Посланикът ни във Ватикана се срещна с папа Франциск

Българският дипломат връчи акредитивни писма
22 юни 2019 21:05, Павел Гълъбов
13
Посланикът ни във Ватикана се срещна с папа Франциск

Българският посланик във Ватикана Богдан Паташев връчи днес акредитивните си писма на папа Франциск, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи.

Още по темата

"Бог сътвори мъжа и жената" – Ватикана срещу "джендър теорията"

Церемонията се състоя в Апостолическия дворец във Ватикана, на която съгласно установения протокол присъства и семейството на посланика. След официалното връчване на писмата, посланикът поднесе фототипен сборник с исторически документи за връзките между България и Светия Престол от покръстването на българите до днес. Папа Франциск подари на новия посланик официални издания на своите енциклики и публикация на последния подписан документ в Абу Даби за братството между хората.

След официалната среща посланикът разговаря с папа Франциск в личния му кабинет. Негово Светейшество припомни моменти от неотдавнашното апостолическо пътуване в България. Той отново със задоволство спомена децата, получили първо причастие в град Раковски и впечатлението си от отличната им подготовка, както и срещите му с млади и възрастни хора на публичните събития. Посланикът поднесе поздрави от името на президента, на премиера и правителството на Република България, на българския патриарх и на католическите епископи.
Новият посланик бе приет след това и разговаря с Държавния секретар кардинал Пиетро Паролин, с когото обсъдиха теми от взаимен интерес.

Посланик Паташев и членовете на семейството в тържествено шествие бяха придружени от екип на папския церемониал и ескорт на швейцарската гвардия до базиликата "Св. Петър". Те влязоха през централния вход и посетиха капелата, в която е изложено Светото причастие, олтара с мощите на Св. Йоан XXIII (папа Ронкали) и се преклониха пред централния олтар над гроба на Св. Петър.

Богдан Паташев е роден през 1968 г. в София. Завършва френската гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София и започва да следва медицина. След 1989 г. заминава за Рим, където учи философия, археология, богословие и източни духовни науки.

От 2006 г. до 2018 г. е министър-съветник и заместник-посланик в посолството към Малтийския орден, а от 2007 г. до 2017г. е отговорник за медиите и обществените връзки на Междуритуалната епископска конференция на България. От 2017 г. до 2019 г. е неин генерален секретар и говорител.

Говори италиански, френски, английски и руски. В новата ни история пълни дипломатически отношения между България и Светия престол са установени на 6 декември 1990 г.
Добрите дипломатически контакти и работа в последните десетилетия направиха възможни две исторически посещения на папи в България, през 2002 г. на папа Йоан Павел II и през май т.г. на папа Франциск с мотото "Мир на земята", което подчерта важната роля, която страната ни е имала и играе в момента за поддържането и изграждането на мира.

Освен към Светия Престол, Богдан Паташев ще бъде и посланик на Република България към Суверенния Малтийски орден.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да благодари за градушката, която ни удари след идването на този еретик.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бойко пак да викне папата, че ни е малко градушката след идването на този еретик..
8
0
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 10 месеца
Учил медицина ,философия,скулптура и никъде не се дипломирал ,та да го направим поне посланик ! Досега е бил писар в Малтийското посолство...
7
0
 
0
 
! Отговори
Шопо преди 10 месеца
Я да видим кое герберче е папкало и слушкало и е получило награда ?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И к'ва работа имаме във Ватикана? Тоя католически измekяр каква работа върши??? Кой му плаща заплата? А? А да би случайно това кюре да е племенник на софийския екзарх Христо Пройков? Ами, да! Верно, има вуйчо владика!
Хахахахахахаааааахахаххаааааа!!!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Блазя и на Паташка! Тя ще се кефи!Той ще е под напрежение, все пак.
4
5
 
8
 
! Отговори
читател преди 10 месеца
Учил медицина, и философия, археология, богословие и източни духовни науки.
И нищо не завършил.
За това е посланик.
Като другите.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А на Антарктида нямаме ли и там някой посланик... за едни пингвини питам?
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо и е на БГ посланник във Ватикана?
За годините може ли да чуем какво точно е направил за БГ..
Нищо нали? И аз така си помислих
А нали се сещате че посланника не е сам, сигурно има още 20 галфона дето нищо не правят.
Държавата цирк.
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не разбрах какво му е Българското на посланика, освен паспорта и службата в Външното министерство. За място в последното, вече се изисква протекция отвън, а не допуск за преданост към под и родина.
А Ватикана много има какво да разкаже, но няма кой да пита. Не и подготвяни за поста от самата общност, но по паспортни данни и служба българин.
Гарван, гарвано око не вади. Така че в Ватикана всичко е спокойно.