Европейците на Острова – защитени до смъртта им!

ЕС и Лондон се хванаха за гушите за винарска изба
Обновена: 3 май 2017 20:51 | 3 май 2017 20:50,
33
Европейците на Острова – защитени до смъртта им!
Снимка: Reuters

Европейската комисия обяви, че ще се бори европейците във Великобритания да получат равни права с британските граждани до смъртта им. Комисията представи предложението си за преговорни позиции по раздялата с Великобритания днес, която предстои да бъде одобрена от европейските министри на 27-те оставащи страни на 22 май.

"Позицията ни за преговорите е, че искаме европейците, живеещи в Обединеното кралство, да се ползват с права, равни на тези на британските граждани, до своята смърт", заяви високопоставен източник от екипа, който ще води разговорите.

Става дума за право на престой за студенти, пенсионери, работещи и самонаети, признаване на дипломите, право на образование за децата, право на социални обезщетения и право за събиране на разделени семейства.

Европа иска тези права да бъдат дадени на всички, пристигнали до 29 март 2019 г., когато Великобритания ще напусне ЕС.

"Тези хора имат право да изживеят живота си, сякаш Brexit не се е случил", коментира източникът.

ЕС ще преговаря и за пенсионните права на европейците, които са работили във Великобритания, но вече са я напуснали. Не е ясно какъв е техният брой, но намиращите се в момента европейци на Острова са 3,2 млн души, от тях - 65 000 българи.

Европейската комисия предложи днес директиви за напускането, които ще служат като червени линии в преговорите с Лондон. Очаква се те да започнат в средата на юни, когато бъде излъчено новото британско правителство след предсрочните избори на 8 юни.

Европейската комисия призова намиращите се в Обединеното кралство европейци да не се паникьосват и да не кандидатстват за разрешителни за престой като граждани на трети страни, тъй като до развода, всички те имат право на работа и на престой по силата на европейските правила.

Европа разчита да се договори с Лондон и че всички спорове по правата на гражданите трябва да се отнасят до Съда на ЕС в Люксембург, а не да се разглеждат в британските съдилища. Мотивът е, че тези прaва произтичат от европейското право. Брюксел се надява да договори принципите за уреждането на правата на европейците във Великобритания и на британците, живеещи в Европа най-късно до края на есента.

Същият срок се поставя и за определяне на новата граница на ЕС в Ирландия. Островът сега се дели между Република Ирландия, която остава в Съюза и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. При раздялата северноирландците могат да вземат ирландско гражданство и да останат в ЕС, а двете половини на Острова могат да се обединят, при което Северна Ирландия автоматично да стане член на ЕС.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че ще бори за гаранции, но не може да обещае нито на европейците, които са вече в Обединеното кралство, нито на тези, които сега се запътват натам, че ще получат максимума.

Най-трудната част от преговорите се очаква да бъде финансовото споразумение, с което ще се уредят дължимите от Великобритания плащания към европейския бюджет.

Брюксел настоява Лондон да прави вноските си в бюджета на ЕС в Европейската централна и в Европейската инвестиционна банка до 2020 г., въпреки че тогава вече няма да е член на Съюза. ЕС смята, че това са ангажименти, поети от Великобритания като член, които тя трябва да изпълни. По отношения на плащанията по европейските фондове, началната преговорна позиция на Европейската комисия е, че Лондон трябва да плаща по фактури, представени в Брюксел за изпълнени по фондовете проекти в 28-те страни до 2023 г., когато изтича програмният период.

Европа ще настоява Великобритания да плати стойността на европейската движима и недвижима собственост на Острова, ако желае да ги запази. Тази собственост е на ЕС и никоя страна поотделно няма права над нея, заяви европейски източник.

