Необичайният подход на Швеция и ще промени ли тактиката си?

Повечето граждани подкрепят липсата на мерки
31 мар 2020 14:24, Нели Христова
137
Необичайният подход на Швеция и ще промени ли тактиката си?
Снимка: БГНЕС

Улиците на големите градове останаха пусти, докато светът се бори с пандемията от коронавируса. Но една държава, за която се говори много в последно време, остана сама срещу всички. Там дългата зима свърши, времето се постопли, а хората излизат, за да хапнат сладолед или да си поговорят, седнали под статуята на скандинавския бог на гръмотевиците Тор.

Още по темата

В Швеция нощните клубове са отворени, семействата се наслаждават на хубавото време, приятели си бъбрят по улицата. И все пак - Стокхолм е малко по-тих и празен от обичайното, а в събота ще бъде въведена и забрана за събиране на повече от 50 души на едно място. Само за сравнение, в съседна Дания максималният брой на хора, които могат да се събират на едно място, е 10. А във Великобритания вече е забранено да се срещаш с когото и да било извън дома си.

Мерките в Швеция са прости - всеки е отговорен сам за себе си.

Властите се надяват, че разпространението на болестта ще се забави, без да се взимат крайни мерки. Според статистиките, хората, които ползват градския транспорт са намалели с 50%, а повече от половината жители на Стокхолм работят от домовете си. Според финансираният от държавата "Стокхолмски бизнес регион", скоро над 90% от служителите на големите фирми ще могат да работят от комфорта на дома си, благодарение на бизнес културата, която отдавна насърчава гъвкавият начин на работа от вкъщи.

"Всяка компания, която има възможност да си го позволи, ще го направи", казва главният изпълнителен директор Щефан Ингварсон.

В Швеция няма забрани, няма правила, а по-скоро съвети да си стоиш вкъщи, ако си болен или възрастен, да си миеш ръцете и да избягваш да пътуваш. В страната има 3500 положителни проби за коронавирус, а починалите са 150.

"Ние възрастните трябва да сме точно това - възрастни. Не трябва да разпространяваме паника или слухове. Никой не е сам в тази криза, но всеки има своя собствена отговорност", заяви в изявление по телевизията премиерът на Швеция Стефан Льовен.

Допитване от компанията за социологически проучвания Novus показва, че голяма част от шведите са напълно съгласни и са доволни от мерките, които държавата взима. Или по-точно - липсата на строги мерки. Гражданите вярват изключително много във властите, което също допринася за добрите резултати на проучването.

И все пак, Швеция може би няма да е следващата Италия. Причината е в демографията.

За разлика от повечето европейски държави, голяма част от домакинствата там са съставени само от 1 човек, а така вирусът няма да се разпространява из цели семейства, както стана в Италия. Освен това - те обичат да прекарват време навън, а мерките на държавата целят да запазят именно тази свобода, за да не се повлияе негативно на психиката на обществото.

"Трябва да имаме комбиниран поглед върху минимизиране на здравните ефекти от епидемията и икономическите последици от тази здравна криза, казва Андреас Хацигеоргиу, изпълнителен директор в Стокхолмската търговска камара, пред BBC. - Бизнес общността тук наистина смята, че шведското правителство и шведският подход са по-разумни, отколкото в много други страни."

Но всеки ден по новините има нови и нови картини от безлюдните градове в Европа, снимки на ковчезите в Италия, на лекарите в защитни костюми. Това кара една шепа шведи да се съмняват в подхода на властите.

"Смятам, че хората са склонни да се вслушват в препоръките, но в този вид критична ситуация не съм сигурна, че е това е достатъчно", казва д-р Ема Франс, епидемиолог, базиран в шведския медицински университет Каролинска. Тя призовава за "по-ясни инструкции" към хората как трябва да си взаимодействат на обществени места като магазини и фитнес зали.

И докато бизнесът на едни е незасегнат, то други страдат - като Ал Мокика, който има собствена бръснарница. През последните седмици броят на клиентите му е спаднал значително, въпреки че мъжът е взел нужните мерки за безопасността на всички.

"Моята съпруга също има собствен бизнес, така че зависим само от себе си. Все още имаме сметки за плащане и ще се наложи да потърсим помощ от банката", казва бръснарят. Той залага на това, че съвсем скоро Швеция ще промени тактиката си и ще наложи пълна забрана за излизане. Нещо, което държавата за сега дори не е споменавала.

