Игумен-побойник обичал лечения с видения

Видинската митрополия освободи игумена на Чипровския манастир Евсевий
31 яну 2008 19:05,
10
Игумен-побойник обичал лечения с видения
За да има мир в църквата, съветът реши да не сезира прокуратурата. Снимка: Булфото

Епархийският съвет към Видинската митрополия освободи от длъжността игумен на Чипровския манастир архимандрит Евсевий.

Това съобщи игуменът на Клисурския манастир отец Антим, който бе председател на комисия, сформирана да проучи дейността на Евсевий в оглавявания от него манастир.

Повод за назначаването на комисия и отстраняването на Евсевий от манастира бе скандал между него и послушника Кирил, който прераснал в ръкопашна схватка, спряна с намесата на полицията.

След саморазправата игуменът и послушникът се обвиниха взаимно, а полицията образува дознание по случая.

Комисията, ръководена от отец Антим, е констатирала нарушения във воденето на стопанските и финансовите дела на манастира.

Откакто станал игумен, Евсевий не водел счетоводство, не са правени отчети за изразходването на постъпилите средства от община Чипровци, от Видинската митрополия и от дарения. При проверката бил открит документ за дарени 10 000 лева, но нямало отчет как са били похарчени.

Отец Антим заяви, че в момента Чипровският манастир е в окаяно състояние - в стаите за гости се развъждат котки и кучета, а вместо да стопанисва манастира, игуменът се е отдал на лечение с видения, гадания и сънища.

След отстраняването му от длъжност на 14 януари тази година архимандрит Евсевий е подал молба за напускане на Видинската епархия.

Днес епархийският съвет я е удовлетворил. За да има мир в църквата, съветът реши да не сезира прокуратурата за случая, каза още отец Антим.

Той уточни, че Евсевий ще продължи да служи в БПЦ, но в друга епархия.


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
монах някой си... преди 10 години
Вие които плюете по този брат Евсевий - плюете себе си защото това ще вие самите което си "мислите" че виждате в него!!! Този човек е помогнал на много хора и това че ви изглежда странен значи че не го познавате, а си "мислите" че го познавате... ;)
9
0
 
0
 
! Отговори
*************** преди 13 години
Винаги има схема.Защо не видите как Антим е станал протосингел и ..
8
0
 
1
 
! Отговори
nov преди 14 години
Някой духовни лица показаха същността си. Сигурно смятат, че колкото повече пишат против о. Евсевий толкова повече хората им вярват. Но трябва да им кажа, че по-този начин, ние все повече се убеждаваме в истинската същност на скалъпената им история. Скоро ще станеме свидетели как ще "заработи манастира". Идва пролет, ще опънат скари и бири и туристите ще се стичат и джобовете на мениджъра Антим ще се пълнят. Само да не забравят да назначат счетоводител за да води отчетността. Искам само на попитам, тази комисия и управлението на БПЦ. Защо търпяха о. Евсевий цели 13 години. Не го ли видяха "че неможе да управлява манастира", когато не беше докарана вода в манастира, когато не беше построена сградата, когато нямаше портал, който да "затваря", когато с молитвите си помагаше на хората, които наистина имаха нужда и знаеха защо отиват в манастир и получаваха това за което са отишли.
7
0
 
0
 
! Отговори
zoro преди 14 години
Анатема
6
0
 
0
 
! Отговори
sova преди 14 години
атмосферата в манастира отговаря на представите за святост, каквато няма в много други манастири. патриарха и неговата мафия трябва да се отстранят не друг.
5
0
 
0
 
! Отговори
Thorn преди 14 години
Този игумен е пълна откачалка. Като отидохме в манастира само дето не ни изгони, държа се адски недружелюбно. Не ни пусна до кулата-костница, за да не притесняваме духовете на мъртвите. При това бяхме прилично облечени, държахме се прилично, прекръстихме се и свещ палихме.А за глутницата кучета в двора нямам думи. Имам снимка, при която в кадъра са се събрали 6 от тях, а имаше и още.
4
0
 
0
 
! Отговори
Тес...... преди 14 години
По -неточно представяне на фактите не бях чела от това.....Ако всичките ви статии тук почиват на изопачена по тоя начин истина то халал да ви е четенето...Извъртайте,нагласяйте .....пък после си ги четете с кеф и се самоубеждавайте колко сте прави .Преписвачът и дипломираният спец по стъкмистика просто за пореден път ме отврати от желанието да чета тук новини като нещо сериозно и истинно!
3
0
 
0
 
! Отговори
joro преди 14 години
явно комунизма се е отразил по-зле на църквата ни от турското /каквото и да е/ и е крайно време да се смени патриарха и тези около него какво е това работно време на храм .... това да не е канцелария
2
0
 
0
 
! Отговори
Бърборинка преди 14 години
1-ви,Не успях да гледам репортажа,но дори да е така,както казваш пак си е жива излагация.Там да не им е "улицата".Нали трябва со кротце,со благо.
1
0
 
1
 
! Отговори
пенчо рашков преди 14 години
статията е пълна с лъжи.гледах по бтв репортаж от манастира.не игуменът евсевий е побойник,а другият пияндурник,с бандитската физиономия.свидетел за това е жената,която е хлопалапо вратата на манастира,чувайки виковете за помощ.стана ясно четова е схема за отстраняване на игумена от дометиан.бпц епълна с мафиоти!.