Как изкуственият интелект ще засегне трудовия пазар?

Кристалина Георгиева сравни прехода с индустриална революция
86
Как изкуственият интелект ще засегне трудовия пазар?
Снимка: БГНЕС

Преходът към изкуствения интелект ще наподобява индустриалната революция по размах и ефект, който ще окаже върху трудовия пазар - някои работни места ще изчезнат, други ще се трансформират в нови, трети ще бъдат създадени. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред Световната правителствена среща, която започна днес в Дубай, Обединените арабски емирства, предаде БТА.
Въпросът, според Георгиева, е дали сме готови за този преход, По думите й някои страни са подготвени, но мнозинството като цяло не са и това са най-вече развиващи се страни, докато по-развитите икономики са в по-добри позиции.

МВФ следи четири фактора в този процес - дигитална инфраструктура, умения на работещите и мобилност на пазара на труда, иновации - колко страните са готови да инвестират в изследователска и развойна дейност, и регулации и етика, посочи ръководителката на Фонда.

Двата най-големи риска по отношение на ИИ са неравномерното развитие и опасността той да доведе до нови неравенства, наред с риска "създаване на вселена от изкривени представи".

Перспективите за световната икономика Георгиева описа като насочване към "меко приземяване", но предупреди че рисковете остават високи, включително от разпространение на неблагоприятните последици от конфликта в Газа, ако той се окаже продължителен, както и от ситуацията по маршрута през Суецкия канал.

Според ръководителката на МВФ лихвите на водещите централни банки в света могат да поемат надолу предвид намаляването на инфлацията през последната година, но припомни уроците, научени в пандемията: очаквайте неочакваното и не се оставяйте да бъдете хванати неподготвени.

Георгиева призова предстоящите избори в редица страни по света да не стават повод за тревога, тъй като в крайна сметка това ще създаде предвидимост, а уроците от последните кризи включват и колко са важни икономическите основи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от ЕС
Германия признава: Вече не сме икономически конкурентоспособни, изоставаме
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълни глупости
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лихварката специалист по всичко...........
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо ще трябва да отпаднат или да бъдат съкратени поне половината световни и европейски институции, за да не се пречкат хората ИИ-то. Т.е. както и преди, сега, така и в бъдеще, Вие няма да работите нииищо! Нашия парламент също ще трябва да го съкратим, най-малкото защото е по-добре да не работи нищо!
72
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който използва ИИ ше работи! Който е *** и не може... ще гладува! As simple as that!
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китай се води развиваща се страна не случайно.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Германия е развита страна и е готова.
69
0
 
8
 
! Отговори
Златка преди 1 седмица
Изкуственият интелект може да замени всеки на трудовият пазар, но не и незаменимата баба ви Сталинка
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
2027 : Доставката от бръмбари за седмицата дойде поради програмата на правителството да осигурява храна след като фермерството беше забранено. Чат ГПТ ми дава рецептка как да си ги сготвя докато Вон Дер Лайен се чува по телевизора да плюе по Путин. На вън върлува новият вирус X и се разработват новите ваксини благодарение на искуствен интелект, които ще се разнесат по домовете пак от автономни коли карани от ИИ
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сталинка е дърта комунистка - и пенция и заплата влачи :)))
66
1
 
5
 
! Отговори
за изкуственото преди 2 седмици
изкуствения интелект ще генерира изкуствени приходи които ще харчи на изкуствени пазари! те тва е!
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига с тоя пазар на роби. Сички се пенсионира на 20 г. и интелекта само бачка за бизнеса.
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Машините и автоматиката работят прекрасно, докато не забият. След това трябва човек да пипне за да ги поправи. В някакъв момент машините оставени сами спират да работят.
63
1
 
7
 
! Отговори
Бойнг 3.0 преди 2 седмици
Голям възторг, мениджъри ще поизуволняват работници, след време възторга ще утихне, мениджърите ще търсят отново да назначат работниците, но работници вече няма да има.
62
1
 
9
 
! Отговори
До IT преди 2 седмици
По-скоро много от вас (IT-та) ще станат излишни за Земята.Спестявайте!
61
2
 
2
 
! Отговори
IT преди 2 седмици
Хапчетата и психиатъра няма да могат да спрат бъдещите процеси, които вече наблюдаваме. Хората стават излишни.
60
1
 
6
 
! Отговори
Красталинчето преди 2 седмици
Ни подписва смъртните актове с този ИИ!!
59
0
 
2
 
! Отговори
Да,бе да! преди 2 седмици
Аааа,забравих! Може ,и водни оръдия с ИИ да не пратите! Веднага им разбиваме алгоритъма за водата!!! :)
58
5
 
5
 
! Отговори
IT преди 2 седмици
Касиери в супермаркетите вече почти няма. Човешки персонал по летищата почти вече няма. Банки затварят масово Усилено се разработват автономни автомобили. До 10г.ДВГ ще бъдат забранени.След още 10,хората няма да могат да управляват МПС (за тяхна собствена безопасност).Пътуването като цяло ще е силно ограничено (за намаляване на въглеродния отпечатък) Комуникацията 100% следена и цензурирана, както и паричните потоци. Новите лични карти ще се инжектират подкожно (за улеснена идентификация)
57
1
 
2
 
! Отговори
Да,бе да! преди 2 седмици
В БГ-то никакъв ИИ не може да ни уплаши , и да вирее!!! Само се събираме всички Пернишки Винкели,Бургаски Нацепени Батки, София-Запад и още няколко ,,герои",и ИИ ще го д..а!!! :) Те с КОВИД-а не ни уплашиха ,та с нЕкъкАв си ,,много умен" ша ни пробват!!! Айде ,със здраве, и не се плашете!!! :)
56
0
 
5
 
! Отговори
Бай Катюш преди 2 седмици
Сталин-ка, Калин-ка, Калин-ка мая....