9-годишен уби свой връстник

Тялото на мъртвото дете беше открито вчера на сметище в краен квартал на Хасково от овчар
16 ное 2006 12:25,
9-годишен уби свой връстник
Асен е направил подробни самопризнания пред съдия и в присъствието на педагог и психолог. Снимка: Булфото

Момче на девет години от Хасково е убило осемгодишния Мурад Мустафов от града. Извършителят на престъплението - Асен Андреев, е признал за деянието си и много подробно е обяснил как е извършил убийството.

Извършен е и следствен експеримент, който отговаря на дадените показания. Това съобщи окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев на съвместна пресконференция с директора на областната дирекция на полицията в Хасково комисар Ангел Ангелов и Васил Матвеев, началник сектор "Оперативен" към РПУ-Хасково.

Ванчев уточни, че разпитът на Асен е извършен пред съдия, в присъствието на педагог и психолог. Той подчерта, че
извършителят е малолетно лице и по нашето законодателство не носи наказателна отговорност.

В момента Асен е под полицейска закрила, която може да продължи до 48 часа. След това спрямо него ще бъдат взети предвидените в законодателството ни мерки, допълни окръжният прокурор. Той уточни, че образуваното досъдебно производство ще продължи по общия ред, докато приключи в законния двумесечен срок.

След като бъде представена съдебно-медицинската експертиза, би могло да се мисли дали умишленото убийство е извършено с особена жестокост. Изясняват се мотивите за извършеното убийство, допълни Ванчев. По неговите думи най-вероятно е някаква спонтанна реакция, причините за която ще се изясняват с помощта на педагози и психолози. При разпита Асен е казал, че съжалява за случилото се и се чувства зле.

Комисар Ангелов съобщи, че в хода на разследването е бил намерен свидетел, който е съобщил, че е видял изчезналото дете в компанията на друго дете около 15.00 часа на 14 ноември. Криминалистите са установили кой е придружавал Мурад.

Асен е от ромски произход и е познавал жертвата си. Според първоначалните заключения на психолозите е много активно дете, със силно изразена агресивност. Показанията му не посочват някакъв сериозен мотив за извършване на това тежко престъпление и в случая е проявена немотивирана жестокост, която е довела до смъртта на Мурад, каза комисар Ангелов.

Според събраните досега данни убийството е извършено на сметището край Хасково, където вчера сутринта беше открит трупът на Мурад. Намерен е и камък с остри ръбове, по който има кръв, и пръчка, с която Асен е удрял жертвата си.

Извършителят на убийството ще бъде настанен в дом за временно настаняване на малолетни деца след изтичане на срока на полицейската закрила.

Майката на Асен Андреев го е изоставила, когато е бил на шест месеца и заминала за чужбина. Момчето не ходело на училище и било познато на инспекторите от детската педагогическа стая като извършител на дребни кражби. Живеело или при баба си, или при настойника си в друг квартал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание