Битият не е бит

Полицаи не са били Павел Шопов от "Атака", а му спасили живота на 26 март, имало опасност кортежът на Ердоган да го смачка
9 май 2008 16:22,
17
Битият не е бит
Полицаите "спасяват". Снимка: БГНЕС

"Продължавам да смятам, че няма превишаване на употребената сила и не са използвани помощни средства, което лично аз бих сметнал за превишаване на употребената сила, спрямо Павел Шопов".

Това каза министърът на вътрешните работи Михаил Миков по време на парламентарния контрол днес.

МВР-шефът обясни какво точно се е случило на разрешения от Столичната община митинг на "Атака" по време на посещението на турския премиер Реджеб Ердоган у нас на 27 март.

Според Миков движението на кортежа е трябвало да се извърши по определен план до сградата на Министерския съвет.

Непосредствено преди потеглянето на делегацията обаче група, идентифицирана от МВР като симпатизанти и членове на "Атака", водена от Волен Сидеров и Павел Шопов, се насочила по ул. "Раковски" в посока към паметника на Незнайния войн за блокиране на трасето.

Тогава, с оглед на гарантирането сигурността и безопасността на кортежа, маршрутът на официалната делегация е променен.

"Такова предислоциране струва пари на данъкоплатците и напрежение на полицейските сили", допълни министърът и продължи:

"Изграден е втори кордон на кръстовището на улиците "Раковски" и "Московска". Няколко души от протестиращите със сила успели да преминат през кордона и се отнасяли с обидни думи и заплахи към служителите".

Тогава, по думите му, двама полицаи са задържали мъж, който преодолял кордона и се насочил към трасето.

"Явно това е нашият колега Павел Шопов", възкликна Миков.

Той обясни, че Шопов е бил задържан по две причини - да има възможност за свободно преминаване на кортежа и заради неговата лична безопасност от присъствие на трасето, където автомобилите на кортежа се движат с висока скорост.

"Той е отстранен от трасето, била е употребена необходимата сила, без да са използвани помощни средства", уточни министър Миков.

Обаче версията на "Атака" за случката е друга.

"Имаше насилие без абсолютно никакво основание", каза още на 27 март Волен Сидеров.

"Полицаите ни блъскаха и ни удряха, а Павел Шопов беше проснат върху колата си", каза на свой ред Тодор Попов, секретар на партията.

Днес Михаил Миков бе повече от категоричен: Гражданите, нарушаващи реда, трябва да бъдат глобявани, ако не подлежат даже и на по-тежки наказания. Това се отнася  за всички граждани!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
а ти можеш ли да дуаш?
15
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Атака БЕШЕ 6% на последните избори,но тогава много хора не знаеха за нея.На следващите избори ще е много повече,така че не казвай,че 97% от народа не споделя вижданията на въпросната партия,защото е точно обратното.Повече от половин България вижда някаква надежда именно в партията на Сидеров.И надеждите не са неоснователни.Именно защото сме УЖ демократична държава,всеки има право да си провежда митинга и то без полицията да се прави на въздесъща и да раздва юмруци,под диктовката на някой червен министър с фес.Такива хора,като теб,които живеят в БГ,а не знаят нищо за турцизирането и за наглата,антибългарска политика на ДПС и коалиционните им дупедавци,са за съжаление.Само прочети мнението на този *** бокл.к под теб/номер 12/ и си прави извода,дали трябва да сме толерантни към този или оня,или трябва да прегърнем силно националистическата идея ,да не забравяме,че България е над всичко и да спрем да плюем по хората,искрено защитаващи нейните интереси .
14
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Осман,нали знаеш че утре ДПС като го свалим от власт-после на такива отворени като теб ще им майката и няма да ви хрумне даже да си мислите за турции то така,че внуците ти ще ходят на църква най-редовно и ще се срамуват да говорят за теб,защото си мръсен ***
13
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Донякъде подкрепям Министъра, ДОНЯКЪДЕ обаче.. Относно този случай.. От Атака като искат митинги да ги правят пред министерствата или пред народното събрание или Президентството.. Ама да имаме посещение, няма значение дали е Ердоган или Меркел или Путин- ние сме цивилизовани хора а не някакви подивели *** ,които да се излагат с простолюдие и псувни.. Все пак Атака представлява едва 6% от избирателите и по- точно 6% от гласувалите ,които са под 50% от населението на България.. Все пак 94% от гласувалите не желаят Атака да ги представлява.. Така ,че правете митинги където си искате но поне не излагайте 100% от Българите с псувните си и глупавите лозунки и параноичките си и конспираторски теории.. А иначе министъра нито тоя нито предния ,нито който и да било преди тях не си върши работата - а тя е да лови престъпници.. В това две мнения няма.. Но мисля ,че г-н Сидеров също се възползва от липсата на правосъдие в страната ,защото също шикалкави и размотава делата срещу него.. Така ,че и да не е бил такъв вече е прихванал от тоя мафиотски ,безнаказан манталитет.. Май в Народното събрание влизат различно умни но накрая излизан еднакво ***...
12
1
 
0
 
! Отговори
Осман преди 15 години
*** нямат право да се обаждат против везира и султана!!!Бой и виселица за непослушните,както едно време
11
1
 
