Германци измамени с милиони евро при онлайн търговия от България

Повечето от служителите на кол центъра не са знаели, че са замесени в измама
11 окт 2021 22:25, Анисия Иванова
46
Германци измамени с милиони евро при онлайн търговия от България
Снимка: Pixabay

В понеделник европейската полиция съобщи, че е прекратила измама с онлайн търговия, извършвана от България, при която германски инвеститори са загубили милиони евро, съобщи Европол.

Български, кипърски, холандски, германски и украински служители на реда извършили претърсвания в сряда, като затвориха два незаконни кол центъра в София и арестуваха поне една "цел с висока стойност" в Кипър, съобщи базираната в Хага Европол.

При синхронизираните акции на 6 октомври, са били претърсени 8 жилища (5 в България, 1 в Кипър, 2 в Украйна); в България са били разпитани 17 лица; в Кипър е бил арестуван важен член на престъпната група; конфискувани са телефони, електронно оборудване, банкови сметки и резервни копия на данни

"Действайки в периода между май 2019 г. и септември 2021 г., престъпната мрежа е подмамила германски инвеститори да извършат транзакции на обща стойност най-малко 15 млн. евро“, се допълва в изявлението.

Използвайки над 250 имена на онлайн домейни за рекламиране на фалшиви финансови услуги, престъпниците са използвали около 100 служители, за да привличат инвеститори, използвайки предварително написани скриптове.

"Първоначалните печалби, показвани в потребителския интерфейс, насърчаваха клиентите да инвестират големи суми пари", заявиха от Европол.

"Клиентите обаче не получавали плащане на печалбите си или кредитно салдо, след като ги поискали", заявиха от полицейската агенция, която помогна за координирането на трансграничната операция заедно с побратимената си съдебна агенция Евроюст.

Допълнително проучване показа, че повечето от служителите на кол центъра не са знаели, че са замесени в измама, съобщава БГНЕС.

По-рано тази година европейската полиция арестува 11 заподозрени за подобна схема, при която те са откраднали около 30 милиона евро.


46
Още от Темида
Разпитват 800 свидетели по разследване срещу „Автомагистрали“
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Родната милиция хваща само най глупавите и себеподобни измамници.. Тези ако действаха само в България като много техни колеги нищо нямаше да им се случи, но в случая взели парите на германци и всичко минава на друго ниво и съвсем други институции започват да работят..
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То в софия инвестират всякакви измамници и правят даже и измислени стартъпове.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз само като чуя чужд акцент звучащ като банциг и ми светват всички червени лампи. Обикновенно затварям телефона освен ако нямам свободно време и скучая. Държа ги докрай на линията за да загубя и тяхното време.
37
1
 
4
 
! Отговори
Агнето Меркел преди 1 седмица
Няма нищо , нали са в Европейския Съюз !!
36
3
 
8
 
! Отговори
светнат преди 1 седмица
Докато има шарани в язовира ще има и рибари.Бедните германци като чули за доходност от 10% се юрнали да инвестират.И тайничко злорадстват, че изиграли Sparkasse, която давала 0,10 %.
35
0
 
5
 
! Отговори
Що питаш? преди 1 седмица
А българи измамени в Германия - йок? Та всеки лъже според възможностите си и според умствените си способности. Като им продадат Айфеловата кула за скрап да се оплачат на арменския поп...
34
2
 
9
 
! Отговори
Тони преди 1 седмица
Те са си виновни, искат лесни пари, учстват в пирамиди.Като са глупави и алчни, така им се пада.Пирамиди с финансови измами има навсякъде, не само в България. Да се хванат да работят истинска работа тези дойчовци.
33
1
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 седмица
В нечии чекмеджета влизат по милион на седмица,а годината им 52 седмици.
32
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само за 7 години, 7 милирда хора около света пропищяха в един глас от това 7 милионно ебливо-крадливо-лъжливо-дръгливото балканско племе буллгарско. В странство някой срещне ли се с булгаропитекус веднъж, на втора среща отива със заточен ятаган, чифте боздугани, кръстосани пищови, заредена картечница, гранатомет, моторна резачка, сандък ръчни гранати и огнеФъргачка.
31
1
 
5
 
! Отговори
Антихрист преди 1 седмица
30 млн. са нищо пари. 30 млрд. са нещо. Пак кокошкарски истории.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От България съвсем не означава (само) от българи. Нека сме наясно.
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма нищо чудно при толкова /български граждани/, а не българи. Българи и български граждани НЕ Е едно и също.
28
6
 
8
 
! Отговори
Румен преди 1 седмица
Ето къде работят жендърчетата програмисти. С технологии нищо не се постига, трябва да се забранят тези женски професии. Мъжете трябва да са миньори, да работят с двете си ръце и да изкарват истински пари.
27
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Както колегата 23 правилно отбелязва: християнско-юдeйски ценности.
26
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Няма лошо, че немските мошеници са изгорели. Отделно, кипърската връзка да не е другарят плевнелиев - известен консултант по кипърски офшорки?!
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е била Румънията на Германия в телефонните измами..................Гешев защо оглушително мълчи? Роммите лъжат българите, българите лъжат германците..............Прокуратурата и ДАНС не са чували нищо.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прокуроршата Гешева каза, че заловила всички телефонни измамници..............Тези телефонни измамници не ги залови и не се е чувало да са ги гонили Прокуроршата Гешева и Бойка от Банкя.
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой луд германец пазарува от ***????
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Влогърът Любомир Жечев посредством малко свободно време и интернет връзка разобличи една таква фирмичака у БеГе-то, та да питам прокоратурата ще обърне ли внимание и на нея? Че бая гражданя са изгорели. Осъзнавате ли българските институции колко НЕ работят?
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
какви българи бе. фирмата е на израелец. нашите са четяли от заготовки и са си говорили с жертвите. със сигурност са знаели какво става но са бачкали на заплатка не на процент. германските финансови "съветници" по банките играя абсолютно същите игри ама тях никой не ги гони. швейцарците дето ули хьонес им занесе пълен багажник с евра и онея му ги проиграха дали ги гони полицията как мислиш?