Жан-Клод Юнкер: Победи и загуби в името на Европа

Как преминаха петте години на поста председател на ЕК
1 дек 2019 10:30, Петя Славова
26
Жан-Клод Юнкер: Победи и загуби в името на Европа
Снимка: БТА

През петте години на поста председател на Европейската комисия е преживял и светли, и драматични моменти, споделя Жан-Клод Юнкер на финала. Какво още включва равносметката на неговия мандат, разказва Дойче Веле.

"Тръгвам си нито натъжен, нито прекомерно щастлив, но с усещането, че истински съм се старал", каза Жан-Клод Юнкер в последното си изказване в Европейския парламент. Той сподели, че през петте години на поста председател на Европейската комисия е преживял както светли, така и мрачни моменти. Юнкер над 20 години заема челни позиции в Европейския съюз. Като премиер и финансов министър на родния си Люксембург, след това като председател на страните от Еврогрупа, която среща финансовите министрите от Еврозоната, и накрая като шеф на изпълнителната власт на ЕС. На 65 години Юнкер, който страда от здравословни проблеми, иска да се отдаде на почивка, да напише книга и да препрочита стиховете на Райнер Мария Рилке.

Още по темата

Като председател на Комисията Юнкер се изправи пред множество кризи: Гърция трябваше да бъде спасена от фалит, а Еврозоната да бъде изправена на крака. Последиците от световната икономическа криза, забавеното икономическо развитие и високата безработица също трябваше да бъдат преборени. Миграционният поток през Балканския маршрут и Средиземно море навреди тежко на Европейския съюз. Юнкер съвместно с европейски лидери успя да постигне сделка с Турция и Либия, за да намали сериозно притока на мигранти. Въпреки това кризата все още не е напълно разрешена. Страните членки не успяха да се обединят около предложението на комисията на Юнкер за реформиране на системата за приемане на бежанци и разпределянето им в Европейския съюз. Жан-Клод Юнкер продължава да настоява за солидарност между държавите членки и страните в Африка, от които мигрантите идват.

"Не става въпрос за състрадание, което е един стар рефлекс на европейците, а за развиване на истинско партньорство между Европа и Африка, инвестиране в Африка, създаване на работни места в Африка. Това трябва да е лайтмотивът. Не можем да гледаме на Африка само през призмата на мигрантската криза. Ние трябва да се погрижим нещастните хора изобщо да не се качват в лодката“, казва Юнкер в равносметката си пред Европейския парламент.

Целувките на Юнкер

Приятели, както и противници Жан-Клод Юнкер облъчваше със заразителния си чар. Той раздаваше целувки и прегръдки на президенти, канцлери и монарси. "Целувал съм Путин, както и Ердоган", изтъкна Юнкер в интервю за немското списание „Шпигел“. Неговият особен хумор често будеше удивление в Европа. Веднъж преди заседание той разроши косата на един министър, друг пък целуна по челото, а към унгарския премиер Виктор Орбан отправи поздрава: „Здравей, диктаторе!“. С Орбан, който е част от християндемократическото семейство на Юнкер, неведнъж кръстосаха шпаги. Според Европейската комисия, Орбан заплашва основите на правовата държава в Унгария. По време на предизборна кампания унгарският премиер разпространи плакати с лицето на Юнкер и антиевропейски послания. Накрая Юнкер каза: "От Орбан просто се отказах".

"Глупав национализъм"

Управлението на Орбан в Унгария според Юнкер е израз на една голяма криза, която достигна кулминация по време на мандата му като председател на Комисията, а именно възходът на националистките и дяснопопулистките сили в много европейски държави от Франция, Дания, Белгия, Полша и Германия до Австрия и Италия. От този "глупав национализъм" Европа трябва да бъде пазена, апелира Юнкер.

"Обичам Европа", заявява убедено той. За Юнкер, който е син на стоманоработник, принуден да работи за германския Вермахт по време на Втората световна война, Европа е и си остава проект на мира. "Най-голямата заслуга на Европейския съюз остава това, че запазихме мира. Той не е даденост“. Това трябва да бъде обяснявано и на младите хора, завещава Юнкер на своите наследници. „Човек трябва само да погледне съседите на Европа, за да разбере колко опасна е международната ситуация и колко деликатно е положението на Европейския съюз".

Да убедиш Тръмп

Във Вашингтон, в разгара на всички нови търговски конфликти Жан-Клод Юнкер успя да убеди президента Доналд Тръмп да не налага наказателни мита на европейските автомобили, поне засега. "Тръмп ми обясни в Белия дом, че е говорил с всички лидери на европейските държави. Казах му, че Европейският съюз е отговорен за търговията. Те трябва да говорят с мен", съобщи Юнкер след трудната среща с Тръмп. Той му подарил снимка на военното гробище в Люксембург, където са погребани американски войници. Това силно повлия на Тръмп, разказва Юнкер. "Основният талант на Жан-Клод Юнкер е в намирането на компромиси“, изтъква лидерът на християндемократите в Европейския парламент Манфред Вебер. Други намират, че е неуместен, като шефът на популистите в Европарламента Марко Зани. Юнкер оставя една разделена Европа, която няма отговор на притеснението на гражданите за миграцията, вътрешната сигурност и икономическото развитие, критикува го представителят на италианската "Лига".

