Атентаторът от Хале получи присъда доживотен затвор

Германецът нападна синагога през 2019 година
21 дек 2020 14:55, Елка Василева
7
Атентаторът от Хале получи присъда доживотен затвор
Снимка: архив, БГНЕС

Крайнодесният екстремист, извършител на атаката срещу синагога в германския град Хале миналата година, днес беше осъден на доживотен затвор с минимално излежаване на 15 години, предаде Франс прес.

28-годишният германец Щефан Балиет беше признат за виновен в две убийства и няколко опита за убийство при нападението от 9 октомври 2019 г., съобщи съдът в Магдебург, провинция Саксония-Анхалт.

Още по темата

Извършителят на атентата дни преди нападението беше публикувал в интернет антисемитски "манифест". Документът показва снимки на използваните оръжия и муниции, включително самоделно оръжие, и определя като цел "да бъдат убити колкото се може повече хора, които не са бели, за предпочитане евреи". В текста от около 10 страници на английски език авторът споменава конкретно плана си да нападне синагогата в Хале по време на еврейския празник Йом кипур и да оцелее.

На каската, която е носел, нападателят е имало монтирана камера, с която е заснел нападението.Затворените от съображения за сигурност врати на синагогата устояват на стрелбата на нападателя с пушка помпа. След като не успял да влезе в синагогата, нападателят убил минувачка и клиент на турска закусвалня в съседство, преди да влезе в сблъсък с полицията, която го ранява и арестува след преследване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Акбар преди 3 години
Ами той не е ли бил в амок, та да го пуснат?
3
3
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахаха преди 3 години
Мишка, а? Ако го беше срещнал/а миналата година пред синагогата, щеше три пъти да се изходиш в гащите от страх, ама сега стоиш на топло на 2000 км от него и пишеш, че той бил мишка!
2
2
 
11
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Няма нито една жертва при евреите. Но го съдят за да покажат на Света кой командва в Германия...
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този мяза на Радев с маска.