Съединени европейски щати? Партията на Меркел против!

Консерваторите отхвърлиха идеята на Мартин Шулц
10 дек 2017 10:10,
81
Съединени европейски щати? Партията на Меркел против!
Снимка: архив Reuters

Видни представители на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел вчера отхвърлиха идеята за "Съединени европейски щати", предложена от социалдемократите, с които се надяват да съставят управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц заяви тази седмица, че партията, която отбеляза най-лошия си изборен резултат през септември, ще спечели подкрепа само чрез лансиране на ясна визия за Европа, и призова за създаване на Съединени европейски щати до 2025 г.

Още по темата

Разговорите за запазване на коалицията между консерватори и социалдемократи, която управлява Германия от 2013 г., ще започнат в сряда, но между двете партии има разногласие по темата за Европа, която вероятно ще играе ключов роля в дискусията, отбелязва Ройтерс.

Проучване на Емнид за в."Билд" установи, че по-малко от една трета от германците (30 процента) подкрепят идеята на Шулц, докато почти половината (48 процента) я отхвърлят, посочва БТА.

Лидерът на парламентарната група на ХДС в Бундестага Фолкер Каудер заяви за "Тагесшпигел", че да се укрепва Европа е необходимо, но също толкова важно е да се признае, че "в момента хората копнеят за сигурността, която вярват, че могат да намерят само в националните държави".

Началникът на кабинета на Меркел Петер Алтмайер заяви пред "Райнише пост", че предложението на Шулц го е изненадало. Според него сега би било по-добре политиците да се заемат с конкретни проблеми в Европа, като безработица, защита на външните граници и координиране на икономическа политика. "Дискусията дали Европа да бъде федерална държава, конфедерация или Съединени щати, е за учените и журналистите, не за германската външна политика", каза той.

Маркус Зьодер от ХСС също отхвърли идеята, като заяви за "Велт ам зонтаг", че партията му не иска Гремания да стане "административна единица" на Европейскта комисия в "Европейска свръхдържава".

Социалдемократическата партия обаче защити идеята. По думите на външния министър Зигмар Габриел по радио "Дойчландфунк", тя би гарантирала, че гласът на Европа ще се чува на световната сцена, където нараства влиянието на Азия, Латинска Америка и Африка.

Социалдемократите настояват, че изходът от преговорите с консерваторите далеч не е предизвесетн, но Шулц каза вчера, че ако имат шанс да предотвратят бедността на старите хора, да подобрят грижите за децата и осигурят достъпни жилища, те не бива да пропускат възможността.

Другите опции са правителство на малцинството на Меркел или нови избори. СПД не изключва нито една от тези възмоности и новоизбраният генерален секретар Ларс Клингбайл заяви пред "Билд", че незабавно започва подготовка за евентуалниа предизборна кампания.

По думите на Каудер консерваторите ще влязат в преговорите готови за компромис, но партията има някои "аблослютно ключови искания", като таван за миграцията и отмяна на правото за събиране на семействата за някои кандидати за убежище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
20
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 6 години
На г-жа Меркел и нейната партия , някой трябва да обясни , че от турчин и арабин германец не става-както и европеец!
27
25
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ЕВРОПА РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ ,НО ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВА ДА СЕ ОТСТРАНЯТ ОТ ПОЛИТИКАТА РУСОФИЛИТЕ И ИСЛЯМОФИЛИТЕ ! ЕДИНСТВЕНИТЕ И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВЪТРЕШНИ ВРАГОВЕ НА ЕВРОПА СА РУСОФИЛИТЕ И ИСЛЯМОФИЛИТЕ !
26
0
 
12
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
няма как да имаш глобализация когато някои части просто не са съвместими !!! глобализация която включва европа,северна америка,австралия,русия е възможна защото приликите са много повече от разликите. но няма начин глобализацията да обхване мюсулманските страни и азия...та дори и южна америка...просто с тях сме много различни . ако имаш в предвид икономика и производство....за някой от тези страни е по вазно да избият/подчинят различните отколкото това да имат какво да ядат
25
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има СЕЩ всичко ще е добре. В Европа има много народи и мисля че от тези много народи трябва да се появи един нов народ забравил историята и живеещ в настоящето.
24
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да съм роб на подредени, чисти и дисциплинирани германци. За 30 години стана пределно ясно, че не ни стига акъла сами да си организираме държавата. Дойчланд юбер алес.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ленче,пиши на кирилица ***,бяс !Останахме без очи..Или си в Англия и нямаш на клавиатурата....
22
3
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
До Анонимен....Sults ne e alternativa na Merkel !....te sa prakticheski edno i sashto !....uj se konkurirat ama to e samo za pred horata...za spektakal !....patia e nachertan (globalizatsia )...patehkite sa samo razlichni ...po -malki ili po golemi si shiroki...ama vse vodiat na tam !
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето,красноречив е факта,че при въпроса " какво предлагаш щом си против ЕС " има 6 минуса,но отговор-НЯМА !
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята е добра но с 1000 нации обединение се изгражда трудно.
19
10
 
