Полша изчисли загубите от Втората световна война – $850 млрд.

Експерти и политици ще искат репарации от Германия?
13 май 2019 16:15,
56
Полша изчисли загубите от Втората световна война – $850 млрд.
Снимка: Reuters

Комисия от полски експерти е изчислила, че Полша е понесла щети за около един трилион долара през Втората световна война, предаде ТАСС.

Още по темата

Руснаците вън, американците вътре, германците долу: НАТО на 70 години

В публикувано днес интервю в списанието "Шечи" (Мрежи) депутатът от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Аркадиуш Муларчик, оглавявал комисията, казва, че нейната цел е била да установи размера на "военните загуби" на страната. Депутатът припомня, че в отчета за военните загуби, изготвен през 1947 г., полските щети са оценени на 48 милиарда щатски долара (сегашни 850 милиарда).

Муларчик казва още, че в близко бъдеще докладът на комисията ще бъде представен на ръководството на Полша и че съдържанието му ще стане достояние на обществеността. "Смятам, че би била добра идея документът да бъде публикуван на 1 септември 2019 г., на 80-годишнината от германското нападение срещу Полша".

Темата за репарациите започва да се обсъжда в Полша от юли миналата година. Тогава лидерът на ПиС Ярослав Качински заяви, че страната никога не е заявявала, че се отказвала да иска репарации от Германия заради окупацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Велика Франция преди 4 години
Полша има всяко право да иска компенсация, както и Франция. Германските зверове клаха европейци така както монгoлец не ги е клал. Без Франция и френските просветителски и революционни идеи за нация, сега нямаше да има Германия. Щяха да си останат нацепени на стотици държавици. Франция е със статут на победител и в двете световни, а Наполеон смазва Прусия за 2 седмици. Германците са комплексирани от цивилизационното превъзходство на Франция, която създава и ЕС.Vive la France! Vive la Republique!
42
2
 
2
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
По време на студената война, Полша подписва договор, с който се отказва от всякакви претенции за репарации. Втората световна свърши преди 80 години, така че хайде стига вече са я въртяли тази ролка и са се изкарвари жертви. Полша е получила достатъчно от Германия под формата на еврофондове и инвестиции. Над два милиона поляци работят в Германия. Цялата им икотомика се крепи на немски фирми, замоди и корпорации. Полша е получила достатъчно от Велика Германия. Deutschland uber alles!
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За евреите има всякакви компенсации и се надига вой денонощно, но за милионите изклани източноевропейци се мълчи сякаш са втора категория хора. Германия плати репарации на евреите, защо да не компенсира семействата на ДЕСЕТКИТЕ милиони избити по особенно жесток начин източноевропейци? Германия и Болшевишки СССР съсипаха Източна Европа. Това трябва да се знае и трябва да се говори открито. Германците да не се правят на ударени. Богата държава, а се държи недостойно, срамно и цинично.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41На източния фронт германците са извършвали големи престъпления спрямо цивилни заради извратената расова политика, че славяните са по-малко хора. Не само срещу руснаци, но и срещу поляци, украинци, беларусци и т.н. Жертвите на този терор заслужават компенсация. Какво значи добър войник: да вадиш оръжие на беззащитни хора, деца и жени ли? Това може да го направи само жалко подобие на мъж без капка морал. Ако Германия беше под 45г. комунизъм щяхме да ги видим колко "по-добре са".
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Швабигерманци клаха безброй руснаци така както мoнголец не ги е клалЕми руснаците много знаят ама като стане бой ги бият като шкембе у дувар.Какво да направят германците, че са несравнимо по-добри войници от руснаците?Те германците са по-добри във всичко де.Руснаците са головодни отвсякъде.Никой не им е виновен.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова са от ВСВ, а загубите от руското робство след това могат ли да ги сметнат?
37
2
 
8
 
! Отговори
Прави са преди 4 години
Втората световна "стана" заради Хитлер и Сталин, които вероломно нападат Полша от две страни, а после хайдушки си я разделят и дори си правят общ парад. 40 000 поляци варварски са изклани в Катин. Диктаторите тайно падписват пакта Мoлотов-Рибентроп. СССР окупира и Латвия, Литва, Естония, напада Финландия. Германия получава тонове ресурси от Сталин с които тъпче народите на Запад. Така че поляците имат всички основания да искат репарации и то не само от Германия, но и от СССР.
36
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Втората световна война не стана ли заради Полша?
35
4
 
4
 
! Отговори
Шваби преди 4 години
Няма нация нацисти, нито държава нацисти. Има германци. Германци сравниха със земята 99% от Варшава, германци изклаха 6 милиона полски граждани, германци изгориха Ротердам и Ковънтри, германци обезлюдиха цели френски села, германци клаха безброй руснаци така както мoнголец не ги е клал и пекoха хора в пещи. Сега да не се правят на ни лук яли, ни лук мирисали, а да плащат репарации на жертвите! В противен случай скоро Полша и Франция може да си имат обща граница.
34
4
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
тея нещастни паляци и ефрейски *** излезнаха по големи гърци от гръчолясаните албаноетиопци бе. не стига че все още половин германия им е в пределите ами и загуби имали. нещастници ако не беше втората световна щяхте да сте една шепа народ като балтийските михлюзини на една педя земя. когато и да им мине некой отгоре на тея самозабравили се пичкуни все ще е късно.
33
1
 
12
 
! Отговори
привет из Германии преди 4 години
Германия трябва да си анексира град Danzig
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да върнат всички германски земи, които им подари Съветския съюз и Сталин. Ще им дадат веднага 48-те милиарда долара. Поляците много се зарадваха на геноцида срещу полските евреи.
31
16
 
5
 
! Отговори
The Clash преди 4 години
Добрият немец е мъртвият!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Хо-хо-хо-хо-хо-хо...........
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност Паляците и Укрите, ще бъдат в ролята на новия фашизъм . Този път обаче, тези които им дърпат конците също ще пострадат, без значение от коя страна на Ла'манш са.Любопитно е, дали Израел, ще им прости избитите, с цел грабеж на имуществото, евреи след 45г., в името да далаверата.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шш 27Какви немски територии бе? Тия п-р-о-с-ти полячета още малко и ще се докарат то ТРЕТИ РАЗДЕЛ!!! Вече два пъти Германия и Русия си ги поделят и на два пъти това полско недоразумение за дълго изчезва от картата на еуропката.........явно ги сърби за ТРЕТИ ПЪТ!!!
27
1
 
12
 
! Отговори
шш преди 4 години
Ами териториите които Полша взе от Германия след войната/колкото една България/,те не се ли смятат???
26
2
 
15
 
! Отговори
БРАВО преди 4 години
България трябва да се самосезира от тази новина . Трябва да поискаме репарации от Турция за окупацията на България в размер на 1 квадрилярд Долара .
25
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия ще си плати за всичко.Англия и Америка са великигермания и русия = Мизерия.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не би скоро двете големи държави пак да си имат обща граница, а Данциг - отново да бъде морската перла в немската корона..Ти вярваш ли си и знаеш ли защо на времето това е било възможно?