А според доктор Ема Франс само историята ще покаже кой е бил прав в тези смутни времена.


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 119
Швеция фашистка? Ти не си наред. Швеция е най-либерастката страна в света.
110
0
 
4
 
! Отговори
Ива преди 2 месеца
Днеска по новините имаше статия за Швеция
Сега Швеция е "притеснена" - стотици са заразени в домовете за стари хора
109
1
 
4
 
! Отговори
fsdfsdfsd преди 2 месеца
Швеция от 2 века не е участвала във войни. Пропуска и ПСВ, и ВСВ. Не ги мислете тях.
108
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно пък една от най-фашистките държави в Европа да предприеме този демократичен подход ми е малко съмнително. По-скоро Швеция са я избрали за ролята на плашилото. Не вземат мерки, измира една сурия народ уж от короната и ги посочат с пръст: ето, видяхте ли какво става като не се вземат стриктни мерки. Цирк пълен.
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

----
Ох искам и при нас така!
106
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво излиза накрая? За има-няма 140 потенциални загинали си сринахме икономиката. Пак излзохме най-тъпите.
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
5000 +заразени 200+ трупа население колкото нас
Абе комунизъмГретенизъм
104
6
 
5
 
! Отговори
Чук преди 2 месеца
Вчера и днес шведите получиха добър урок. Със сигурност ще се вразумят в бъдеще.
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щот блондините са мноого умни...
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз не знам защо, но все си мисля за русите синеоки шведки!
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

"Това, което направиха с тях е да забавят метаболизма на вируса и сега той от бърз и агресивен, се превръща в бавен и устойчив"

Ти въобще не знаеш какво значи думате метаболизъм. Карантирната забавя разпространението на вируса. Не влияе по-никакъв начин на развитието на самите вирОси които вече са инфектирали даден човек.
А като се забави разпространението се забавя и еволюцията му. Така че е точно обратното на това кото ти си писал.
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До пецата

"просто правителството им е ултра популистко"

Глупости. Правителството им е ултра либерастко.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
109

Вероятно си контактувал с протестанти, а те са 36% от населението на Швеция. С по-строги морални норми, на крачка след мормоните и амишите.
98
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бог е добър към чистите духом, това, което се случва е Италия е божието наказание, италианците са извратени хора, правят секс между семейства, разменят си партньорите и други извратени неща, шведите са известни с т.н. шведска тройка, обаче всички шведи, с които съм контактувал казват че това е мит и изобщо няма такива разюздани отношения в тяхната държава.
97
7
 
9
 
! Отговори
кратко и ясно преди 2 месеца
Бг и Швеция имат подобно на брой население ...Казано най меко шведите са ТАМ където ние ще стигнем в най лошия случей
БГ =7 мъртви
Швеция= 150 мъртви
а едвали някой се съмнява че Шведите имат по добра и оборудвана медицина ....
Но комунизъм гретенизъм ...
96
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То пилците се броят на есен,ще видим до къде ще го докарат.
95
8
 
19
 
! Отговори
Типично за тях преди 2 месеца
Шведите са генетично износена нация поради малобройност и близкородствени сексуални връзки от векове. Генетичното им израждане е проблем поне от 100 и повече години. Затова си кастрираха навремето малцинството саами,както и всички хора с психически разстройства. Като това не помогна напускаха масово мигранти,белким това им подобри генофонда. Сега типично по каноните на социалния дарвинизъм,характерен за англосаксонците ще си уморят базжалостно възрастното население.
94
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българското правителство се бори за 1.35 милиарда евро от ЕС, а покрай това и да си направи малко тьшак с населението.
Дребното генералче с тесните раменца особено се забавлява от ситуацията.
93
6
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 2 месеца
Ами, ако след пандемията се окаже, е този подход е по-правилен ?
------------

Не-ъ!

В Европа, Русия и Щатите усилено прилагат лечение с антималирийни лекарства и антибиотици, а за ВИП персоните лекарства за лечение на HIV в комбинация с антибиотици.
92
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Швеция над 200 летални случая от "Коронаната" и над 5,000 болни!

Скоро здравната им с-ма ще изгърми яко!

Мъ, то - "Квото сам си го напрайш и най-големият ти душманин не мой ти го напрай"!