Като спорна тема се очертава и винарската изба на ЕС, към която Лондон има претенции за дял. Брюксел днес заяви, че няма да отстъпи дори една бутилка, тъй като тя е собственост на Съюза. Става дума за 15 500 бутилки вино на Европейската комисия на стойност от около €260 000 и на още за около 27 000 бутилки вино и твърд алкохол, собственост на Съвета на ЕС. От тях се налива на европейските лидери и министрите по време на срещите им в Брюксел. Лондон иска да получи 5000 бутилки вино и 250 коняк, и друг твърд алкохол при развода.

ЕС разчита да приключи преговорите по раздялата до края на годината, а до есента на 2018-а да договори и преходните разпоредби, които ще действат до подписването на споразуменията за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон. След това ще има 5 месеца за ратификация на договореното, след което раздялата ще бъде факт в края на март 2019 г.

"Някои създават илюзии, че Brexit няма да има материален ефект върху живота ни и че преговорите ще приключат бързо и безболезнено. Това не е вярно", заяви днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
ром и коняк преди 6 години
Що тая изба не е в България.Ей какво пиене щеше да падне само Виждичката от там нямаше да излезе
26
0
 
2
 
! Отговори
bre преди 6 години
kakvo li ima v te3i butilki......
25
0
 
2
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Живи и здрави английските пияндета. Вярно, имат бая силна икономика, но точно вотът на необразованите даде тласък към ръба на скалата. Те могат и под формата на автаркия да се говернират, но трябва в пъти да се вдигне производството на селското им стопанство (one big fake they abuse), да се молят Шотландия да не пусне нов референдум и да нарече газа в Сев. море Шотландски, както и да почнат отново да си копат лигнитните шаркоали. Както знаем, не са от любимите на Райко ареали... Живи и здрави!!!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е., ще ги отстрелвате?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е сега вече съм спокойна бутилките са защитени!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с бутилките ме разби ! :))) Напомни ми на Костов, СДС едни гуми и един гараж :)))
21
0
 
5
 
! Отговори
Т.Колев преди 6 години
От горе иде Брюкселски влак ,който ми носи вино и коняк -хоп паланка остър завой дръж се здраво кой ще падне кой?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двамата се карат, третия печели! - Добре, че работя в UK :)
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога Англия и Германия са били в добри отношения? Същото ще важи и ако включиш и Франция, и Италия, и Испания. Тези държави са в постоянни конфликти и заедно източват целия останал свят.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз харесвам и двете държави(Англия и Германия) и ще е жалко,много жалко ако си влошат отношенията,от това няма полза никой,защото сме европейци и щат или не щат,ще трябва да се погаждат някак си,защото ще страдат невинни хора и от двете страни.Направете някакъв косенсус,бе хора!Никой няма полза да си правите на инат!
17
3
 
9
 
! Отговори
путин преди 6 години
Споко британци, ще ви пратя боярщик колкото искате, еврогейците да си пият коняка.
16
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС *** все повече се превръща в цирк! А България наблюдава от периферията и яде есктрементите от менажерията!
15
0
 
12
 
! Отговори
Сомелие преди 6 години
Е, как са го сметнали точно за 5000 бутилки вино и 250 коняк и какво точно вино искат, защото има значение. Сигурно френско ще искат, няма да е румънско. Хитреци
14
2
 
28
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Ти как разбра че ни е стабилно правителството?Обикновено правителство с председател ББ никога не е стабилно и пада предсрочно!
13
3
 
20
 
! Отговори
Земеделец зелен преди 6 години
Кралицата много ще си изпати - тя е най-големият получател на аграрни субсидии в Европа. След 3 г ще трябва да се оправя сама
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно ще се взема страна - или Европа или Кралицата. Труден избор
11
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС все повече заприличва на комунидо-фашизоидна организация.
10
1
 
9
 
! Отговори
wisk преди 6 години
100 miliard to be...
9
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе целият свят не върви на добре. Добре, че поне ние, българите, си избрахме стабилно правителство, та имаме някакъв шанс да останем оазис на стабилността в този объркан свят и да продължим да се развиваме в положителна посока!
8
33
 
14
 
! Отговори
England - Essex преди 6 години
ЕС да го дуа