19% по-евтина цена на природния газ за март

Тя бе утвърдена от КЕВР
Обновена: 1 мар 2024 16:17 | 1 мар 2024 16:15, Александър Попов
47
19% по-евтина цена на природния газ за март
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. март в размер на 57,59 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.

В утвърдената цена на природния газ са включени: компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. март. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 29 февруари 2024 г. включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за м. март е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 43,08 % от потреблението за месеца и допринасят за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за м. март договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. март - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 57,59 лв./MWh е с около 19% по-ниска от цената на природния газ през м. февруари, която беше в размер на 71,08 лв./MWh.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: газкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
по-евтина цена??? на природния газ
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е най-излишната държава за България. Русия е воденичния камък на врата на България.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Вие преживяхте -НЕ "преживяхме" без РУСКИ газ,а преживяхме с много по-скъп РУСКИ газ !Признайте,ШАРЛАТАНИ!
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еее как така? Копейките нали плашеха, че ше умрем от студ без драгоценната газ на блатниците. Добре, че тогава ги послушах и си го преместих в другия крачол и така оцелях.
40
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Кога ще заставите дружествата да инсталират(за тяхна сметка) дистанционни/умни измервателни уреди? Този чичко спи и прибира в джоба!
39
0
 
3
 
! Отговори
ВСЕ ТАЯ! преди 1 месец
ПРЕСКЪПО Е ТАКА И ТАКА, никой не го интересуват вашите стотинки намаление!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кирил избори идват пари трябват.Политик в джоба да си бръкне ,такова чудо в България не се е виждало и като е тръгнало нема и да се види! Ако спечеля печеля за джоба си ,ако загубя вие сметката ще платите.Толкоз партий развъдихме и всички на Държавна хранилка а що членовете им не ги издържат е Държавна тайна!
37
1
 
7
 
! Отговори
вс преди 1 месец
Тия са тарикати като боцко! Юли, когато е 30 градуса, даже с 20 % ще падне! От октомври към февруари - нагоре - от март към септемви надолу! Както не веднъж е казано, в България няма смисъл да ходиш на цирк! Ти постоянно гледаш "блестящи" изпълнения на арената!
36
0
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 1 месец
Така цената пада,а парното в София си върви по 139 лв на м.в.ч. са това не мога да го разбера.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер, а сега чакаме цената на тока да се "срути", на дизелът и бензина, защото май цената на претрола паднала, което препрочитайки "обосновките за вдигането на цената на тока" отпреди 5-10 години, ни кара да очакваме онуй светло бъдеще. Ха-ха! Цената на водата пък, зависела от цената на тока ...., така е и при мобилните оператори. А бе при тези празно нема! Хи-хи! Цената на икономичните крушки също изглежда зависи от цената на тока ...Хи-хи!
34
4
 
8
 
! Отговори
Вие преживяхте преди 1 месец
Преживяхме и без руска газ... България е най-бързо измиращата нация в света. Комунистически Китай е най-голямата икономика в света. Няма време за мислене, Нов Народен съд е на дневен ред ш.
33
0
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Много скоро ще разберем колко са "благоприятни" цените!
32
1
 
5
 
! Отговори
Евтин газ но преди 1 месец
Скъпо парно. Нещо не го разбирам.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Газта е една и съща, руска, но в единия случай ви я продават те, а в другия САЩ. Номера е да сте зависими от кравария и те да са печелившите, а може би и отбрани наши управници. Всичко е голямо лицемерие и фалш, като това да минем на евро. С какво ще се подобри живота в Долно нанагорнище, като махнат лева и влезне еврото. Пак няма да имат лекари, аптеки, магазини, пътища, безопасност, работа и т.н. само ще обеднеят още.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не му върви на Путин и това е. Винаги става обратното на това което казва.
29
4
 
2
 
! Отговори
БСП КОМУНИСТ преди 1 месец
Преживяхме и без руска газ...Путин загуби милиарди газови евраци от...ЕС.
28
3
 
0
 
! Отговори
ДО 23 преди 1 месец
Кой се набутва с двойна цена на руската газ. Цената е една....борсова. Балъците отдавна свършиха....другари.
27
1
 
4
 
! Отговори
Краварите са виновни преди 1 месец
Те въведъха санкции на велика Русия и цената на газа падна.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зимата кога е скъпа газта мълчите като ..., сега като вече няма потребление и я намалиха фанфари до небето
25
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ВСЕ ОЩЕ ЦЕНАТА Е ВИСОКА НА ЕВРОПЕЙСКАТА БОРСА АКО ПАДНЕ С 30% ОЩЕ ВЕЧЕ ЩЕ Е ПРИЕМЛИВО!!! ЗИМНИЯ ПЕРИОД МИНА ВРЕМЕ Е ДА СЕ СРИНЕ ЦЕНАТА НА ГАЗТА ПОСТЕПЕННО ДО НИВА ОТ 2020Г.

Спонсорирани публикации