Откриха първи случай на нигерийския щам на COVID и в Неапол

Заразен е човек, който се е завърнал от Африка
61
Откриха първи случай на нигерийския щам на COVID и в Неапол
Снимка: БГНЕС

В италианския град Неапол беше идентифициран първи случай на нов вариант на коронавируса, наречен B.1.525, за който се предполага, че произхожда от Нигерия, пише "Кориере дела сера".

Досега този вариант беше открит в някои други страни, като Великобритания, Дания и САЩ, но сега за първи път анализи потвърждават, че е внесен и в Италия.

Вариантът е открит у човек, завърнал се от Африка, съобщават учени от Италианския висш институт по здравеопазване. Специалистите са го анализирали и после са предоставили данните за него в международната база данни за вирусите GISAID.

Вариантът на коронавируса B.1.525 има някои сходни неща с английския вариант на вируса, но при него има и мутация, наречена E484K, която присъства и в бразилския, и в южноафриканския вариант и която има характеристики, позволяващи на вируса да "бяга" отчасти от антителата и да отслаби ефикасността на ваксините. В нигерийския вариант има и мутация, наречена Q677H, която също касае протеина спайк, който вирусът използва, за да се прикачи към човешките клетки.

За първи път за нигерийския вариант, тоест за варианта B.1.525 се заговори през декември, когато той бе открит във Великобритания. Смята се, че сега го има в 14 страни. Британският първи случай бе свързан с пътуване до Нигерия, където 12 от 51 анализирани проби от вируса, тоест 24 процента, съдържали новите мутации. Заради това той е наричан неофициално нигерийски вариант.

Учените засега не познават напълно характеристиките на този вариант, но по аналогия с английския вариант, предполагат, че той може да се предава по-лесно и може да бъде по-летален. Що се касае до защитата, осигурявана от ваксините, използвани в Италия, а именно Модерна, Пфайзер/Бионтех и АстраЗенека, засега се знае, че те са ефикасни срещу английския вариант, но е известно също, че АстраЗенека, както и някои ваксини, които не се използват в ЕС, са имали проблеми с южноафриканския вариант на вируса, с който нигерийският вирус споделя специфична мутация, посочва изданието.


61
Още от ЕС
Рязък спад на заразяванията с коронавирус в Англия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мен ме вълнува най-смъртоносния и унищожителен щам - гербаджийският! Той такова мам ата на цяла държава за няколко години.
56
4
 
3
 
! Отговори
Myфтаджийски, плешив преди 2 седмици
Какви толкова, ние имаме оръжие - ваксината на Пфайзер-БиоНтек! Ще слагате по 2 маски, ще се имунизирате на всеки 3 месеца и хоп-готово! Всичко е точно! (готово, казах го, къде да си получа комисионната?)
55
3
 
13
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 седмици
И как така цяла година нямаше мутации и изведнъж след като додрапаха чрез локдауни дистанции и карантини, задържайки така жив вируса, до ваксините- и изведнъж почнаха мутациите?
Какво пречеше толкова да се създаде още в началото за няколко месеца естествен общестествен имунитет сред здравото население, като се предпазят само уязвимите и да сме го забравили отдавана?


Отговорете си сами?
54
1
 
8
 
! Отговори
Щипковски преди 2 седмици
Сега чакаме македонския щам....
Странно как още не са се включили в ''играта" макетата
53
5
 
13
 
! Отговори
Генолог преди 2 седмици
Сега, нека да ви светна. Нигерийският щам е опасен за нигерийци както и британският за британци и бразилският за бразилци. Затова се е появил там, защото има генетична почва в местното население. На нас българите които сме живеели хиляди години в пещерите с прилепите коронавирусите не ни действат. Умират само стари хора с отраднала защитна система.
Това е. Който иска нека да се плаши, като му е кеф.
52
2
 
3
 
! Отговори
до 51 от славянин преди 2 седмици
''иска ти се, но си бавен. Маргинали като тебе не са актуални в 21 век.'''

Аз това вече в три поста ти го обяснявам - не мога да те настигна по тъпота, прекалено си бърз и недостижим по скорост на затъпяване!
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до славянин,

иска ти се, но си бавен. Маргинали като тебе не са актуални в 21 век.
50
1
 
4
 
! Отговори
julii преди 2 седмици
I MARIO DRAGI ZAPO4VA DA PAPKA OT SZO OPAAA
49
3
 
2
 
! Отговори
до 47 от славянин преди 2 седмици
''в такъв случай спри да се срамиш и да опитваш. Поне малко срам не изпитваш ли заради плоския си мозък?''

Няма как да спра - такива като теб са ми еталон за простотия, а аз винаги се ''вдъхновявам'' от тях, но все не ми се получава да достигна вашите ''висини'', колкото и да се напъвам!
48
2
 
17
 
! Отговори
славянин преди 2 седмици
Философията на короназомбито е следната - щом аз съм се ос.ал от страх от ''страшния, страшнозаразен и страшносмъртоносен'' вирус, значи всички трябва да се осе.ат като мен, за да не чувствам самотен и изоставен в ос.аното си състояние!
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 43 от славянин

в такъв случай спри да се срамиш и да опитваш. Поне малко срам не изпитваш ли заради плоския си мозък?
46
2
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 2 седмици
Казват, че ако ядеш пръст няма как да се разболееш. Най-добрата е в някои е поле ама селско където няма пестициди и хербициди, или азотни торове. Внимавайте само за *** на котки или кучета, че *** се хващат. Иначе чух, че в аптеките щяли да почнат да продават пречистена пръст. По 100 гр три пъти на ден с 250 мл. Вода . И забравяш за болести!
45
2
 
2
 
! Отговори
до 43 от славянин преди 2 седмици
''опитваш се да се правиш на оригинален, но си тъпо куманизко парче.''

Колкото и да се напъвам не мога да стана по-*** от теб!
44
2
 
7
 
! Отговори
славянин преди 2 седмици
Подготвяте ли се вече за новите страшни пандемии, пред които настоящата щяла да бъде като щастливо детство, които ни предсказват Били Гейтс и с-ие, като мутиращите птичи и свински грипове, на които им трябвало само още една-две мутации, за да преминат от добитъка върху хората!?
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До славянин

опитваш се да се правиш на оригинален, но си тъпо куманизко парче.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо няма австралийски или новозеландски щам на вируса? Ами няма и няма да има докато там няма новозаразени.
41
4
 
12
 
! Отговори
славянин преди 2 седмици
А след като всяка държава се сдобие със свой собствен щам, наред е и всяко населено място да се сдобие със свой собствен, след това всяко домакинство да се сдобие със свой собствен, след това всеки индивид на планетата да се сдобие със свой собствен, а накрая и всяка клетка на всеки индивид да се сдобие със свой собствен!
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Просто е. Колкото повече вируса се разпространява, толкова повече вируса мутира. Спираш разпространението, спираш и мутациите.
39
3
 
5
 
! Отговори
славянин преди 2 седмици
Значи вече всяка държава ще си има свой собствен щам и ще трябва да го патентова!?
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
“Няма вирОЗ!”
И земета й плоска!