Германия гласува, кой ще замени Меркел?

Ще има ли изненади на вота?
26 сеп 2021 12:13, Александър Попов
21
Германия гласува, кой ще замени Меркел?
Снимка: БГНЕС

Германците гласуват днес в едни от най-непредсказуемите избори в неотдавнашната си история, с консерваторите на Ангела Меркел и левите социалдемократи в плътна надпревара за нейната корона, докато се готви да напусне политическата сцена.

Проучванията на общественото мнение показват консервативния съюз на Мевркел ХДС/ХСС с около 23%, точно след централно-левите социалдемократи с 25%.

"Със сигурност ще видим някои изненади в неделя", каза Нико Сигел, ръководител на социологическата агенция Infratest Dimap.

"Въпреки лерството на СДП, победа за консерваторите не може да бъде изключена", каза той.

Около 40% от 60,4 милиона избиратели в Германия са заявили, че още не са решили дали да гласуват и за кого, докато същата пропорция вече са пуснали бюлетините си по пощата - включително самата Меркел.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер беше сред ранните гласуващи, заявявайки, че "гласува, за да живее демокрацията".

Битката за канцлерството се е свила до двама кандидати: финансовия министър и вицеканцлер Олаф Шолц, на 63 г., от СДП, и Армин Лашет, на 60 г., от ХДС/ХСС. Но и на двете страни вероятно няма да достигне много малко до мнозинство, което им е нужно за да управляват самостоятелно, така че може да има седмици или дори месеци на коалиционни преговори.

Заедно със социалната справедливост, изменението на климата е една от най-актуалните теми сред избирателите преди изборите.

В Аахен, първият гласувал Майте Хопенц, на 18, каза за АФП: "Изменението на климата е определено важна тема за мен, защото мисля, че това със сигурност ще има голямо влияние върху бъдещето ми".

Зелената партия се радваше на скок в подкрепата по-рано тази година, след обявяването на 40-годишната Аналена Бербок като кандидат за канцлер, в един момент дори за кратко водеше като най-популярна партия. Но след поредица от погрешни стъпки, включително скандал с плагиатство, Зелените сега се въртят около 17%. Въпреки оставането на канцлерството извън обсега на партията обаче, тя вероятно ще има роля в следващото правителство на Германия.

Всички залози са за следваща коалиция, в която СДП и консерваторите могат да се опитат да съберат заедно управляващо мнозинство. В навечерието на изборите Шолз изрази предпочитание за партньорство със Зелените, призовавайки гласоподавателите да му осигурят необходимия резултат, за да влезе в двупосочна коалиция.

Лашет сигнализира, че все още може да се опита да формира коалиция, най-вероятно с FDP и Зелените за подкрепа. Но второто място ще бъде опустошителен удар за партията, доминираща в германската политика след Втората световна война и никога не печелила по-малко от 30% от вота на федерални избори./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Германияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ше я замени ли? Хасан ибн талибан.
12
7
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Ганнювете под мен днес се изживяват и като политически анализатори. Симпатяги :)
11
0
 
5
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Вуйчо Ваньо "Тяхното" злато от там ли е изкопано, или е трупано от окрадените държави като България?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът кой ще замени Меркел, предизвика бясно местене при всички нормални хора.
9
2
 
3
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Цитат"Е, изминаха вече почти 30 години от края на Студената война, но Германия и нейното злато под различни предлози все още не е върнато, независимо от това, че в Берлин този въпрос се повдига постоянно.+Скептиците заявяват, че всъщност немското злато отдавна го няма в хранилищата на САЩ.При тази ситуация Германия не може да разчита на самостоятелна политика, както сами разбирате.Цялата система на Федералния резерв на САЩ в областта на съхранението на златото е покрита с вековен МРАК"
8
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГЛАСУВАНЕ ПО ПОЩАТА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кефи как ние затъваме все повече в собственото си политическо, но не се свеним да даваме акъл на германците. ***, булгааар. Единствената държава в ЕС, след 13 години членство, изобщо да не може да се възползва от съюза, а все другите и виновни.
6
4
 
12
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Боли ме шнура за Германия. Едно време я уважавах, ама то беше отдавна. Сега Германия е ислямистко - толеррастка клоака, която ако изчезне, няма да е загуба за Човечеството.
5
1
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
САЩ никога няма да оставят изборите в Германия в ръцете на германския народ!Все пак им държат златото - ще им извиват ръцете до безкрая. Нали това беше целта на ВСВ - да падне Германия, а след нея и европа
4
1
 
21
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Единствената германска партия е Алтернатива за Германия. Другите са слуги на САЩV
3
0
 
5
 
! Отговори
за тебе преди 2 години
дори 0 няма да има вече измекярка
2
2
 
18
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Изборите са предрешена, и,, новото" бъдеще на Германия е ясно=> Ляво-Либерален-Зелен-Фашизъм... Средната класа ще изчезне, и нови 5 милиона,, специалисти" копнеещи да работят за благото на немският народ! 2,30 Евро за литър бензин, и +30% увеличение на разходите за ток и вода.. Още???
1
0
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
20% от 50% гласувале = 10% колкото Тиквата :)))