижутери, фризьори са принудени да вдигат цените
39
Как оцелява малкият и среден бизнес в кризата заради скъпия ток?
Снимка: БГНЕС

Цените на електроенергията се отразяват пагубно на малкия и среден бизнес, който е принуден да вдига цените на стоките и услугите, за да съществува, а в същото време потреблението се свива, заявиха представители на малки и семейни бизнеси пред репортери на БТА.

Ето как коментираха ситуацията пекари, шивачи, бижутери, фризьори.  

Фризьорката Светлана Дойчинова каза, че сметките, които плаща за електроенергия тази зима, са се повишили драстично. Тя даде за пример, че в най-студените дни на изминалата 2021 г. максималната й сметка за ток е била 195 лв., докато тази година е 300 лева (с компенсациите).

Светлана отчита и 30-процентен дълготраен спад на клиентите си през последната година. Според нея това се дължи на пандемията от COVID-19 и факта, че много хора все още работят от домовете си. „Много народ се изнесоха от София преди две години и все още не са се завърнали в столицата“, коментира фризьорката.  Тя разказа, че през първите месеци на пандемията е била "на ръба“ на оцеляването. Въпреки че в началото наемодателката на фризьорския салон е намалила с 30 на сто наема, това само частично помогнало, защото тогава почти не е имала никаква работа.

След като мерките са започнали да се облекчават, наемът на Светлана отново е бил върнат в границите отпреди пандемията. Заради инфлацията е била принудена да повиши цената на мъжкото подстригване от 10 на 15 лв. „Повече обаче няма накъде да вдигам цените, защото хората няма да могат да си позволят да идват при мен“, казва тя.

В подобна ситуация е и колежката й Веселина Иванова, която има малък фризьорски салон в кв. „Редута“. Тя изчислява, че клиентите й са намалели повече от два пъти. За да може да бъдат разходите по-поносими, тя ги поделя с маникюристка, работеща в същото помещение. Двете казаха, че при тях увеличението на сметките за ток е повече от двойно. Според тях компенсациите за високите сметки не са достатъчни и "те не ги усещат“.

Собственичките на малко шивашко ателие в столичния квартал „Овча Купел‘‘ Адриана Петрова и Даниела Кръстева разказват, че сметките им за ток се отразяват пагубно на бизнеса, тъй като постоянно им се налага да увеличават цените на услугите, за да продължат да съществуват. В шивашкото ателие те приемат поръчки за поправки на дрехи, смяна на ципове и различни корекции. Хората в квартала вече ги познават, тъй като ателието им работи от години. В тези дни бизнесът на двете дами изпитва сериозни затруднения заради свитото потребление и цените на електроенергията.

Адриана Петрова смята, че програмите в подкрепа на бизнеса по време на пандемията като цяло не са били добре измислени. “Малкият бизнес по никакъв начин не може да се вреди до помощ от държавата, тъй като изискванията са наистина много‘‘, допълни колежката й Кръстева. Тя смята, че това е възможно само за тези, които имат свои адвокати, докато обикновените търговци или собственици на търговски обект изобщо не могат да кандидатстват. „Мисля, че няма да се случи нищо. Може да съм доста песимистична, но не виждам нищо светло‘‘, посочи Петрова.

Натали Вълчева, собственичка на малка пекарна в центъра на София, също коментира, че се е наложило да увеличат цените на продуктите си. Тя е разкрила своя бизнес в периода на пандeмията от COVID-19 и към момента смята, че не среща адекватна помощ. Никой не ни съобщава нищо по начин, който да ни е от полза. Гледаме да сме търпеливи и да се справим сами, посочи тя. Вълчева е на мнение, че потреблението на хората от средната класа, които са били нейни основни клиенти при отварянето на пекарната, сега се е свило до минимум. ‘‘Има затруднения, нормално е, това го усещаме всички“, каза Вълчева.  Виждам, че инфлацията се отразява негативно не само върху малкия и среден бизнес, а най-много на потребителите, допълни тя.

Денис Чиев, представител на бижутерския бранш, посочи, че производството на бижута изисква различни видове машини, които консумират много електрическа енергия. По-трудно е да имаш бизнес в условия на пандемия заради ограничителните мерки и най-вече поради предпазливостта на хората, коментира Денис Чиев. Той отбеляза, че броят на клиентите значително е спаднал от началото на пандемията. Доколкото знам, отнема доста време да те одобрят за държавна помощ, коментира бижутерът. Не очакваме помощ от държавата, но, ако такава все пак има, то държавата би могла да помогне с пари за заплати или за консумативи, свързани с производството, смята той.

Глория Цветанова, която участва със свой търговски щанд като малък производител на напитката "комбуча" в ежеседмичния фермерски пазар пред земеделското министерство, каза, че все още не са увеличили цените си. За да избегне повишението, се опитва да разпространи възможно най-голяма част от продуктите си на родния и европейски пазар. ‘‘Не сме променяли цените си, държим хората да получават качеството на продуктите, както до момента преди поскъпването и пандемията", допълни Цветанова.

По предложение на Министерството на енергетиката, заради поскъпването на електроенергията, правителството прие програма за компенсиране на крайните небитови потребители на ток. Компенсации за електроенергия се полагат на всички представители на бизнеса. Те се отразяват като намаление на дължимите суми за месеците октомври, ноември и декември 2021 г. , както и за януари, февруари и март тази година.