10
 
! Отговори
От 13 преди 6 години
Добре,аз посочвам реалните алтернативи ! Много хора твърдят,че Русия е такава .Не съм съдник на никой и уважавам мнението на всеки . Но само с опозиция и да се плюе 30 години-не става ! Живота ни свършииии....,а надеждата се превърна в апатия ! Аз лично не виждам как сама Бг може да се превърне в една Словения,да речем ! Манталитет,мафия,липса на грамотни хора....алчност,злоба,завист....навсякъде Затова съм ЗА България да си върви редом с ЕС.Все ми е тази дали ще е СЕЩ,МЕЩ,ГЕЩ....
18
6
 
7
 
! Отговори
нормално е преди 6 години
50% от немците да са против СЕЩ...то итам матряла е като тук...как само посрещаха ордите с мечета,цветя...за разлика от българия там обаче имат и мислещи хора.а една федерация ще може по-добре да реформира бедният и мързелив юг-италия,испания,португалия.освен това би се намалила корупцията и престъпността особено ако се конандирорат съдии,прокурори и висши полицаи на ротационен принцип преди да бъдат корумпирани на место,ще изчезнат разходите за местни праламенти и раздута администрация
17
2
 
21
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Малкоот пишещите тук знаят, че SPD на Герхард Шрьодер , която уж трябваше да е социална - беше партията въвела новото индустриялно робство на фирмите за временна заетост.Шрьодер се изгаври с избирателите си - седна на руската хранилка на Путин , и плю на принципи, и идеи в името на газови милиони.Шулц е същия у род, че даже и по-зле! Ако му мине номера - ще впрегне Луфтханза - да вкарва още милиони алахогъзници от Африка и Азия
16
1
 
14
 
! Отговори
от 10 до 13 преди 6 години
Прочети пак коментара ми, не съм споменал никъде Русия, ама ти във всеки свой коментар през 2-3 реда пишеш Русия, та Русия.Явно си силно комплексиран по темата.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на малкия чиновник е да седи зад голямо бюро и от него да зависят колкото се може повече хора те това е библиотекарчето Шулц.
14
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да,по-добре колония на Германия,отколкото колония на Мафията !Историята на България ще си се запази,героите-също !Говорим за икономическа колония !Те умрахя НЕ да бъдем управлявани от МАФИЯ !Какво да се прави,така тръгна този Свят !
13
2
 
9
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
....evro-debilite sega obiaviavat proekta i go populiarizirat ,chrez "diskusii za ili protiv " . Tselta obache e horata da sviknat s ideiata za tova !...takiva statii shte se podnasiat ejednevno ! Prozoretsa na Jouzef Overton !!!...estestveno e che shte ima burni diskusii za ili protiv ,no tova e tselta i tova e nachina za nalagane dori i na nai- izvratenata ideia i priemaneto i ot obshtestvoto !
12
9
 
28
 
! Отговори
Край преди 6 години
Аз съм за ЕСЩ или поне да станем колония на Германия. Ще махнем парламента с 240 лъчо мозъковци и ще остане само губернатора ББ. То и сега е така ама излишно храним парламент
11
10
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
И какво предлагаш ????Я дай да видим ??Личност,партия,анархия или какво ????Да се върне комунизма. ???М ?Русия ?? И как така ,хоп,от утре сме с Русия....,как става този номер ?Те умрели за 5 милионна България...Дай да те видим пък тебе,УМНЬО?!
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пр()сти хора има в тази държава ! За отбелязване е факта,че те преливат от радост,когато има лек политически дисбаланс между тези,които им дават хляба ,а в същото време нямат реална и обективна идея какво би правила клета България ако всички западни инвистиции бъдат изтеглени ! Знаете ли какво-нужните на държавата отрасли ще се вземат от Мафията ! Не си дават сметка,че сме в БОРД и,че всяко отслабване на еврото е пряко сяързано с техния джоб !!!Мислете бе !
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
pravelno