Сийка Милева за бебетата: Шокиращ случай, а присъдата до 2 години

Законодателството ни е остаряло
21 дек 2022 18:44, Нели Христова
42
Сийка Милева за бебетата: Шокиращ случай, а присъдата до 2 години
Снимка: БГНЕС

Обществото очаква такава правна реформа, която да съответства на съвременния живот. Това коментира за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод случая с разменените бебета.

Да замениш две бебета и да изправиш две семейства пред тежкото изпитание да търсят истината, е като сюжет за филм, отбеляза Милева.

Майка в 21 век да живее с мисълта и усещането, че това не е нейното дете и това да се окаже самата действителност - този случай провокира много институции да реагират и да се замислят къде са пропуските, кой и как е допуснал това да се случи и какво наказание ще получи, посочи Сийка Милева. И определи станалото като "шокиращ случай, който ни дава поредния повод да отбележим, че законодателството в България е остаряло".

Според Наказателния кодекс „който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого“, се наказва с лишаване от свобода до две години, припомни говорителят на главния прокурор. И допълни, че това е леко наказание за деяние с тежки травми за родителите.

Законът е инструмент да постигнеш справедливост, но едва ли една присъда до две години в конкретния случай би изпълнила със съдържание тази дума.

Съдебна реформа означава точно това – силен закон, чрез който да се изградят такива контролни механизми, които да гарантират сигурността и спокойствието на гражданите, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иванкак какво толко ... знаеш ли за една майка какво е да и кажеш че 3 месеца кърми чуждо бебе
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за Мата Хари не намериха член в наказателния кодекс. Неуловимата Мата Хари, която сложи 1 милион евро и кюлчета злато в шкафчето на министър-председателя. Защо прикриват тази престъпница?
25
1
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
До осиновителПоздравления, господ ще ви дари със хармония и успехи. Адвокат съм и колкото и да е - имам и аз чувства.
24
3
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Моето дете се роди в Шейново и сега е юнак, дето се вика, какво толкова е станало, вълчи вой, като че ли има трагедия, просто един куриоз, ако се раздумка прекалено, няма да имат мотивация докторите. Работят и без това нервно, сега и това на главата. Прокурор в Майчин дом?
23
3
 
7
 
! Отговори
Съдия преди 1 година
Откъде и как лицето Сийка Милева е спестила през 2021 г. над 164 000 лв.Как придоби почти 334 000 лв. в банков влог и 75 000 лв. налични? Много шокиращи суми, посочени в декларацията на тази персона.Завършила е право в Благоевград, а не в престижния Софийски Университет " Св.К. Охридски".
22
2
 
2
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО преди 1 година
ДЖУРЕВКИТЕ СА СИ РАЗМЕНИЛИ ГРИВНИТЕ И СА СИ РАЗМЕНИЛИ ДЕЦАТА ЗА ДА ИЗКАРАТ НЯКОЙ ЛЕВ. КАК ЧАК СЛЕД ДВА МЕСЕЦА СЕ Е УСЪМНИЛА, ЧЕ НЕ Е НЕЙНОТО? ТО ЛИ Й Е КАЗАЛО - НЕ СЪМ АЗ?
21
6
 
5
 
! Отговори
осиновител преди 1 година
Преди години осинових две деца, като въобще не ми е пукало от техния етнос, произход, цвят на кожата и очите, аз просто исках да имам деца. Сега очаквам и внуци. Щастлив съм от децата и от себе си,, защо съм космополит. Голяма работа, че децата са били разменени. А колко от Вас са наясно, че бащата който е посечен в Удостоверението за раждане, дефакто не е ваш биологичен баща? Нима това е от значение? Не, нали? Нека да мислим позитивно, а не да обвиняваме хората .... Приятна и спокойна вечер.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко в държавата е една голяма измама.Нито има правосъдие нито здравна система,защото всичко се пресмята в пари.А Конституцията,за тези дето трябва да я спазват е врата насред полето.Улавите я четат и спазват а за тези които трябва да я прилагат е само една кирлива хартийка.Твърде много вече са фалшивите юристи и са опасност за държавата."Гнилите ябълки"трябва да се изчистят за да не се похабят читавите .Но кой да го направи,като са се оплели,като свински черва, депутати и държавни чиновници.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко в държавата е една голяма измама.Нито има правосъдие нито здравна система,защото всичко се пресмята в пари.А Конституцията,за тези дето трябва да я спазват е врата насред полето.Улавите я четат и спазват а за тези които трябва да я прилагат е само една кирлива хартийка.Твърде много вече са фалшивите юристи и са опасност за държавата."Гнилите ябълки"трябва да се изчистят за да не се похабят читавите .Но кой да го направи, като са се полети като свински черва, депутати и държавни чиновници.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко в държавата е една голяма измама.Нито има правосъдие нито здравна система,защото всичко се пресмята в пари.А Конституцията,за тези дето трябва да я спазват е врата насреща полето. Улавите я четат и спазват а за тези които трябва да я прилагат е само една кирлива хартийка.Твърде много вече са фалшивите юристи и са опасност за държавата."Гнилите ябълки"трябва да се изчистят за да не се похабят читавите.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 Еднакво лошо е. Лош персонал = никакъв персонал. И в двата случая няма кой да ти свърши работата. Даже ако има все пак лош персонал е и по-зле, защото храниш напразни надежди.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 19 - Ясно ... ем добре -пожелавам ви да живеете в град без болници, та да си поговорим пак. Реваха ендо време в малките градове, че било зле ... Сега, след като им закриха болничките, не реват ... защото повечето са мъртви.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 - По-лошото от лош персона е никакъв персонал.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Доколкото си спомням болницата обезщети семействата с 20 милиона долара по 10 млн за всяко и случая беше решен извънсъдебно" - Ако им издумкаш такава глоба и обезщетеие, е се закрие болницата и ... повярвай ми - не е по-добре.
13
0
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Навсякъде се случва. Наскоро писаха за такъв случай в щатите - след 5г. станало ясно, че са разменени, намериха се биологичните семейства, а те пък отказаха да си върнат биологичните деца. Всеки гледа другото и се сприятелиха за да си наглеждат и родните.
12
1
 
6
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
В САЩ имаше същия случай преди 4-5 години. Доколкото си спомням болницата обезщети семействата с 20 милиона долара по 10 млн за всяко и случая беше решен извънсъдебно. Болницата извади късмет че семействата бяха чернокожи и зле образовании успя да купи за толкова скромна сума. Ако имаше дело щяха да им вземат всичко!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тая АГ болница всичките са за растрел.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно общи приказки приказва. Трябвало да има наказания, за да живеели хората спокойно. И кво спокойствие е, че всичко може да ти се случи, ама щяло да има наказания после?!? Наказанията са след дъжд качулка. Трябва превенция. А превенцията в този случай е своевременно отстраняване на негодния персонал! От това има нужда обществото ни - от добросъвестен персонал, който си върши качествено работата! А наказанията са отделно нещо.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато гражданите имат конституционни права да са въоръжени, тогава властите ще им е зор!
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случаят е шокиращ, но това което прочетох днес от прокуратурата също ме шокира. Разменените деца щели да останат при сегашните си грешни родители до приключване на следствието.. ?! Представяте ли си? Като знаем колко време отнема това у нас, може да мине 1 година, в която тази майка няма да може да си върне детето. За другата не се кахъря. Тя очевидно е от махалата и не иска да върне бялото дете, иначе защо упорито оказва ДНК?