0
 
! Отговори
Yonex преди 15 години
Тъй като наглостта в БСП стигна изключително високи нива, нужна е мерна единица, която да я измерва. Само трябва да се избере между: Един М.Миков, Един Р.Петков, Един Г.Първанов. Предлагам Бат Серго да не го слагаме тук. Той просто е ***. Не смятам, че единица Един А.Доган е подходяща. Ако се приеме тази мерна единица, наглостта на останалите ще стига най-много до 0.3 А.Доган-а.
10
1
 
0
 
! Отговори
мими преди 15 години
абе тоя миков е цяло мими -2 кви ги дрънка тоя бе ...ами същите като р.петков о боже боже само се лъжат те самите че нещо ще променят ...да няма кой друг да им вява -ни народ ни европа лъжливи комунисти са си те до един
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Миков поощри побоя от полицаи над депутат от АТАКА"Аз не съм назначен за вътрешен министър, за да ви пазя, ако сте застрашен. За това си има Национална служба по охрана. Полицаите са се погрижили за личната ви безопасност, в сблъсъка с вас не са използвани помощни средства, само е гарантиран обществения ред." Това отговори МВР-шефът Михаил Миков на въпроса на зам.-председателя на ПГ АТАКА Павел Шопов дали предшественикът му Румен Петков е дал заповед за репресия върху един депутат, направил ли е Миков разследване на случая, потърсена ли е отговорност от конкретните извършители.На 26 март полицаи попречиха на народни представители, активисти на АТАКА и граждани да проведат разрешения им от Столична община протестен митинг срещу посещението на турския премиер Реджеп Ердоган. Служители на реда, прилагайки груба сила, изведоха зам.-председателя на ПГ на националистите Павел Шопов, блъскаха го, ритаха го, закопчаха му ръцете с белезници и го хвърлиха върху капака на патрулна кола. Всички телевизии показаха срамните сцени.Месец и половина председателят на парламента Георги Пирински с процедурни хватки отклоняваше питането на народния представител към Румен Петков.Стана вече обичайна практика новините по Канал 1 в деня за парламентарен контрол да съвпадат с неудобен въпрос от АТАКА към министрите. Този път Шопов изненада зам.-председателя на НС Любен Корнезов и поиска 15 минути почивка. " Ама защо така, Шопов, министър Миков бърза за среща с посланици на ЕС за Деня на Европа", замънка Корнезов. Пред камерите на Канал 1 и празната пленарна зала Миков обясни, че полицаите всъщност се погрижили за Шопов - да не би да го сгази кортежът на Ердоган, въпреки че маршрутът му въобще не минаваше по "Раковски". Обидни думи провокирали служителите на реда и те налетели на депутата. Колкото до това, дали Румен Петков е издал заповед за разправа с депутати и активисти на АТАКА, Миков не си дал труда да провери. Защото бил убеден, че за справяне с безредици не е необходима изрична заповед. Така сегашният МВР-шеф определи разрешения от Столична община мирен протест."За вас това беше тест за обективност, от вас очаквах безпристрастно разследване на едно нагло престъпление, защото посегателството върху народен представител е грубо насилие по смисъла на Наказателния кодекс", отвърна Шопов.
8
1
 
0
 
! Отговори
shopov bratcheda преди 15 години
Toy e ciga.in ot Sliven., no dosega ne se e nameril chovek da go kaje.Kato go gleda chovek , toy prilicha li na bylgarin/ili pone ima li slavyanski cherti/
7
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Има си хас полицията на Доган и ДПС да не смаже от бой привърженици на атака...просто нищо ново под слънцето !!!!Както едно време турците са вземали еничари да трепят сънародниците си, така ДПС кара полицията да бие българите...ама късно ще го осъзнаете
6
1
 
0
 
! Отговори
nabludatel ot German преди 15 години
...az iskam da spasjavam mikov!
5
1
 
0
 
! Отговори
azazaz преди 15 години
няма държава в която полицията винаги да е права но винаги е!няма виновни ако си стоят в къщи но и там има лоши съседи който викат полицията.няма полиция няма проблеми единствено и само в КОСМОСА за сега.
4
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
"Такова предислоциране струва пари на данъкоплатците и напрежение на полицейските сили", допълни министърът... Няма такава наглост... само заради това изречение трябва веднага да си подаде оставката и сам да се запъти към затвора. Кой похарчи милиони пари за задгранични военни каузи, угодни другиму..., Позор !
3
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И правилно! Така трябваше и в съда да се действа! Когато не си пият хапчетата на време се получава тупа-лупа. Не знам уважаваща себе си държава да позволява на такива лигльовци да си разиграват коня. Дали така по бедност щяха да минат в щатите!!!!
2
1
 
0
 
! Отговори
Българин антикомунис преди 15 години
Този овчедушен народ, си заслужава управляващите! *** народ, слаба държава! Няма друг такъв робски народ, като българския народ! Комуниста род и родина, няма! Какво искате от такива, ами много просто, преди се дупеха на руснаците, сега се дупят на хамериканци и турци.Това е. Народееее ????
1
1
 
0
 
! Отговори
Калоян преди 15 години
Миков почти никога не изтрезнява, затова може би не смята за необходимо да прилага строги мерки към най-големите престъпници в държавата - спонсорите на любимата му партия. Щото едно е да измлатиш някой на улицата, друго е да тръгнеш срещу виночерпеца. Червени лицемери!