Най-тежката загуба

Тактиката на Юнкер за разоръжаване има обаче своите граници. "Найджъл Фараж никога не съм го целувал“, казва Юнкер след размяна на реплики по темата Брекзит. Фараж се смята за говорител на поддръжниците на Брекзит и често е атакувал остро Юнкер. "Какво правите още тук?", попита Юнкер, когато Фараж се появи на заседание след референдума за напускане. На снимка след това изглеждаше като че ли Юнкер целува Фараж по бузата.„Пошушнах му нещо обидно", обясни Юнкер.

Председателят на Европейската комисия определя Брекзит, който е отложен за 31 януари 2020 година, като своята най-тежка загуба. Юнкер днес смята, че не е трябвало да послуша съвета на Дейвид Камерън, а да се намеси в кампанията. "Това беше голяма грешка", казва той.

Последен шанс

В първата си реч за състоянието на Съюза Юнкер определи своята комисия, поела руля по време на дълбоката криза около изправената пред фалит Гърция, като "Комисията на последния шанс". Успя ли да оползотвори този шанс? Икономически има с какво да се похвали. Инвестиционната програма от 300 милиарда евро успя да изпълни своята задача. Работни места бяха създадени.

Резултатите от планираната задълбочена реформа на ЕС, за които френският президент Еманюел Макрон настоява, са оскъдни. Имаше няколко козметични инициативи, но структурата и проблемите се запазиха. Предложението на Юнкер постовете на председател на Европейската комисия и на президент на Европейския съвет да бъдат слети не бяха посрещнати с ентусиазъм.

Провали се и опитът на комисията да бъде насрочена дата за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

„По време на моята комисия няма да има нови присъединявания“, казва тогавашният нов председател на Европейската комисия през 2014 година. И спази това.

Юнкер пожела много успех и всичко добро на своята наследничка Урсула фон дер Лайен „Не давам съвети, със сигурност не публично. Всичко, което бих казал, би било по-скоро удар, отколкото съвет“, казва Юнкер с усмивка на последната си среща на върха, 148-мата в неговата кариера.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Др. Радева преди 9 месеца
И на този съм забранил да пие вода.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ядене и пиене за наша сметка. Наздраве!
21
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На много места каза много умни неща.
Друга тема е че,със сталинка объркаха
партията,но не я излижи.Човекът е
литературна душичка и политиката му е
направена в този модел. Спаси гърците
от полуразпад.Даде на боку слободия и
финанси до безкрай.И това не е малко.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отвратителен пияница-дегенерат, съсипал реномето на ЕС.....
19
0
 
11
 
! Отговори
българин преди 9 месеца
Европейско парвеню!-:)
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
спи една ракия
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано си излекува "ишиаса"
16
1
 
13
 
! Отговори
Свинята Павлова преди 9 месеца
Корумпиран алкохолик - кратко и ясно!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А наздраве!
14
0
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 9 месеца
Този човек нанесе дълбоки рани на Европа. Дърт пияндурник. Замести го джендърка. Пропадането на ЕС продължава.
13
0
 
14
 
! Отговори
Юнкерчо: преди 9 месеца
Петте години на поста преминаха като в "ишиадичен" транс... перманентен.
12
0
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 месеца
"Тръгвам си нито натъжен, нито прекомерно щастлив, но с усещането, че истински съм се старал"
Няма две мнения- наистина се постара чичака да не залита при една визита, но добре, че имаше около него хора да го придържат за ръцете за да не се излумбурка.
Горкия беше сигурно на 5 "ишиаса".
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя за нищо не става освен да раздава целувки. Жалък е и като алкохолик.
10
0
 
8
 
! Отговори
Стан Баба преди 9 месеца
С пенсийка от 61 000 долара на месец бОли го ку..., оп ишиаса бай ви Жан Клод....
9
0
 
7
 
! Отговори
Стан Баба преди 9 месеца
С пенсийка от 61 000 долара на месец бОли го ку..., оп ишиаса бай ви Жан Клод....
8
1
 
13
 
! Отговори
PERNIK преди 9 месеца
Ще се запомни с Хуманитарна Криза за Вода в Перник .
ГЕРБ , Борисов , Юнкер .
Да се махат тези Мафиози от ГЕРБ и да идва Бай Тошо .
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Опита да изпие на цял европейски алкохола!
6
4
 
11
 
! Отговори
TerribleThunderLizza преди 9 месеца
Олицетворение на злото и голям неприятел на България. Нито помогна да влезем в Шенген, нито да преминем в евро, нито завоювахме някакви по-добри позиции по време на неговото управление. Тоест пак орем дъното както и преди тоя пенсионер да решава съдбата на милиони
5
3
 
18
 
! Отговори
АЛКОХОЛИК преди 9 месеца
С ЕДНА ДУМА АЛКОХОЛИК НАЙ ТОЧНОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА!
4
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
ГОЛЕМИТЕ ПОСТОВЕ КРИЯ И РИСКОВЕ!!! :D ОТ ТОЛКОВА МНОГО БЕЗПЛАТЕН АЛКОХОЛ НАПЪЛНО МУ ЗАМИНА И ЖЛЪЧКАТА И ЧЕРНИЯ ДРОБ!

МИСЛЯ, ЧЕ ДОРИ НА СРЕЩАТА ПО ПОВОД ТОВА ДАЛИ ДА СЕ ГЛАСУВА СПАСИТЕЛНА ПРОГРАМА НА ГЪРЦИЯ ИЛИ НЕ, ПАК БЕШЕ ПИЯН!