Плагиатство? Обвиниха Льо Пен, крала от реч на Фийон

Медии засякоха заимстване на поне четири пасажа
2 май 2017 14:30, Елка Василева
21
Плагиатство? Обвиниха Льо Пен, крала от реч на Фийон
Марин льо Пен. Снимка: Reuters

Според френски медии крайнодясната кандидатка за президент Марин льо Пен във вчерашната си реч е откраднала цели пасажи от реч на Франсоа Фийон, кандидата за президент на френската десница, който се провали на първия тур на президентските избори.

Френски медии са открили заимстване на поне четири пасажа от речта на Фийон.

На 15 април кандидатът на десницата говори пред избиратели в Пуи ан Веле. Той изтъкна предимствата на географското местоположение на Франция, каза, че благодарение на сухопътните си граници Франция е свързана с огромния латински и испански свят, с Италия, която е нейна сестра и с Централна и Източна Европа, с Балканите.

Петнадесет дни по-късно на предизборния си митинг вчера във Вилпен Марин льо Пен също изтъкна предимствата на френското местоположение, като използва същите думи като Фийон.

После Марин льо Пен говори за интереса към изучаването на френския език в чужбина и спомена за списъци на чакащи да се запишат във Френския алианс в Токио, Шанхай, Мексико и във училищата с изучаване на френски език в Рабат и Рим. Същите думи използва преди 15 дни и Фийон.

В речта си Фийон цитира Жорж Клемансо (президент на Франция от 1906 г. до 1909 г. и после от 1917 г. до 1920 г.) и на Андре Марло, (писател и политик, който беше министър на културата на президента Шарл де Гол). Същото направи и Льо Пен вчера.

И Фийон, и Льо Пен говориха и за пътя на Франция през 21 век, който е път на културата, дискусиите, компромиса, съмненията, диалога, равновесието, свободата на хората. Тук обаче има малка разлика в двете речи. За Фийон този път е алтернатива на "тоталитаризма на една сляпа и заслепяваща религия" и алтернатива на "онези, за които всичко се урежда накрая според материални критерии". Според Льо Пен този път е алтернатива на "глобализацията и на ислямистката идеология".

В интернет се появиха и видеоклипове, които се подиграват с плагиатството на Льо Пен. В тях двете речи са съпоставени в продължение на 97 секунди.

Относно това плагиатство обаче Флориан Филипо, вицепрезидент на Национален фронт, партията на Льо Пен, каза, че в действителност става дума за нарочно заимстване на кратък и затрогващ пасаж от реч, посветена на Франция, визирайки речта на Фийон. Той допълни, че това умишлено заимстване е направено от "една кандидатка на обединението, която иска да покаже, че е широко скроена и може да приема мнението и на другите хора".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е страшни4ка тази бабулка .
15
3
 
2
 
! Отговори
Тъжни времена... преди 6 години
Да плюят по родолюбци, които не искат националните им особености да бъдат претопени в сива каша в общия казан барабар с все боклучака...
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съжалявам да го отбележа, но защитниците на "православните ценности" на Путин трябва да имат в предвид, че Флориан Филипо, вицепрезидент на Национален фронт е гей и това всички го знаят и той не го крие.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След огромната загуба тази неделя се надявам Ле Путин да се съгласи на намека на около 250.000 човека и да отиде на психиатър и да спре да се занимава с неща от който хал хабер си няма !! Страшното е , че не знам какви ще ги обяснява на господаря си който я спонсорира ...все пак е доказан изнасилвач на малки дечица и убиец на беззащитни жени , доказан масов убиец и джудже ..нищо чудно да я изнасили ( както прави с всички беззащитни жени на света ) и да я убие !
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
голяма работа.той фийон вече е аут.
11
0
 
4
 
! Отговори
КЛОШМЕРЛ преди 6 години
СТРАННО, В ТАЗИ КОМПАНИЯ СЕ НАМЕРИ ЧОВЕК, КОЙТО Е ЧУВАЛ ЗА КЛОШМЕРЛ.БРАВО!
10
3
 
3
 
! Отговори
ТЯ Е ДОБЪР ОРАТОР преди 6 години
СИГУРНО ТОГАВА ФИЙОН Е ОТКРАДНАЛ ОТ НЕЙНА ПРЕДИШНА РЕЧ.ТОЙ И5 МАКАРОН ВЗЕ ДА ПРЕДЛАГА НЕЙНИТЕ ИДЕИ.
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соросорляшките медии трябва едно нещо да разберат - Марина льо Пен не е заплаха за ЕС, нито ЕС ще е разпадне заради Марина льо Пен. Итината е, че успехът на Марина льо Пен е следствие от провала на ЕС и неговия разпад който върви с пълна сила. Тя не предлага нищо конструктивно, просто казва - ще ви измъкне от този скапан съюз. И отива на балотаж за президент във Франция. Французите не харесват ЕС - факт. А британците се ометоха вече.
8
7
 
9
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Това, което Марин ЛьоПен е изложила в речта си са материални факти. Все едно ако Пешо ви каже, че България се намира на Балканския П-в и после вие го повторите по друг повод, Пешо да се появи от накъде и да ви каже, че сте плагиат?!? Лудост, но давай, хвърляй гориво в пещта на Соросоиднатa баница, то покрай сухото гори и мокрото, а и време не остана до Неделя да бъде назначена френската послушна Меркел в панталон!
7
6
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Господ така е наредил света,за да има прогрес и...развитие,а именно: - Един Господ-Бог на небето,един цар(презоидент)...управник в държавата и един мъж,глава на семейство.Не се ли спазва това...триединство,всичко отива в кривата...бара.В тази...светлина,Льопен колкото и да се напъва,не се вписва в тази...иерархия.
6
7
 
5
 
! Отговори
Клошмерл преди 6 години
Плагиатството е налице. Оказва се, че речта на Марин Льо Пен е писана от няколко сътрудници, един от които просто е направил гаф. По-късните оправдания са просто трогателни. А майтапът е пълен.
5
6
 
13
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Явно Соросоидната машина е заложила много на тези избори, след като трохи от инвестираните за пропаганда средства достигат дори до Dnеs-bg! Елкa и Сие през няколко часа ни индоктринират колко "крайнодясна" , лоша и крадлива е Марин Льопен! С каква цел е това?! Или може би Eлкa и Сие просто по инерция преписват от боклукчивата Соросоиднa Западна преса и така по естествен път пренасят дезинформационната кампания тук?
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тия свободни медии бе, ние пък си мислим че Буш и Обама плагиатстваха един от други и забъркаха голяма каша в Близкия изток, затвор за Буш и Обама плагиати със плагиати мръсни.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как са евро-пиндосите със свободата на словото, всичко наред ли е с демокрацията или има фашиски практики и репресии към опозицята.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма нужда и тук да ни провеждате кампания анти Льо Пен, стига с тези евроатлантически платени лекциии по морал и право. Ние оправихме българските плагиати и крадци, та сте се загрижили за френските
1
7
 
15
 
! Отговори
Додо преди 6 години
"Според френски медии крайнодясната кандидатка за президент Марин льо Пен във вчерашната си реч е откраднала цели пасажи от реч на Франсоа Фийон"-----------------------------------------------------------Кой? Що рече?! "Според френски медии" на субсидия и грантчета при Джордж Copoc ли? Ясно.......