ЕС иска по-голяма прозрачност на СЗО

Трябва да се отстранят недостатъци във финансирането й
Обновена: 22 окт 2020 15:25 | 22 окт 2020 15:25, Петя Славова
3
ЕС иска по-голяма прозрачност на СЗО
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) подготви пакет от предложения за реформиране на Световната здравна организация (СЗО), предвиждащи увеличаване на прозрачността на механизма за сътрудничество със страните членки. Това съобщи Ройтерс с позоваване на проектодокумента.

Според него текстът на документа от 19 октомври е изготвен от германското правителство след консултации с представители на други държави-членки на ЕС на фона на критиките по адрес на Китай за липсата на прозрачност на данните, предоставени от СЗО в самото начало на пандемията. Той съдържа многомесечен "план за отстраняване на недостатъците на СЗО във финансирането, управлението и законовите пълномощия".

Пакетът предполага, че СЗО ще предприеме необходимите мерки за повишаване на прозрачността на механизма за проследяване на съблюдаването на страните членки на Международните здравни разпоредби. Тези мерки трябва да включват осигуряване на бърз обмен на информация за извънредни ситуации в здравеопазването между държавите-членки. Ройтерс не предоставя по-подробно описание на мерките, които ще бъдат изискани да предприеме СЗО.

Документът отбелязва, че ЕС признава СЗО като ключова роля в борбата срещу здравните кризи, въпреки съществуващите слабости на организацията, предава БГНЕС. Сред проблемите, споменати в документа, ЕС отбелязва липсата на предсказуемо и устойчиво финансиране на организацията и липсата на прозрачност на нейната работа като цяло.

Обсъждането на проекта от министрите на здравеопазването на страните от ЕС трябва да се проведе във формата на видеоконференция следващата седмица. Очаква се той да бъде представен по-късно на събранието на СЗО в средата на ноември.

Германското правителство е отказало да коментира съдържанието на документа в разговор с агенцията, позовавайки се на факта, че окончателната версия все още не е представена.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Гневен преди 1 месец
СЗО е напълно излишна и вредна организация,която се командва от задкулисието на ***!!! Освен да събират милиарди от държавите и да водят света към пълна объркация и хаос,те харчат събраните пари по абсолютно непрозрачен начин,т.е.източват ги едни "правоимащи". Сега отново ще искат милиарди,които отново ще изтекат незнайно къде,т.е. пак на същото място!Крайно време е СЗО в този си вид и структура да бъде закрита!!! Те са виновни за разрастването на пандемията с тъпоумните си препоръки!!!
2
0
 
5
 
! Отговори
Маде ин Цхина 2025 преди 1 месец
Какво Искате - Китайската Здравна Организация си върши работата, а вие покривате сметката!!
1
0
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 1 месец
Ако се разровят и разкрият кой ги финансира ще се стигне и до истината за коронавируса!