Източна Европа срещу Германия заради възраждането на АЕЦ

"Зелена" ли е атомната енергия и кой е правилният енергиен микс?
Обновена: 6 дек 2020 20:01 | 6 дек 2020 20:00, Елка Василева
136
Източна Европа срещу Германия заради възраждането на АЕЦ
Снимка: архив, БГНЕС

Нов разлом в Европа: България и още няколко източноевропейски страни членки искат бъдеще за своите атомни централи. Противниците на ядрената енергия, сред които и Германия, твърдят, че тя не е достатъчно “зелена“, пише Дойче веле.

„България иска да се нареди в първите редици на борбата за опазване на климата,“ пишат авторите в началото на статия в „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ) и цитират документ на правителството в София, според който околната среда и климатът открай време са главен приоритет на България.

Колко "зелена" е атомната енергия?

Германското издание припомня, че идната седмица на срещата си на високо равнище държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС трябва да актуализират климатичните цели до 2030 година.

Преди това държавите членки депозират своите собствени цели, какъвто е случаят и с цитирания документ от София. В него се казва още, че атомната енергия „доказано не произвежда вредни емисии“ и „играе ключова роля в гарантирането на енергийна сигурност не само на национално, но също така на регионално и на европейско равнище“.

Тъкмо този пункт крие конфликтен потенциал, доколкото още няколко източноевропейски държави като Румъния, Унгария, Словакия и Чехия очевидно искат да работят за климатичните цели на ЕС, наблягайки на ядрената енергия, а други държави са против, обясняват авторите.

Още по темата

В този все още тлеещ спор става дума за правилния енергиен микс от класически енергоизточници, възобновяеми източници и атомна енергия. Държави като Германия и Австрия, които се отказаха от атомната енергия, не желаят и да чуват за нови АЕЦ на територията на ЕС, други обаче не искат да се отказват. И проблемът трябва да бъде решен тъкмо по време на германското председателство на ЕС до края на годината, твърдят авторите. „А на Германия никак няма да ѝ се усладят хвалбите за атомната енергия, представени като защита на климата,“ констатират те.

По-нататък в статията става дума за плановете за ограничаване на вредните емисии до 2030 година, но и за аритметичните игри с числата, които позволяват да се поукраси статистиката, за да бъдат постигнати поставените цели. На този фон въпросът за ядрената енергия придобива още по-сериозна тежест, още повече, че той е свързан и с една друга ключова тема, която съвсем скоро ще обсъждат екоминистрите от ЕС: водородът като източник на енергия.

Горивото на бъдещето?

В тази връзка изданието „Юроактив“ припомня, че водородът се смята за много добро средство за освобождаване от вредните въглеродни емисии, както в тежката индустрия, в металургията и химическата промишленост, така и в транспорта – сухопътен, въздушен и воден. Тоест това е горивото на бъдещето, магическото оръжие на индустрията, смятат експертите. Но добиването на водород поглъща много енергия и затова до момента се смята са неефективно. Изданието пише, че Европейската комисия въпреки това се надява до 2050 година водородът да задоволява 24 процента от енергийните нужди на света.

Да, на теория водородна енергия може да се добива с помощта на „зелени“ технологии, с електричество от възобновяеми източници, но мнозина смятат, че най-перспективно е използването на ток от АЕЦ. Неслучайно в ЕС остава отворена и вратата към използването на атомна енергия. Защото, както пояснява „Юрактив“, Европейската комисия ще обяви, че водородната енергия, произвеждана с ток от АЕЦ, „има ниски емисии на въглероден двуокис“. Поне това е заявила пред Европарламента Паула Абреу Маркез, ръководителка на отдела за възобновяеми енергии към ЕК.

Изданието обяснява, че крайният продукт, който се произвежда с помощта на АЕЦ, се нарича „виолетов водород“ и емисиите на въглероден двуокис при добиването му са по-ниски в сравнение със „сивия водород“, добиван чрез електролиза при използването на природен газ.

