Таяни: Великобритания ще бъде посрещната с отворени обятия

Това щяло да стане, ако британците променят решението си на изборите
Обновена: 21 апр 2017 13:18 | 21 апр 2017 12:45, Елка Василева
16
Таяни: Великобритания ще бъде посрещната с отворени обятия
Тереза Мей и Антонио Таяни. Снимка: Reuters

Великобритания ще бъде посрещната с отворени обятия, ако британците променят решението си за Brexit на изборите през юни – това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от британския в. "Гардиън".

Таяни заяви след среща вчера с британската министър-председателка Тереза Мей в Лондон, че задействаният от нея процес за излизане от Европейския съюз може лесно да бъде преобърнат от останалите страни членки на общността, ако има промяна в управлението във Великобритания след изборите, и че за това няма да са необходими съдебни процедури.

Още по темата

"Ако след изборите Великобритания иска да се откаже (от задействането на член 50 на Лисабонския договор), тогава процедурата е много ясна", каза той в интервю за "Гардиън".

"Ако Великобритания поиска да остане, всички ще се радват. Аз ще бъда много щастлив", заяви Таяни, оспорвайки твърдението на Мей, че "няма връщане назад" след задействането на член 50.

Юристите са разделени по въпроса дали Великобритания може едностранно да промени решението си за излизане от ЕС, но според Таяни би било достатъчно едно просто политическо решение на другите държави членки.

"Ако утре новото правителство на Великобритания реши да промени позицията си, това е възможно", каза той. По думите му "окончателното решение е на 27-те държави членки, но всички ще се радват, ако Великобритания (реши да се откаже от задействането на член 50)".

Той също така заплаши, че Европейският парламент ще гласува против каквото и да е споразумение за Brexit, ако Великобритания не гарантира, че изцяло ще спазва правата на гражданите на ЕС, които живеят в нея, и заяви, че тази защита винаги ще попада под юрисдикцията на Съда на ЕС, посочва "Гардиън".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички е 100% ясно че няма да напуснат ЕС. Да не са луди.Жалко само за джуджето че даде пари напразно.
15
3
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Ами преди референдума никой не вярваше, че ще гласуват за излизане. По-вечето агенции прогнозираха с малко, но загуба на брекзитиерите. Аз познавам хора , гласували за излизане, но мразещи консерваторите и предимно Мей. Много ще гласуват против тях, защото осъзнаха, че ги чакат тежки години
14
1
 
1
 
! Отговори
ОЙ преди 6 години
Тя рибата още в океана вие загорихте олиото !Кротко бе !Ще ли ли са да излизат или са щели да са избират или са щели да са щели ?А де?Кое е вярното?
13
5
 
6
 
! Отговори
ВЪН!!!!! преди 6 години
ВЪН!!!!ВЪН!! И ПАК ВЪН!!!!!!!!!!!!! ЗА ТИЯ ДВУЛИЧНИЦИ! ТЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ ИСТИНСКИ ЧЛЕНОВЕ НА ЕС, ИСКАТ САМО ИЗГОДА И ПАРИ, А ПОСТОЯННО ПЛЮЯТ СРЕЩУ ЕС - И ЗА ТОВА ВЪННННННННННННННННН!!!!!!!!!!!!!!!!!
12
3
 
13
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 6 години
И аз мисля че се опитват да се измъкнат от ситуацията и да останат в ЕС
11
6
 
8
 
! Отговори
хълк преди 6 години
Първо беше Гърция която,няколко пъти напускаше съюза,правеше референдуми и кви ли не щуротии.След това бяха англичаните които ще напускат две години,като до тогава не се знае колко пъти ще се откажат.Сега са наред французите.И при тях ще има изпълнения.Според мен ЕС няма как да се разпадне тъй като това ще доведе до невиждана световна криза и най вероятно световна война.Икономиките на САЩ,Русия и Китай са обвързани с тези на ЕС чрез петрола,еврото и износа.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Абе русофилче, ами те англичаните трябва да са по-глупави и от тебе за да разпарчатосат държавата си на 3 парчета само и само да угодят на путинските *** като Фараж. Не разбираш ли че смисъла на тези избори е да се излезе елегантно и с чест от създалата се ситуация. Просто Мей хвърли кърпата и повече няма да е премиер дори торита да спечелят със 100%.
9
6
 
9
 
! Отговори
Циник до смЕх преди 6 години
Лейбъристите са в голяма криза!Тези избори са за Мей - само начин да укрепи собствената си еднолична власт.Надали нещо ще се промени!Битката беше за членския внос на Великобритания - бяха втори след Германия.Ама англичаните - не желаят с парите им (милиарди) Мурксул да храни готованци, и ислямска из*мет...те си имат достатъчно от сорта!
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Троловете още си вярват че ще отменят референдума. То не беше втори, то не беше че бил валиден и ала бала. ***.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е такъв ход от Мей шахматиста Путин никога не е очаквал, мат в един ход. Прави се оказаха товарищите Сталин и Ленин, на англосаксонците не може да се вярва дори и да ги позлатиш.
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брекзита е факт, писмото за задействане на чл 50 е пратено. На някои много им се иска, защото заплатките им зависят от това какъв ще е бюджета. Само жалки *** могат да се плюнчат и да не го осъзнават вече това.
5
7
 
7
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Хе нещо нещата не се връзват за да се промени решението трябва сегашните управляващи да загубят ,а самите медии тръбят ,че шанса на противниците им (лейбъристи) да ги победят е доста малък та за каква промяна бълнува брюкселския чиновник.
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха, много лоши новини за хибридника Путин. Ами сега накъде, Русия ще изгуби милиарди от инвестицията си Brexit ако се провали. За всичко е виновна Мей и оня *** Борис Джонсън. Взеха парата и никаква не я свършиха.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо им влияха на референдума сега и на изборите. Естествено путин е виновен, а не обама и ес. Няма да стане. Консерваторите имат превес . кой ще осъди ес и обама обаче?
2
10
 
16
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
Стига бе, какво става тая година, само лоши новини!Тръмп ни предаде, треснаха ни в Сирия, Китай се извърта, Газпром го притискат, мигрантите, дрто ги подгонихме към Европа съвсем замряха, загубихме последователно в Холандия и в България, и във Франция не вървим добре... Сега остава и Брекзита да се провали!От Меркурий ли е това, от какво е, не знам, но го закъсваме здраво! Я работете по-интензивно пък и вие бе, хибриди, почнаха да ни настигат и тука!
1
9
 
12
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 6 години
Браво. Ще гласувам за този който каже че ще отмени излизането от ЕС :-)