39
Още по темата: токбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Ваня, преди 9 месеца
тока си го правим сами, само ние и не се внася, но партиите на промяната ни го продават/за бизнеса/ на европейски цени, колкото е в Германия, как българската икономика да е конкуретна бе четворни-коалиционни мафиоти ??? скоро и за гражданите - втора серия, ще я оправдаят с войната
34
1
 
1
 
! Отговори
малкия и среден преди 9 месеца
бизнес - да , ами искахте промяна - на ви промяна, фалирайте, като не знаете как и за кого да гласувате. промяната на четворната мафиотска коалиция начело с БСП и Дай ни България , бавно ни убива
33
0
 
5
 
! Отговори
Ами преди 9 месеца
Я попитайте чуждите шивашки фирми по колко плащат на професионалните шивачки в БГ и защо от 89 година са на наш терен.Такива заплати в Европа,САЩ,Канада - НЯМА.Да им помогнем я ,че са много закъсали!!!!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абсолютно винаги когато комунистите са на власт България навлиза в сериозна криза.
31
1
 
3
 
! Отговори
ПАК ГИ ИЗБЕРЕТЕ преди 9 месеца
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ВЕЧЕ СЕ НАРИЧА- ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЧАГЪРТАНЕТО. КОГАТО ЧЕРВЕНИТЕ ХИБРИТЧИЦИ УПРАВЛЯВАТ Е ТЕ ТАКА.
30
3
 
3
 
! Отговори
Айде стуга преди 9 месеца
Айде стига глупости бе. От 150 на 300 и станал тока. Да не е станал 3000. С цени от 15 лева и по десет клиента на ден ще си ги избиие за два дена. Другите 29 дена от месеца мързелува ли?
29
0
 
10
 
! Отговори
Гърч преди 9 месеца
Нещо не разбрах, България ли е във война и с наложени санкции???
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хич не ме интересува как оцеляват милионерите ! Карат ли последни модели Мерцедеси аудита Ролс Ройси и т н ? Карат ? Вечерят ли всяка вечер в скъпи ресторанти ? Вечерят . А бедните и безработни българи как е карат ? Тях що не ги питате
27
4
 
9
 
! Отговори
ПП преди 9 месеца
Важното е в момента да помогнем на братята във Украйна,да наложим санкции на държава от която сме зависими та да ни потупат по рамо,да помогнем на братята македонци да полетят за ЕС и да се репчим какво сме направили за 100 дена ама да не променяме закона за субсидии на партиите!Хиена на хиена око не вади,най-много да му прати копой среднощ да си вдигне рейтинга а то кьорфишек като при всички други управляващи!
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да му мисли хлебозавода в Айтос и Бургас със новата цена 1.70-1.80 все по малко хора купуват хляб или си пекат свой или ще са по здрави като го намалят!Аз вече въобще не купувам от тоя локум и гледам,че все повече им стои по щандовете :брашно,мая,вода и фурна за половин час от която вадят 100 парчета айде де как пък не 50 процента горница!
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия е Велика.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Минаваме на фотосинтеза. Който оцелее.
23
7
 
9
 
! Отговори
истина преди 9 месеца
Искахте промяна, получихте промяна. Пак ли Бойко ви е виновен. Два месеца ви управлява Радев чрез харвардски, чалга, червени и сини боядисани комунисти.
22
3
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 9 месеца
ооо ся като мине газта на рубли тока още ще се покачи. Години на ред ни лъгаха да не инвестираме в АЕЦ Козлудуй и Белене, е сега десетилетия ще плащаме че някой политик е лапак дебели подкупи да ни закопават всички
21
3
 
18
 
! Отговори
вместо на печалба преди 9 месеца
Бг е производител на ток. Токът се вдига 10 пъти. Защо българите вместо да станат да речем 2 по богати (а защо не и 5-6), те стават 2 по бедни. Киро про100то да излезе да обясни? Той може да компенсира тока на всички производители и ще останем на ограмна печалба от продажбите в чужбина на ток. Трябва як шут за тоя ***. Някой го държи на каишка, почти е сигурно.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не оцеляват за 1 месец затвориха 2 шивашки цеха със които работя от 95 а авера дето е в металургията е пуснал всички шлосери на борсата да вземат държавни пари,затвори временно и отиде на пампорово!
19
2
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 9 месеца
КИРИЛ ПЕТКОВ Е НАРЕДИЛ ГАЗА В ГЕРМАНИЯ ДА ПОСКЪПНЕ С 320 % !!! ЩЕ ГО ПРАТИМ ТАМ ДА ЖИВЕЕ !!!
18
3
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 9 месеца
Идва момент в който спираш да плащаш и ловиш за шията този, който те е принуждавал да плащаш- да плаща.
17
2
 
20
 
! Отговори
Искрeн преди 9 месеца
Аз не оцелях. Февруари затворих и последния останал производствен цех. Освободих 42-*** работници. Изтеглям всичките си пари и смятам да си купя имот в Южна Америка и повече никога да не работя. Писна ми.
16
1
 
8
 
! Отговори
Статия в 24ч преди 9 месеца
718 млн. лв. е печалбата на АЕЦ Козлодуй за деветте месеца на 2021 г., година по-рано атомната централа е на плюс с 245 млн, което прави ръст от 193,1%, показва финансовият отчет на дружеството.22.11.2021Та така,коментарите са излишни.