Нов конфликт между Германия и Франция?

„Юрактив“ цитира Франс Тимерманс, комисар по опазването на климата, според когото Еврокомисията „няма да пречи“ на държавите, решили да строят нови АЕЦ. Изданието уточнява, че спорът за атомната енергия вещае и нов конфликт между Германия и Франция по въпроса дали атомната енергия е „зелена“ или не.

В обобщение: до края на годината като председател на Европейския съвет Германия ще трябва да заеме позиция по бъдещето на водорода като енергоизточник и в частност – за изграждането на нови АЕЦ и използването на атомна енергия за добиване на водород.

 


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 7 месеца
Хахахахаха аве ай виж кой взема Нобелова награда за литиево йонната батерия ве братчед. Англичаните с японците тръгнал да сравнява. Хахаха
133
1
 
15
 
! Отговори
питанката преди 7 месеца
Голямо лицемерие и големи пари се разиграва с тая "зелена енергия". Кога САЩ, Китай, Индия ще си намалят вредните емисии? Никога!! А в ЕС гласуваха едни 700 милиарда за зелена енергия и още куп щуротии. За съжаление, населението на Европа е твърде малък процент от световното население, но се вдига голям шум
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спор между Германия и Франция на тема атомна енергетика няма да има, защото Франция няма да се откаже нито от своите атомни електроцентрали, нито от своето ядрено оръжие. Така, както след подписването на договора между Гърция и Северна Македония, престанаха споровете между двете страни на тема културно и историческо наследство. Престанаха, защото г-н Заев знае, че за разлика от България на Борисов, Захариева и Каракачанов, при такива спорове, шамарите ще ги раздават гърците, а не неговите хора.
131
14
 
1
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 7 месеца
Аз съм решително против атомните централи! Защото къде после ще си складираме радиоактивните отпадъци? Едно време СССР ни помагаше и взимаше тези отпадъци....А Германия отдавна има огромни и нерешими проблеми с тези отпадъци....
130
2
 
5
 
! Отговори
Яго Аспас преди 7 месеца
Aйде феновете на Киану Риис и верижната му реакция...Хайде вуггери., разпаднете водата на Хидрогенос и Оксигенос , и с една чаша вода -- искам да захранете с ток цял Чикаго !!Както ни казваше Киану във филма от 1996 година .
129
4
 
3
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 7 месеца
WARNINGS ABOUT HALOGEN ANOMALOUS ZONES NEAR NPP..МНого опасно вредни аномални зони се създават с инсталиране на ХАЛОГЕННИ ЛАМПИ вкл в Кравеферми, в паркинги или централи..ЗАБРАНА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ХАЛОГЕННИ ЛАМПИ ВЕДНАГА ..АНОМАЛИИТЕ ПРИВЛИЧАТ МАСВОИ УБИИЦИ>>В Села и градове с включени халогенни лампи вкл ШОКОВО ПРЕСКАНИРАЩИ /вижте с фотоклетки ..БЕЗОПАСНИ СА ЖЪЛТИТЕ УЛИЧНИ ЛАМПИ В БЪЛГАРИЯ>>>>
128
1
 
