Лондон се развежда с ЕС, а Шотландия с Кралството?

Може да се стигне до още едно разделение – в самото Кралство
16 дек 2019 12:03, Боряна Павлова
27

Eдва ли нещо може да спре излизането на Великобритания от Европейския съюз, особено след като консерваторите на Борис Джонсън спечелиха предсрочните парламентарни избори.

Премиерът обеща, че Brexit ще се случи в края на януари, въпреки че все още няма ясни правила за развода с Брюксел.

Възможно е обаче да се стигне и до още едно разделение и то в самото Обединено кралство, защото в Шотландия са категорични, че не искат да напускат ЕС.

Още по темата

"Парламентарната математика в момента е изключително положителна за Борис Джонсън. Ще му позволи без съставяне от коалиции да приеме сделката, която успя да договори с ЕС. На 31 януари трябва да има приемане на постигнатите условия между ЕС и Великобритания. Ще има преходен период, който обаче няма да е 2 години, а до края на 2020 г. За 11 месеца трябва да се постигне всеобхватна сделка, която да включва и търговските споразумения", обясни пред Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков.

По думите му може да се стигне до ситуация, в която Великобритания не напуска ЕС, просто защото спира да съществува при напускане на Кралството от страна на Шотландия.

"Вероятно ще има сериозна доза убеждаване на шотландския елит, че е по-добре да останат във Великобритания", отбеляза Киряков.

Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения заяви, че едва ли може да се смята, че нещо може да спре излизането на Великобритания от ЕС.

"На тези избори Борис Джонсън изчисти дисидентите в собствената си партия. На 31 януари най-вероятно ще имаме напускане на Европейския съюз", коментира той и добави, че на дневен ред излиза принадлежността на Шотландия и Северна Ирландия към Обединеното кралство.

"Проблемът с Шотландия възникна изключително остро. Ако на първия референдум гласуваха шотландските националисти, към тях ще се добавят и проевропейски настроените шотландци", каза Кючуков.

И разясни, че по закон трябва да има решение на британския парламент, за да се проведе втори референдум в Шотландия. Шотландците обаче дадоха заявка, че няма да чакат разрешение от Великобритания. Според Кючуков до голяма степен се доближаваме до каталунските събития. Той очаква дълга кризисна ситуация между Лондон и Единбург.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
А сега сериозно преди 7 месеца
До Анонимен 25
Винаги ще има канарчета като теб. Такъв е живота.
Първо, това за отделянето на Шотландия и Северна Ирландия за всеки що годе мислещ човек, означава само поредното крякане на загубилите доврерие медии и либералкомунисти.
Второ това че Шотландия и Северна Ирландия са гласували за оставане в ЕС не означава непремено, че ще гласуват за отделяне от Британия , както внушават медиите. Поредните жалки манипулации на размазаните шамани !
24
5
 
13
 
! Отговори
ДИЧО преди 7 месеца
Ей, съсипаха я та,а Великобритания. То не беха полски водопроводчици, източноевропейски и пакистански индуси, а ми сега и шотландците създават проблеми. А колко убийства стават в Мидсъмър, маани, маани...:)
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние сме с Джонсън.

Ще подкрепим мироопазваща мисия в Шотландия.

Ще пратим рейнджъри да подкрепим целостта на членката на НАТО - Великобритания.
22
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Евроатлантиците ще допуснат ли още един "Крим" ?

Ще допуснат ли още един незаконен референдум и отцепване на Шотландия от Великобритания, както стана с Крим?

Трябва да призоват всички членки на НАТО да осигурят мира и целостта на членката на НАТО - Великобритания.

Къде са Соломон Паси и Крадливото Ленче, които да застанат твърдо зад Обединеното кралство?

"По-добре танковете на НАТО да отидат в Шотландия."
21
2
 
7
 
! Отговори
Петър Младенов преди 7 месеца
Нека танковете да дойат мааму!
20
2
 
7
 
! Отговори
Съветник преди 7 месеца
Джонсън вкарвай танковете не му мисли.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Шотландците в ЕС това е приемливо тъй като имат най-доброто уиски по техни стари рецепти,а в ЕС са с установени права на производители и разпространители с защита на интересите им докато други пиратстват върху изделията им включително и в такъв смесен вариант като за ЕС кат по-големите с по-старите участници ползват по големи права на разпространение без да имат стари рецепти как технологии,техника на приготовление,а се възползват само от индустриализация по времена на продукти с комерсията им.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Шотландците питаха ли Грета?
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Време е вече да измътят някой нов новичок.
16
5
 
7
 
! Отговори
програмист преди 7 месеца
Ама има ли някои които да верва че сами са избрали брекзит
15
17
 
6
 
! Отговори
de bre преди 7 месеца
шотландците баш толко прости не са да сменят Лондон с брюксел, може "елита" им да е купен и послушен, може медиите да ги облъчват но народа не е прост и няма да се остави, пък иначе на простия българин мож му пускаш всякакви мухи там номера минава щот са тъпи и *** както каза някой.
14
7
 
9
 
! Отговори
axa преди 7 месеца
такива шотландски майдани от соросолиберастки тип не ни впечатляват и нека продажните медии вият, чухме ги как реваха когато уж не искали англичаните да излизат а то взе че мнозинство получи брекзита, Англия ще ги преодолее, но е показателно как се разпадна цял соц лагер а как е излизане от ЕС.нека да се види къде е диктатура,къде са манипулирани медии, май не са при соца
13
3
 
11
 
! Отговори
рус спортис чис преди 7 месеца
Разеидинението прави силата
12
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След като Великобритания традиционно подкрепя териториалното разцепление на други държави, ще е интересно да наблюдаваме двойният им стандарт когато същото започне да се случва в собственият им двор.
11
1
 
15
 
! Отговори
шматка преди 7 месеца
Трябвало да убедят шотландския елит.хаха
Как
Нещо на заплаха ми прилича това.
10
12
 
15
 
! Отговори
нормален не гей преди 7 месеца
Англия се осети как да се оправи като се разцепи тотално само така и ние требе да излеземе от ес и да разделиме на две турска и руска така че се оправиме и ние
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
наглобританците от разединеното краство е време да бъдат натирени в трета глуха
8
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ахахаха. те шотландците, че са проcти, проcти са, ама чак толкова проcти, че да сменят Лондон с Брюксел за началници не са.
7
2
 
28
 
! Отговори
ЕС преди 7 месеца
мълчаха кат на-рани когато Каталуния искаше да се отдели от Испания, интересно каво ли ще кажат за Шотландия, ако тръгне да се дели от Великобритания. Либералността и демокрацията май ще се окажат доста разтегливи понятия.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В скоро време ще видим разединеното кралство, а вместо Великобритания ще остане само Британия.