КЗП: Високите цени да са нелоялна търговска практика

Условието е да са изкуствено завишени
29
КЗП: Високите цени да са нелоялна търговска практика
Снимка: Pixabay

Всяко едно завишение на цените на стоките, което не може да бъде разумно обяснено и за което не може да се докаже, че е следствие на пазарни процеси, да бъде санкционирано като нелоялна търговска практика. За такава промяна в законодателството настояват от Комисията за защита на потребителите. Предложението е взаимствано от Хърватия, където вече работи като част от мерките срещу спекулата след приемането на еврото.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев коментира пред БНТ мерките, които обмисля правителството срещу скока на цените.

"Цени, които са повишени в следствие на нормални икономически процеси, не могат да бъдат контролирани нито от комисията, нито от други регулаторни органи. В компетенциите ни обаче е да контролираме нелоялни търговски практики - това, което е предпоставката за изкуствено завишение на цените. Нелоялните практики, присъстващи в даден сегмент на пазар, надминаващи 50%-60% неминуемо завличат всички участници и изкривяват пазара. Ако тези практики бъдат пресечени, това би рефлектирало върху ценообразуването на хранителните стоки", заяви Алипиев.

Нелоялните търговски практики са най-разнообразни, поясни той. Сред тях е и невярната или подвеждаща информация за намаление на определени стоки. Към момента КЗП е направила около 1200 проверки на съобщения за промоции.
Санкциите за нелоялна търговска практика стигат до 50 000 лв.

За да има потребителя по-коректна информация, се обмисля създаването на онлайн платформа, която да описва подробно маржа на цената на един продукт от производителя до щанда в магазина.


29
Още по темата: цениКЗП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако съм търговец и дойде някой да ми казва на колко да продавам - излита с шутове. Това да не вие социалистическата планова икономика? Като не ти харесва не купуваш. Ако не се продава ще го намаля. Аман от мрънкачи!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде към еврото, без връщане назад!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тея КЗП още ли съществуват
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сладко с грамаж между 300 и 400 грама средно 4.00 лв. И често да не кажа задължително с глюкозо-фруктозен сироп. Ако има и желатин, едва ли са ползвали толкова ток или друга енергия за варене. В сезона на плодовете и при цени на едро на суровините колко ли излиза себестойността? От кило захар и 2 кила плод правя даже пюре от джанки за не повече от час варене на газ и знам какво слагам, изкарва поне четири бурканчета като от магазина
23
0
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 1 месец
Това нищо не е. био, домашна, от фермата, подлютена, е 11лв за още по-мижавите 220 грама, или 50 лв за килограм. Ако аз си я сготвя, ще ми излезе 50лв, за 12 килограма. Хем ще си купувам съставките по цени на дребно, а не както е преработвателят, за който цената е наполовина, или дори по-ниска, от тази плащана от мен
22
0
 
1
 
! Отговори
Re:до 19 преди 1 месец
Благодаря за отговора, колега! Не можех, не исках да повярвам, мислех, че е шега...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лютеницата масово и скъпата даже има нишесте, както и подправки които не са традиционни за продукта, например къри. Цени на едро на домати, пипер, евентуално моркови, захар и олио да не са като за Марс, че в магазина отива на космически цени? Сиренето над 60 % вода, но цена като за продукт с био суровини и по стандартна технология, да не говорим за сухото мляко и добавените мазнини, може и палмови, евтини суровини, създават ерзац продукти на високи цени, доувеличени от търговците.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДОБРЮТРУУУУУУ и без да съм чела писанията тук.....
19
0
 
11
 
! Отговори
19 преди 1 месец
Нема майтап. Мижави 360 грама "био", "домашна" са 10 лева. Да бяха ср али щастливо отглеждани ска ка лци, в нея нямаше да е толкова скъпа. Няма никакво основание като производствени разходи, цената да е дори 1/4 от посочената.
18
0
 
3
 
! Отговори
хер Ъц преди 1 месец
Абе вярно ли е, че бурканче лютеница в Бг струва между 12-17 лева или това е поредният фейкомет!?
17
3
 
4
 
! Отговори
Еврозона преди 1 месец
Тези от КЗК как определят кои цени са високи и кои са ниски ? Просто ми е интересно да зная. Те и тези от ЕК, оглавявана от Урсула определяха тавани на цените на стоки, които не са техни. В търговията има някои прости правила, а именно: Продавачите, а не купувачите определят цените. Написано с други думи, цените се определят от търсенето и предлагането, а не от някаква си комисия.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без бой с пръчки по петите и главите търгашите няма шанс да се поправят. Както някой написа, големите от тях муха ги ухапала, с тая мижава за тях глоба. Дори ще се чувстват по-добре от преди, защото малката за тях глоба, може да фалира дребните търговци и така да не им се пречкат на бизнеса, като ги конкурират.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И водата е мокра, открили КЗК. А олиото, дето уж се правело от евтин украински слънчоглед, що не пада под 4.50 - 5.00 лева, например? Или сега се оправдават по веригата произведител - търговец че калкулират рискове? НО иначе помощи искат, я за ток, я нещо данъчни облекчения.
14
1
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 месец
Горките сега "ОТКРИХА АМЕРИКА". Защо толкова време нищо не правите по въпроса? Май и вие похапвате от баницата на лудия.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се направи проверка на веригите какви са им печалбите и най-добре резултатите да са публични.
12
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Колкото има т.н. "демокрация", толкова има и пазарна икономика. Държавни субсидии, контрол на цените .....
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другата седмица се стопля времето и тогава ще видят спекулантите
10
2
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
Па не купувай от Билла яйца, бе. Имам вила между Сливница и Драгоман. Домашните яйца са по 30 стотинки, а минали инспекция- по 40. Жълт истински жълтък. Да дойдеш да си купиш не боли, цената ще избие бензина. Истинско сирене домашно- 15лв./кг. Мляко прясно пред тебе издоено от кравата (разбира се с помпи)- 1.50, сега го качиха на 2лв.. Мед истински- 10лв. буркана. И аз имам сума имоти в големия град, ама предимно на вилата стоя. Хем евтино, хем чист въздух, домашен офис, уют.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моля ви , купувайте само най необходимото и то в ограничени количества
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да , прав си , като видя в интернет минус 70 % и ми става смешно , че то не остана цена бе . Пълна измама е и там .

Спонсорирани публикации