3
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 7 месеца
ДА СЕ ОБЕЗОПАСЯТ ВСИЧКИ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ ОТ ДИГИИТАЛНО ХОЛОГРАМНА ВИDЕО ПРЕСКАНИРАЩА ТЕХНИКА>>Warnings about BAD Death music terror Опасни са и системи за иСкуствен интелектWARNINGS ABOUT 4 G and 5 G Digitalization'sПОВЕче ПАСИВНИ ОХРАНИ..
127
3
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov Геолог преди 7 месеца
warnings about HYDROGEN ENERGY..Tests from last weeks : Много да се внимава с увреждането на ВОДАТА С ЦЕл РАЗПАД НА ВОДОРОД И КИСЛОРОД>ЗАСЕче се при ПЪРВОЕТАПНИ ТЕСТОВЕ ОТМЪСТИТЕЛЕН ОТКАТ ОТ ВОДАТА СРЕЩУ ХОРАТА,,
126
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Очевидно зелената либерастка секта вече е официалната религия в Европа и неверниците ще бъдат наказвани. Всичко което не съвпада със зелената секта доктрина се унищожава от светата либерастка инквизиция. Дебат, разум и научни факти не са нужни, важно е да се налагат либерастките догми. Атомната енергия е вредна защото какво!? Не е ясно, но важното е че тя е в черния списък на либерастите, а всичко попаднало там се смазва.
125
2
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 7 месеца
Германия и голяма териъорияХаха смях пълен Франция има два пъти по-голяма територия Швеция Финландия и Норвегия също имат по-голяма територия плюс Испания.Германия има власт в Европа щото другите са баалъци страхливи мишки които не смеят да направят нищо а немците просто си играят картите.
124
3
 
10
 
! Отговори
Наглеци преди 7 месеца
Ето това е дразнещото и лицемерното на германия. Значи напълниха северно море с перки и панели на голямата си територия и вече всички трябва да са като тях! А те произвеждат и двете! Как да стане еко например държави които нямата море или място като половината от ЕС? А да, ще купуват от тях!
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Идеята е да минем всички на руска газ, която ще се разпределя от немците за ЕС. Любимият номер на немците- да изнасят сами, а да внасят чрез целия Ес и така да си балансират агресивния износ...
122
3
 
4
 
! Отговори
Гоуст преди 7 месеца
Грешка първата литиево йонна батерия е открита от англичаните.Японците копват технологията и почват те да я правят същото е и с влаковете Маглев
121
1
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 7 месеца
По-зелена от атомната енергия и по-ефективна няма! На път е да влезе в експлоатация и термоядрен реактор - разработват го международна група от французи, руснаци, германци, индийци, китайци, американци и т.н. във Франция. Що се отнася до източна Европа то: сами са си виновни!
120
2
 
15
 
! Отговори
grep преди 7 месеца
Немците са лицемерни свине - затвориха си АЕЦите и сега ще бухат на въглища, руски газ и вносен френски ток, биейки се по гърдите колко са "зелени" докато плащат 35 цента на киловатчас и жулят самодоволно кисело зеле и наденици.
119
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Като са против ядрената енергия, да спрът да я внасят от Франция, че да ги видим тогава само на зелена. Източна Европа е против Северен поток 2 ,но Германия си го строи и не ни пита!
118
1
 
6
 
! Отговори
Енергиен Инженер преди 7 месеца
До Стелианос ПетросЗа перките - супер, вярно малко загрозяват гледките в Санданските села, но пък - ок.Виж... при соларните панели има черна страна, както има и при електричките, както има и при водорода... Ще видим каква каша ще ни забъркат политягите.
117
4
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 7 месеца
До Стелианос ПетросГърците са се прославили в света че са открили мъжката любов педе.... и сега напират да я патентоват.
116
7
 
12
 
! Отговори
Франция е номер 1 преди 7 месеца
Германия да си гледа работата, плаща скъп ток и е енергийно зависима от Русия.
115
23
 
5
 
! Отговори
Стелианос Петрос преди 7 месеца
ГЪРЦИЯ ПОДКРЕПЯ НАПЪЛНО ГЕРМАНИЯ...ТЕЗИ БИВШИ КОМУНИСТИ И СЛАВЯНСКИ РОБИ---ТРЯБВА ДА ЯДАТ БОЙ , И ДА СИ ЗНАЯТ МЯСТОТО -- В ЪГЪЛА, КАТО СЛУГИ И ПРИСЛУГА НА ГОСПОДАРИТЕ СИ--ГЪРЦИ И ГЕРМАНЦИ .