Бившият кмет на Костенец с глоба от 10 000 лева

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при Радостин Радев
3 юни 2020 14:42, Павел Гълъбов
2
Бившият кмет на Костенец с глоба от 10 000 лева
Снимка: БГНЕС

КПКОНПИ установи конфликт на интереси по отношение на бившия кмет на Община Костенец Радостин Радев. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията.

Още по темата

Установено е, че по време на мандата си като кмет, Радев е представлявал и Сдружение с нестопанска цел – „Футболен клуб - Бенковски“. През 2015 г. е бил негов председател, а през 2019 г. – председател на Управителния съвет на Сдружението. Всяка година бюджетът на Община Костенец предвиждал и целеви средства по направление „Спорт“, за спонсориране на футболни клубове, но без те да са конкретно определени с решения на общинския съвет.

Преценката за това, кои клубове да бъдат финансирани по този начин и с какви суми, била изцяло на кмета на Община Костенец.

За периода 20.04.2017 – 10.10.2019 г. само за футболния клуб, в чийто управителни органи е бил Радев, са издадени 41 платежни нареждания за изплащане на субсидии. Част от плащанията са наредени от заместник-кмет, но 9 превода, общо за 16 200 лв. лева, са подписани лично от Радостин Радев, като кмет и едновременно с това – председател на управителния съвет на спонсорирания от общинския бюджет „Футболен клуб – Бенковски“. За тези негови действия няма издадени заповеди, сключени договори или взети решения от Общинския съвет. Установено е, че през 2017, 2018 и 2019 г. най-големият бенефициент на общинските субсидии е бил футболният клуб, в чието управление е бил кметът Радев.

Глобата, наложена на Радостин Радев, е в размер на 10 000 лв. Отделно от нея, с решението на КПКОНПИ от Радев се отнемат и 16 200 лв. в полза на държавата - равностойността на материалната облага от установения конфликт на интереси.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Кмет преди 1 месец
А в тервелска община се издържа футболисти на клуба, даже са от други градове.голама ма.ия е тая община.кога ще дойде Видов ден,имаме търпение.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това добре, но защо имам неприятното усещане, че се действа избирателно. Как така става, че за къщите за тъщи, за апартаментгейт и т.н. все няма нарушения и всичко се замита под килима.